Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Fortsatt uppköpsvåg i läkemedelssektorn

De stora läkemedelsbolagen fortsätter sin förvärvsjakt. Dels handlar det om konkreta affärer men det fortsätter även att snurra runt rykten och spekulationer kring flera bolag i sektorn. Bara den senaste veckan har ett flertal förvärv aviserats eller närmat sig ett slutförande och för svensk del stod Meda i blickfånget.

Meda förväntas tvångsinlösas

Mylan meddelade den 2 augusti att runt 94 procent av aktieägarna i Meda accepterat det bud som lagts fram och det förklarades ovillkorligt. Därmed kommer Mylan påkalla tvångsinlösen för resterande aktier och Meda väntas avnoteras från Stockholmsbörsen. Det har dock tagit sin tid att få igenom affären, budet presenterades i mitten av februari men acceptperioden var ovanligt lång till den 29 juli.

Sobi med i uppköpsspekulationer

Bioteknikbolaget Biogen hamnade i strålkastarljuset efter att väl ansedda Wall Street Journal rapporterat att Merck och Allergan visat intresse för bolaget. Affärstidningens källor reserverade sig emellertid och sade att det rör sig om informella och preliminära samtal. Det var dock tillräckligt för att aktiekursen skulle sticka iväg med 10 procent, bara för att falla tillbaka en del i efterhandeln. CNBC kontrade då med egna källor att Allergan sannolikt inte kommer försöka sig på ett Biogen-bud. Senare under veckan rapporterade Reuters, även där med hänvisning till personer med insyn, att Biogen varken tagit emot några formella förslag eller att bolaget aktivt söker en köpare.

Ett uppköp av Biogen skulle innebära en gigantisk affär. Bolaget har ett marknadsvärde på runt 70 miljarder dollar, nästan 600 miljarder kronor. Spekulationerna kring Biogen drog även till sig en del intresse i Sverige då Swedish Orphan Biovitrum, Sobi, har ett samarbete med just Biogen. Sobi har själva varit föremål för en hel del uppköpsspekulationer i år. Under våren meddelade bolaget att det tagit emot indikativt intresse och inte långt därefter gjorde uppgifter gällande att Pfizer, ovan nämna Biogen, samt Actelion lagt fram indikativa bud.

Sedan dess har det egentligen varit tyst, men i samband med Biogen-ryktena anades det lite nytt hopp för en strukturaffär för Sobi. Ett hinder är sannolikt investmentbolaget Investor som är största ägare i Sobi. Det har tidigare talats om att indikativa bud inkommit kring 160-190 kronor men det ska inte ha vunnit gehör hos Investor, men kanske är det så att det fortfarande sker diskussioner bakom kulisserna. Carnegie skrev i slutet av maj att framför allt Pfizer är en sannolik kandidat att köpa upp Sobi och ett rimligt bud skulle kunna vara kring 150-200 kronor per aktie. Med tanke på den heta sektorn och den förvärvsvåg som sveper fram lär Sobi fortsätta att ses av många som en, i allra högsta grad, potentiell uppköpskandidat.

Pfizer köpte in sig i Bamboo Therapeutics

Gällande konkreta affärer så var Pfizer aktuella på annat håll genom ett förvärv av privatägda Bamboo Therapeutics, ett bioteknikföretag inriktat på att utveckla genterapier för patienter med vissa typer av sällsynta neuromuskulära sjukdomar. Redan i det första kvartalet köpte Pfizer in sig i företaget. Då handlade det om 43 miljoner dollar, 360 miljoner kronor, för 22 procent av aktierna. Den senaste transaktionen innebär att Pfizer betalar 150 miljoner dollar för resten av bolaget, plus att Bamboo kan få ytterligare upp till 495 miljoner dollar under förutsättningar att vissa milstolpar uppnås.

Ett annat bolag som det har surrats mycket kring på sistone är den amerikanska cancerspecialisten Medivation. Sedan tidigare är det känt att franska Sanofi försökt ta över bolaget och för bara en vecka sedan meddelade Medivation att det satt en deadline till mitten av augusti för potentiella budgivare att visa intresse. Förutom Sanofi ska även Pfizer och Celgene vara aktuella. Även AstraZeneca ska tidigare ha följt bolaget och internt diskuterat ett möjligt bud, men det spåret verkar ha runnit ut i sanden på sistone.

Backar vi tillbaka en månad passade amerikanska Bristol-Myers Squibb på att köpa upp det svenska privatägda Cormorant Pharmaceuticals, som utvecklar behandlingsmetoder för cancer och sällsynta sjukdomar. Det handlade om en affär på upp till 520 miljoner dollar, motsvarande 4,4 miljarder kronor, om specifika milstolpar uppnås på sikt.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer