Börsen har tuffat på under februari och index har löpande nått nya toppnivåer för året. Rapportperioden är nu över och för portföljbolagen var det ingen direkt succé, vilket ger fortsatt lite motvind i portföljen.
Stockholmsbörsen tuffar på och har under februari löpande noterat nya toppnivåer för året. Så trenden är stigande och mitt huvudscenario ser ut att vara på spåret. Min portfölj har det fortsatt lite tuffare och med en uppgång på tre procent ligger jag drygt en procentenhet efter index hittills i år.
Som jag skrivit i tidigare inlägg var de tidiga rapporterna från portföljbolagen överlag i underkant av förväntningarna. Nu har samtliga portföljbolag rapporterat och mönstret är ungefär detsamma. Av elva bolag i portföljen står sex högre än innan de släppte sina rapporter för fjärde kvartalet. Nästan hälften har således backat på en stigande börs. Det är ingen katastrof, men på en stigande marknad innebär det relativt sett lite motvind för portföljen. Det riskerar att sätta förutsättningarna för portföljen under de kommande månaderna med nuvarande uppsättning aktier.
Bland de senaste rapporterna kan nämnas Fenix Outdoor som fortsätter att utvecklas väl såväl på börsen som i verksamheten. Omsättningen ökade med tio procent och resultatet fördubblades jämfört med samma period i fjol. Fenix har utvecklats till mitt bästa innehav med en uppgång på drygt 74 procent sedan köpet förra året. Uppgången har gjort att det också är mitt största innehav motsvarande 8,9 procent av portföljen.
Nibes framgångar fortsätter
Nibe slog förväntningarna avseende såväl omsättning som resultat. Bolaget meddelade att de är på spåret att nå sitt mål om 20 miljarder i omsättning innan 2020. Så det går onekligen bra för Nibe, men aktien har ändå tappat mot index det senaste året. Aktien är nu uppe och testar historiska kurstoppar och jag skulle vilja se fullföljning och ett kliv upp i trenden.
Wise Groups rapport för fjärde kvartalet sänkte aktien med nästan åtta procent på rapportdagen och aktien har fortsatt nedåt efter det. Jag är lite förvånad över reaktionen, men aktien har gått starkt de senaste månaderna och kanske var det dags för en motreaktion. Omsättningen ökade med tio procent och rörelsemarginalen förbättrades jämfört med föregående år. Resultatet belastades dock av engångsposter så jämfört med föregående år var resultatet före skatt i princip oförändrat. Kursreaktionen under höga volymer är inte idealisk, men ett enskilt kvartal säger inte så mycket om den långsiktiga trenden.
Nya finansiella mål från Alimak
Rapporten från Alimak var inte heller någon positiv överraskning. Omsättningen ökade med två procent och resultatet backade jämfört med föregående år. Resultatet belastas med kostnader för förvärv och rensat för detta var rörelseresultatet oförändrat. De förvärv som nyligen gjorts av Facade Access Group och Avanti Wind Systems kommer att påverka bolaget framöver och föranleder uppdaterade finansiella mål för Alimak. Bolaget räknar nu med sex procents organisk tillväxt mot tidigare tio procent. Bolaget har vidare som mål att nå en rörelsemarginal före avskrivningar på 15 procent. Ett positivt inslag var en stark orderingång som ökade med 22 procent jämfört med samma period i fjol, främst driven av en stark utveckling inom affärsområdet Construction Equipment. Aktien har backat sedan rapporten, vilket inte är förvånande med tanke på utfallet och föregående starka kursutveckling.
Jag är lite bekymrad över kursreaktionerna i vissa aktier, där nedgångar i spåren av rapporterna skett under höga volymer. Det tenderar att lägga lock på kursutvecklingen under en tid framöver och i bästa fall krävs en tids kraftsamling innan nya toppnivåer kan bli aktuella. Översikten av portföljen kommer att fortsätta.
Roger Jansson, förvaltningsansvarig Nordnet