Fortsatt uppgång

Stockholmbörsen fortsatte upp något under maj månad, som därmed noterade elfte månaden i rad med uppgång för index. Munters och Hennes & Mauritz har lockat till köp bland Nordnets kunder inom Private Banking.

Stockholmsbörsen fortsätter att gå starkt och maj blev ännu en månad med stigande börs. Det innebär 11 månader av obruten uppgång på Stockholmsbörsen och vi befinner oss i en väldigt stark period för aktieplaceringar. Sedan bottennoteringarna efter Brexit förra sommaren har OMXS30 stigit med över 30 procent. Nordnets kunder inom Private Banking har övervägande varit aktiva på köpsidan.

Munters går starkt

Munters toppar listan över mest nettoköpta aktier. Munters noterades under stort intresse den 19 maj och aktien steg omedelbart till över 70 kronor från teckningskursen 55 kronor. Aktien har fortsatt upp på sistone och står i skrivande stund nästan femtio procent över teckningskursen. Fukthanteringsbolaget uppvisar stark tillväxt och stigande vinster. Under första kvartalet ökade omsättningen med 25 procent, varav 23 procent var organisk tillväxt. Resultatet ökade med 23 procent. Nordnets kunder har efter noteringen ökat på innehaven i Munters under maj månad.

Hennes & Mauritz är som vanligt en av de mest nettoköpta aktierna. Aktien har haft en svag utveckling de senaste två åren och den har varit ett stående inslag bland de mest nettoköpta aktierna hos Nordnets kunder inom Private Banking. Under maj månad gick aktien sidledes och står fortfarande drygt 40 procent under kurstopparna från 2015. Styrelseordföranden och storägaren Stefan Persson har fortsatt att köpa aktier i bolaget under maj och totalt har han under våren köpt aktier för miljardbelopp.

Resurs över förväntan

Resurs Holding tillhörde de mest nettoköpta aktierna under maj. Bolaget släppte sin rapport för första kvartalet i början av månaden. Såväl omsättning som resultat slog analytikernas förväntningar. Intäkterna ökade med 11 procent och resultatet ökade med 27 procent jämfört med samma period i fjol. Aktien fick dessutom en köprekommendation i tidningen Aktiespararen. Resurs-aktien har backat med drygt sju procent hittills i år och har backat tillbaka till nivåer nära teckningskursen från börsintroduktionen förra året.

Telia mest såld

Telia har dumpats på bred front av Nordnets kunder under maj månad. Aktien hade en ganska stark kursutveckling under maj, en uppgång på tio procent lockade möjligtvis till vinsthemtagningar. Bolaget sålde av aktier i Turkcell under månaden för drygt 4,4 miljarder kronor. Turkcell fastställde också sin utdelning som ger Telia drygt två miljarder i utdelning.

Nordnets kunder sålde också SEB under månaden. De svenska storbankerna har haft olika utveckling på börsen i år. SEB och Nordea är upp runt tio procent medan Swedbank och Handelsbanken har backat. Uppgången i SEB hittills i år har bland annat drivits av en starka rapporter. Såväl bokslutsrapporten som rapporten för första kvartalet slog analytikernas förväntningar rejält och har gett bränsle åt aktien på Stockholmsbörsen.

/Roger Jansson

 

 

Private Banking-bloggen
Private Banking
Private Banking-bloggen

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer