Hoppa till huvudinnehållet

Fortsatt uppgång för H&M?

Klädjätten H&M går starkt på börsen och i måndags passerade aktien 200-strecket för första gången sedan i slutet av 2017. På en månad har klädaktien stigit nära 7 procent och i år närmar sig uppgången 60 procent. Kan aktien klättra vidare? Vi har tittat på vad analytikerna tror. 

Vinstprognoserna pekar uppåt på bred front, men när det gäller rekommendationer är analytikerna som kollektiv fortsatt skeptiska, visar en genomgång i Bloombergs gigantiska databas.

Endast 18,8 procent av analytikerna har köp. Nära en majoritet, 46,9 procent, har säjl för den svenska klädjätten. 34,4 procent av analytikerkollektivet har en behåll-rekommendation. Snittriktkursen är inte heller något att jubla över. Marknaden tror att H&M-aktien skall falla ned till 163,50 kronor.

Det är de utländska investmentbankerna som sticker ut mest på den positiva och negativa sidan. Enligt Bloombergs data har RBC och HSBC högst riktkurs, 225 kronor vardera. I botten finns klassiska Wall Street-firman Morgan Stanley med 75 kronor. Franska bankbjässen Societe Generale tillhör också pessimisterna och har satt riktkursen 114 kronor.

Operationellt har H&M också slagit analytikerna på fingrarna i år. Första kvartalet var bättre än väntat, andra sämre och tredje nu bättre än väntat. Analytikerna har på bred front fått höja sina prognoser efter den senaste rapporten.

Danske Bank skrev också i en kommentar efter rapporten att resultatet visade att H&M är på rätt väg. I vanlig ordning fanns det även mer pessimistiska kommentarer.

“Dagens rapport var ett fall framåt för H&M. Om det fortsätter i samma stil så säger traditionell börslogik att aktien kan fortsätta gå bra”, responerade Börsplus i en analys och tillägger:

“Den som stannar upp och funderar lite ser dock att aktiemarknaden verkar tro på en rejäl lönsamhetsförbättring, som åtminstone inte vi ser särskilt mycket av i dagens siffror. Aktien är fortsatt för dyr och markant bättre resultat krävs om det inte ska bli bakslag framöver”, sammanfattade analystjänsten och satte sälj på aktien.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer