Hoppa till huvudinnehållet

Free float-diskussionen – det här gäller saken

I en serie artiklar har Dagens industri uppmärksammat den låga free floaten i flera bolag, däribland EQT. Jag uttalar mig i en artikel här.

Vad är free float?

Den andel aktier som är ”fria” för handel av allmänheten, det vill säga aktier som går att handla på börsen. Några bolag som enligt Holdings har låg andel free float är EQT, K-Fastigheter, Traton, Latour, Lundbergsföretagen, Atrium Ljungberg och fram tills nyligen också Hemnet. I noteringsaktuella Storskogen väntas free floaten enligt Dagens industri bli relativt låg, men högre när lock up-perioden släpps för de aktieägare som har en inlåsning på sex månader, enligt Storskogen.

Hög free float har å andra sidan exempelvis Millicom (numera), Dometic, Boliden, Astra Zeneca, Swedish Match.

Ibland har bolag med väldigt hög free float inga tydliga storägare, och det är ju inte heller nödvändigtvis positivt. Det allra bästa bör vara en bra free float i kombination med en tydlig och välrenommerad storägare.

Vad innebär en låg andel free float?

En låg andel fria aktier kan innebära risk för ökad volatilitet, svängningar, i aktiekursen. Denna tendens har vi kunnat se i några av årets noteringar, där en låg free float pressat upp kurserna kraftigt under inledande handelsdag.

Låg free float i stora bolag blir inte sällan blir huvudbry för indexfonder och ETF:er, som ju måste få tag på aktier att köpa för att kunna följa index. Resultatet kan bli en stor spread mellan köp- och säljkurs (med andra ord en ”kostnad” för fonden), som i sin tur bidrar än mer till att kurser kan pumpas upp.

Finns inte regler för hur låg free floaten får vara?

Jo, andelen free float ska vara minst 25 procent. Men sedan kan ju aktier ”dammsugas” upp av ankarinvesterare och andra, vilket gör att free floaten i praktiken blir mindre..

Bör man hålla koll på det här som sparare?

Det tycker jag det finns anledning att göra. Kanske ännu mer framöver eftersom trenden med stora passiva indexfonder som köper inte ser ut att avta. Framför allt är det bra att känna till att en låg free float tenderar att göra aktien mer volatil, åt båda hållen.

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Krister Ripstrand
Krister Ripstrand
2021-10-04 12:10

Håller helt med, t.o.m. så pass att jag menar att “Free floaten” är bättre att presentera än volymen för en aktie eller varför inte båda!?