Fortsatt goda utsikter för råvaror nästa år enligt analytiker

Trots ett riktigt starkt år för råvaror så väntas nästa år leda till ännu högre medelpriser på alla metaller. Det framgår av Handelsbankens analys. Citi delar denna bilden med en prognos som sträcker sig till 2018.

 

Med bara någon vecka kvar av året har råvaror haft sitt bästa år på ett årtionde. Men trots uppgången med 30 procent av råvaruindex så kommer nästa år att bjuda på ännu högre medelpriser av metaller. Det är Handelsbanken och Citi överens om i sina senaste analyser. Citis prognos sträcker sig dessutom till 2018.

 

Högst förväntningar på olja…

 

Bäst utveckling väntas oljan ha i Handelsbankens prognos. Den senaste Opec-uppgörelsen om att begränsa oljeproduktionen kan skicka upp oljepriset till genomsnittliga nivåer på 60 dollar per fat. Före prognosen låg förväntningar om ett oljepris på 40 dollar per fat. Det kan jämföras med dagens spotpris för Brentoljan är 55,52 dollar.

 

…och uppgång i Zink och Nickel

 

Några 50 procentiga ökningar förväntas inte på metaller, men zink och nickel står starka. Koppar och aluminium kommer däremot att tyngas av hög produktion, skriver Handelsbanken. Trots det räknar de med högre medelpriser på alla metaller nästa år. Dock ser spotpriserna höga ut för alla metallerna utom nickel, tillägger de.

Vad ligger då bakom? Kinas efterfrågan på metaller har varit stark under året främst tack vare tidigare höga investeringar inom fastigheter och infrastruktur. Med en nedkylning av fastighetsmarknaden ser efterfrågan nu ut att bli lite mindre. Banken ser en risk för besvikelse efter första kvartalet nästa år, både i Kina och USA.

 

“Risk för besvikelse”

 

En viktig faktor för ett stigande zinkpris är det låga utbudet. Flera zinkgruvor har stängt då flera av de stora är utbrutna. I dagens zinkpris finns också en förhoppning att efterfrågan ska stiga med Trumps expansiva politik. Här varnar banken för att det kan leda till en besvikelse. Handelsbankens riktkursen för zink är 2.700 dollar per ton nästa år. Dagens notering för leverans om tre månader är 2.637 dollar*.

Vad gäller nicklet är det fortfarande höga lagernivåer men de väntas betas av i början av nästa år. Filippinerna kommer att leverera mindre nästa år på grund av miljöutvärderingar. Riktkursen för nickel sätts av Handelsbanken till 13.800 dollar nästa år. Det är rejält högre än dagens nivå för leverans om tre månader på 10.925 dollar.

 

…men lägre förväntan på koppar och aluminium

 

På grund av högre produktion i koppargruvor är förväntan lite lägre än för de två tidigare nämnda metallerna. En nedsida finns också i mindre stimulanser i Kina. Medelpriset tros ligga på 5.000 dollar nästa år. Dagens nivå för leverans om tre månader är 5.500 dollar.

Aluminiumpriset har påverkats uppåt av högre produktionskostnader då kol- och olja gått upp. Eftersom tillgången på världsmarknaden är god och kolpriset kan komma att sjunka efter vintern är förväntningarna lite lägre. Medelpriset sätts till 1.600 dollar nästa år. Dagens kurs för leverans om tre månader är 1.721 dollar.

 

Olika syn på guldet

 

Vad gäller guldet så skiljer sig Handelsbanken och Citi lite åt. Handelsbanken tror att ädelmetallen får en revansch nästa år medan Citi inte har så höga förväntningarna på guldet i och med en stark dollarkurs och stigande räntor.

Handelsbanken ser en uppsida i guldpriset om Trump inte levererar som förväntat. De antyder också att man kan hålla utkik efter signaler om en lägre räntebana vilket kan få guldpriset att stiga. Den räntehöjning på 0,25 procentenheter av den amerikanska centralbanken förra veckan var redan inprisad i marknaden. Handelsbankens utgångspunkt är att Fed kommer att höja räntan två gånger nästa år och två gånger 2018. Ingen riktkurs anges. Guldet står idag i 1.134 dollar per uns.

 

Gynnsamt läge för skifferolja

 

Vad gäller oljan så ser utsikterna särskilt goda ut för skifferoljeproducenterna. De länder som gynnas mest av Opec-avtalet är Kanada, USA och Norge anser Handelsbanken.
“Länderna har jobbat hårt med att pressa ner produktionskostnaderna under två års tid och behöver inte betala för det högre oljepriset”, skriver de i en kommentar.

Citi framhåller i sin analys att de inom råvaror bara är baissigt inställda till kol och järnmalm. Detta eftersom årets överavkastning bara vara en lyckträff och bygger på kinesisk handelsaktivitet.

 

*Dagspriser som anges i texten är onsdagens.

 

Rikard Jansson
rikard.jansson@finwire.com
Nyhetsbyrån FinWire, @FinWire

Finwire
Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-12-27 17:01

ja man kan se det kostnadsmässigt och skifferolja är väl den dyraste att ut vinna. koka sten . som 2 kommer väl havs olja då på botten i havet , och man kan lägga in oljepriset här för att se lönsamheten ligger i dom olika produktionerna och USA gillar läget deras industri kräver ett lågt oljepris så man har nya vänner som Islamska Staten att leka med vilket irriterar turkarna för att inte ta judarna som nu siktar in sig på iran . vi får se vad som händer det är dyrt att kriga och minst lika dyrt för iran… Läs mer »