Hoppa till huvudinnehållet

Fortsatt baksmälla för bryggerijätten Habeco – Vinsten på 10-årslägsta

Resultatet för Hanoi Beer under 2018 slutade dåligt. Bolaget sålde för $395 miljoner dollar och nettovinsten uppgick till $20,8 miljoner dollar, ner 26,4 procent från föregående år.

Omsättningen i statligt ägda Hanoi Beer, Habeco, fortsätter att sjunka och är inne på sitt tredje år av fallande försäljning. Nettovinsten har halverats sedan 2015 och diskussionerna från 2016 om ett samgående med Carlsberg fortsätter, vi återkommer till det senare.

Resultatet för Hanoi Beer under 2018 slutade dåligt. Bolaget sålde för $395 miljoner dollar och nettovinsten uppgick till $20,8 miljoner dollar, ner 26,4 procent från föregående år. Samtidigt som utdelningen landade på 8 procent. Skälet till tappet i både försäljning och vinst ska ha varit att konkurrensen har hårdnat, höjd konsumtionsskatt på alkohol och högre produktionskostnader. Staten inkasserade $215 miljoner dollar i utdelningar från landets största bryggeri.

2019 års prognos ser inte ut att bli desto bättre. Försäljningen för 2019 estimeras till $356 miljoner, samtidigt som bryggeriet tappar försäljningsvolymer i norra och nordöstra regionerna i Vietnam. Nettovinsten för 2019 beräknas att landa på $13,3 miljoner dollar, ner 36 procent från 2018. Skulle vinstprognosen för 2019 bli verklighet betyder det att bolaget redovisar sin lägsta vinst på ett decennium (!). Samtidigt väljer styrelsen att föreslå en höjning av utdelningen från 8 till 10 procent.

Bolaget har som sagt kantats med en hel del problem senaste åren. Staten är majoritetsägare i Habeco medan Carlsberg har för närvarande en post motsvarande 17 procent i bolaget. Sedan oktober 2011 har Carlbergs försökt att tillsammans med vietnamesiska staten komma överens och avsluta en affär som skulle få Carlsberg att bli majoritetsägare av motsvarande 98 procent av aktierna .Diskussionerna har gått två steg fram och ett steg bakåt sedan start och senast så skulle affären vara avslutad innan 2020. Det året är då regeringen har för avsikt att avlsuta sin privatiseringsreform.

Samtidigt har Habeco försökt att förnya sig med nya produkter och tillsatt ny ledning och styrelse. Senaste nyheten var att deras ledamot Ms. Chu Thi Mai petades från att ingå i styrelsen utan något officiellt skäl. I december i fjol valde ledamoten Ms. Dinh Thi Thanh Hai att hoppa av styrelseuppdraget efter bara 6 månader på posten av personliga skäl. Någon månad senare beslutade styrelsen för att låta bolagets chefsrevisor Nguyen Thi Ngoc An lämna sitt uppdrag. På allt detta så har bolaget fått tre varningar av Ho Chi Minh Stock Exchange för att ha brustit i informationsutgivningen av kurspåverkande information inom rimlig tid.

Förutom en ökning av produktionskostnaderna, en långdragen diskussion om uppköp och mer konkurrens från konkurrenterna Heineken Vietnam och Sabeco så haltar dotterbolagen. Jag har tidigare skrivit om Habeco på bloggen där jag bland annat nämner bryggeriets 120 åriga spritenhet, Halico. För den som vill läsa mer om Habeco och Halico så kan ni läsa mer här.

Vill ni läsa mer om Vietnam och orkar inte vänta på nästa inlägg som jag skriver så kan ni besöka min blogg Frontiervietnam.com. Där kan signa upp er på mina veckovisa nyhetsbrev som släpps på söndagar eller läsa sporadiskt ur arkivet!

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer