Förväntningar inför Erissons rapport

Ericsson – besvikelse för aktieägarna senaste decenniet

Telekomleverantören Ericsson har varit en stor besvikelse för sina aktieägare det senaste decenniet. Totalavkastningen, kursutvecklingen inräknat utdelningar, har varit negativ såväl som på ett, fem och tio års sikt. Pressen blir därför allt hårdare på bolagets vd Hans Vestberg och styrelseordförande Leif Johansson med spekulationer på marknaden om hur länge de kan sitta kvar på sina poster om de inte lyckas vända utvecklingen åt rätt håll. Vestberg har varit vd sedan januari 2010 och Johansson är ordförande sedan april 2011. Bägge två har därmed haft gott om tid på sig att genomföra förändringar i bolaget.

Svag utveckling har skapat uppköpsrykten

Den svaga utvecklingen har också skapat uppköpsrykten. Ericsson har nu ett börsvärde på 222 miljarder kronor. Det motsvarar bara 17 procent av amerikanska Ciscos börsvärde, ett bolag som i media utpekats som en möjlig budgivare.

Ericsson har lyckats dåligt att kommunicera med marknaden. Bolaget lämnar sedan många år inga prognoser och lämnar inte heller några vinstvarningar, trots att det är vanligt förekommande att kvartalsrapporterna inkommit betydligt sämre än analytikernas förväntningar. Ericsson har då vanligtvis skyllt på att analytikerna har räknat fel.

Tugnt kursfall vid förra rapporten

Den föregående delårsrapporten i april för det första kvartalet var droppen som fick bägaren att rinna över för många aktieägare. Både intäkter och resultat var betydligt sämre än analytikernas förväntningar och bolaget hade i vanlig ordning inte lämnat någon vinstvarning, trots den enhälliga åsikten på marknaden att det var en mycket svag rapport. Aktien föll tungt med ett kursfall på knappt 15 procent på rapportdagen och fortsatte ned de följande veckorna.

Ett problem för Ericsson har varit att makten över bolaget kan sägas ligga i delad vårdnad mellan investmentbolagen Investor och Industrivärden som sitter på de röststarka A-aktierna. Det har lett till misstankar om att bägge investmentbolagen prioriterar att behålla makten framför Ericssons bästa. I styrelsen sitter bland andra Investors förre vd Börje Ekholm sedan 2006 och Investors ordförande Jacob Wallenberg sedan 2011. Vid årsstämman i april valdes Industrivärdens nya vd Helena Stjernholm in som ny styrelseledamot i Ericsson.

En annan aspekt är finansmannen Fredrik Lundberg som sedan 2015 är styrelseordförande i Industrivärden. Rykten på marknaden säger att han inte är särskilt förtjust i Ericsson och frågan ställs om hur länge han kommer acceptera den svaga avkastningen. Med tanke på hur ägarbilden ser ut är det rimligt att anta att Investor och Industrivärden måste vara överens om stora förändringar, som ett byte av vd eller ordförande, eller av bägge posterna.

Ericssons vd Hans Vestberg har också fått hård kritik för att han i våras accepterade att bli ny ordförande för SOK, Sveriges Olympiska kommitté. Kritikerna anser att han inte har tid över för uppdraget utan att han borde lägga mer tid på att ordna upp det underpresterande Ericssons verksamhet. Hans Vestbergs svar på kritiken var att SOK-uppdraget inte ska påverka hans arbete på Ericsson och att han avgår som ordförande för Svenska Handbollsförbundet, en post han haft sedan 2007.

Ericsson-aktien nu tillbaka på samma kursnivå som 1995

Ericssons aktie är nu tillbaka på en kursnivå som uppnåddes redan 1995. En viss tröst ligger i att utdelningen har höjts åtta år i rad till 3,70 kronor per aktie vid vårens utdelning i april. Direktavkastningen är därmed 5,5 procent räknat på aktuell kurs och oförändrad utdelning. Det är dock till föga tröst att även om Ericsson numera är en bra utdelningsaktie så räcker det inte till positiv avkastning. Totalavkastningen summerar till minus 13 procent på tio år, minus 11 procent på fem år och minus 22 procent på ett års historik.

Ericsson Shareville

“Signifikanta ytterligare besparingar”

Ericsson har sedan tidigare ett besparingsprogram som innebär att besparingar på netto 9 miljarder kronor ska uppnås 2017 jämfört med 2014. Vid rapportpresentationen i april uppgav Hans Vestberg att bolaget har överkapacitet och att ”signifikanta ytterligare besparingar” ska vidtas. Svenska Dagbladet skrev i juni att Ericsson förbereder besparingar på 10 miljarder kronor och att varsel på 3.000 till 4.000 anställda väntar till sommaren. Dagen därpå hävdade samma tidning för att det internt på Ericsson cirkulerade uppgifter om ”skräcksiffror” innebärande att hela 25.000 anställda kan komma att få lämna bolaget.

Lågt ställda förväntningar inför Ericssons rapport

Förväntningarna på det andra kvartalet är lågt ställda. Analytikerna spår ett rörelseresultat på 3,0 miljarder kronor, jämfört med 3,6 miljarder kronor samma kvartal i fjol. Försäljningen väntas backa med 9 procent till 55,3 miljarder kronor (60,7). Delårsrapporten släpps på tisdag den 19 juli, klockan 07.30. Därefter hålls rapportpresentationer klockan 09.00 och 14.00.

Tittar man framöver väntas försäljningen minska med 5 procent till 233,9 miljarder kronor för helåret 2016. Därefter väntas en liten ökning på 1,5 procent till 237,3 miljarder kronor 2017 och en ökning på ytterligare 2,6 procent till 243,4 miljarder kronor 2018. Vinsten per aktie spås minska till 3,55 kronor i år, jämfört med 4,13 kronor i fjol. Vinsten spås därefter öka till 4,75 kronor 2017 och 5,32 kronor 2018. Analytikerna tror också att Ericsson kommer fortsätta höja utdelningen till 3,75 kronor för 2016, 3,95 kronor 2017 och 4,06 kronor 2018.

Henrik Öhlin,
Nyhetsbyrån Finwire, som du kan
följa på Twitter här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer