Hoppa till huvudinnehållet

Foxconn ökar investeringarna i Vietnam – De här företagen följer efter

I början av året meddelade flera vietnamesiska medier att Foxconn hade köpt rättigheterna till en tomt på 250 000 kvadratmeter i en industripark i Bac Giang för $16,5 miljoner dollar. Säljkontor? Don’t think so! Med lite research så har jag hittat mer information kring detta. Det visade sig nämligen att rättigheterna flyttades över till ett bolag New Wing Interconnect Technology Bac Giang som ägs av det Singaporebaserade FIT Singapore som ägs av Hong Kong-noterade FIT Hon Teng. Bolaget är en spinn-off från Foxconn 2013, men Foxconn äger fortfarande ungefär 90% av bolaget. FIT gör bland annat sladdar, uttag, laddare, SD-kort åt Apple.

Nu var det inte allt jag hade att komma med! Personen som ansvarar för Foxconn i Vietnam heter Harry Zhuo och i en intervju i vietnamesiska The leader så ska det, utöver Bac Giang, finnas fabriker redan i Bac Ninh, Vinh Phuc. Enligt samma källa så ska Foxconn ha funnits i Vietnam så tidigt som 2007, inte 2010 som jag hade lärt mig.

Fabriken i Bac Giang kan man säga är Foxconns guldägg då de har investerat $210 miljoner dollar i a.läggningen bara i år. Därmed kvalar den in som den största utländska investeringen i Vietnam under 2019. Anläggningen har uppmätt en potentiell produktionskapacitet på drygt 225 miljoner hörlurar och kablar per år.

Enligt många källor så har Foxconn stått mellan en expansion i Indien eller Vietnam. Skälet till Vietnam tycks vara lägre tullar på elektronik. Tullarna uppgår till cirka 10-20 procent och är riktade mot Asien. Tullarna infördes i samband med policyn “Made in India”.

Fler företag har annonserat en expansion till Vietnam bland dessa hittar vi Sharp. Bolaget finns som bekant sedan tidigare i Vietnam, men väljer nu även att flytta sin datorproduktion från Kina till Vietnam. Ett bolag utanför techscenen som valt att flytta till Vietnam är Brooks Running. Bolaget meddelade i mars att flytta en större del av sin produktion till Vietnam efter att ha initialt flyttat en väldigt liten del (~10%) under våren 2018. Efter flytten produceras nu 65% av Warren Buffet-ägda Brooks Running i Vietnam och endast 10% i Kina. I november förra året valde kinesiska GoerTek ,producenterna av Apple Airpods, att flytta all sin produktion från Kina till Vietnam.

Vill ni läsa mer om Vietnam och orkar inte vänta på nästa inlägg som jag skriver så kan ni besöka min blogg Frontiervietnam.com. Där kan signa upp er på mina veckovisa nyhetsbrev som släpps på söndagar eller läsa sporadiskt ur arkivet. Missa inte heller min nya podcast Frontier Vietnam Podcast, finns där poddar finns, ett nytt avsnitt varannan vecka!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer