Hoppa till huvudinnehållet

Frågor och svar: Börsåret 2022

I veckan svarade jag på frågor om börsåret 2022 på Instagram. Många bra och kloka frågor. Och mina svar är givetvis bara mina gissningar efter bästa förmåga, hur det sen blir får tiden utvisa. Här ser ni frågorna och mina svar.

Hur påverkar svenska valet börsen?

Inte alls, tror jag. Det finns så många andra faktorer som är viktigare, som Feds agerande, inflation, smittspridning. Svenska statsfinanser är goda och det är det viktiga för internationella investerare. Det finns numera också en viss vana vid en parlamentariskt svag regering och viss politisk stökighet.

Hej Frida! Vad anser du om premierna i vissa investmentbolag inför 2022?

Hej! De höga premierna kan säkert bestå så länge hög riskaptit gör det. Men blir marknaden mer försiktig lär fler ifrågasätta om det är rimligt att betala 160 kr för en hundralapp i ett investmentbolag. Och blir marknaden på väldigt mycket sämre humör kan både premier och priset på underliggande aktier falla, dvs det kan bli lite av en dubbelsmäll. Jag tycker man bör tänka till ordentligt innan man köper aktier till en väldigt hög premie. Det finns ju investmentbolag som fortfarande handlas till rabatt, och rabatten – tycker jag – är fortfarande ett viktigt argument för investmentbolag som case.

Vilken sektor tror du på 2022?

Jag tror att inflation och räntor är viktiga teman under hela 2022. Storbanker trivs i den miljön, samtidigt som den höga utdelningen kan ses som en liten krockkudde mot den höga inflationen. Likaså teleoperatörer. Utdelningsbolagen kan alltså göra lite ”comeback”. Om den underliggande tillväxten i den globala ekonomin fortsätter att vara helt ok kan även tillverkningsindustrin gå bra. Det brukar den göra i lägen med inflation, historiskt sett. Överlag tror jag mer på stabila bolag som gör vinst här och nu snarare än tillväxt- eller förhoppningsbolag, vars fortfarande ofta höga p/e-tal blir svårare att försvara i en högre räntemiljö. Men det här är, förstås, bara gissningar jag gör efter bästa förmåga.

Vad tror du Frida angående börsåret 2022?

Min tro är att vi får lite av ett mellanår. Börsen kan mycket väl sluta på plus i slutändan, men jag tror att vi kan få en lite krokig väg dit. Och anledningen är att centralbankerna, kanske framför allt den amerikanska, går mot minskade stimulanser som eldat på börsbrasan. Jag tror också vi kan få rätt svängiga börsdagar framöver, eller lite varannan veckas-börs. Många frågetecken hänger fortfarande i luften, som smittspridningen m.m.

Kan tillgångsaktier vara -22 års melodi, t ex Holmen, SSAB och Boldein?

Visst skyddar råvaror mot inflation. Men börsen är framåtblickande och inflation som tema intensifierades under hösten. Vilket fick råvarubolag att gå väldigt bra. SSAB är upp 70 % på 1 år, för att ta ett exempel. Återstår att se om redan upp fortsätter.

Hej Frida! Kan det här bli ett lika hett IPO-år som 2021?

Hej! Det har jag kanske lite svårt att se. 2021 var ett helt otroligt IPO-år. Bolagen stod i kö och det fanns en efterfrågan hos investerare. Under hösten tyckte jag mig dock märka att spararna blev något mer selektiva med vad man valde att teckna och inte. Får vi ett lite tråkigare börsklimat lär riskaptiten avta, och då bör det även påverka IPO-klimatet.

Hur tätt följer andra stater USA:s ränta?

Andra centralbanker kan inte bortse från Feds agerande. De behöver inte följa tätt, men det blir svårt att gå åt ett helt annat håll. Höjer Fed och Riksbanken sänker (det gör de inte) innebär det bl a en kraftig kronförsvagning gentemot dollarn. Svensk ekonomi och Riksbanken är allt annat än en isolerad ö. Fed sätter definitivt tonen i centralbanksvärlden.

Vad kommer påverka börsbolagen mest, brist på kompetens eller komponenter?

Intressant fråga, och svaret blir nog olika beroende på sektor och marknad. I USA ser vi att kompetensbristen är tydligare, men det kan nog bli samma i Europa. Min gissning är dock att komponentbrist fortsatt kommer att påverka fler.

Inflationen?

Den tror jag fortsätter att vara ett tema globalt under 2022. Särskilt som vi kan få nya nedstängningar som kan förvärra komponentbrist och fraktproblem, vilket blir inflationsdrivande. Höga energipriser är en viktig förklaring i Sverige och här är det mycket som inverkar; politiska beslut, väder, hög efterfrågan och det faktum att vår marknad är sammankopplad med den europeiska. Jag tror att inflationen i Sverige kan dröja sig kvar de närmaste månaderna åtminstone. Sen bör den falla tillbaka åtminstone något.

Tror du småbolag/småbolagsfonder kommer fortsätta prestera bra med pågående ränteoro?

Ja, men det är skillnad på småbolag och småbolag. Jag tror inte att det här är ”förhoppningsbolagen år”, men förstås kommer vi även bland mindre bolag hitta case som dels kan gå bra i den miljö vi befinner oss i, dels kanske hakar i någon trend (jag tror t ex att automatisering och digitalisering är investeringsteman som fortsätter) – men är lönsamma. Lönsamhet här och nu kommer premieras, det är åtminstone min gissning.

Tack för alla kloka frågor! Följ gärna Nordnet på instagram; @nordnet och mig hittar ni på Instagram på @fridabrattt

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2022-01-18 16:10

Hej Frida.
Finns det någon sida där man enkelt kan se om ett investmentbolag handlas med rabatt eller premie?
Med vänlig hälsning
Gunnar

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm