Hoppa till huvudinnehållet

Första blogginlägget från Autostock

Detta inlägg är marknadsföring.

Då har det blivit dags att skriva första inlägget hos Nordnetbloggen! Riktigt kul tycker vi som arbetar med Autostock, och ser fram emot att göra återkommande marknadsanalyser helt baserade på teknisk analys i Autotrader-plattformen.

I vårt första blogginlägg tänkte jag presentera Efterbörsen – vår veckoanalys av börsläget. Vi följer utvecklingen av främst OMXS30 och DAX-index ur ett tekniskt perspektiv för att försöka bilda oss en uppfattning av möjliga utfall närmaste tiden. Under åren har vi kommit fram till en samling indikatorer som har visat bra träffsäkerhet och kan vara en hjälp som extra beslutsunderlag.

Intressant just nu

Senaste veckan har OMXS30 fortsatt gå starkt och faktiskt stigit varje börsdag för att till slut passera det tekniska motståndet som syns i volymprofilen i diagrammet nedan. Som av en händelse återfinns också årsmedelvärdet runt samma nivåer. Det är en intressant teknisk nivå som utgör vägdelaren för hur vi tolkar marknadsläget i stort. Kursnivåer över årsmedelvärdet ser vi som “bullish”, medan kurser under är “bearish”. Med den här veckans utfall har vi alltså nått en “bullish” situation för första gången sedan oktober 2018 och om månaden stänger över årsmedel konstaterar vi att senaste månadernas bear-market är över. Nu återstår det ju ett par veckor dit och mycket kan hända på vägen, men vi har i vilket fall som helst ett intressant tekniskt läge, speciellt om kursen etablerar sig varaktigt över årsmedelvärdet. Samtidigt ska man alltid vara försiktig att dra för stora slutsatser på kort tid. Vi befinner oss tex mitt i den starka delen av årscykeln och det bidrar sannolikt till uppgången vi ser nu. Årscykeln toppar i genomsnitt ur i slutet av april för OMXS30 (baserat på senaste 18 åren) och under sommarmånaderna har utvecklingen historiskt inte varit fullt så stark.

Andra indikatorer vi återkommande använder är vår egenutvecklade volatilitetsbaserade V.A.P – Volatility Average Points som jämför den genomsnittliga dagliga volatiliteten senaste 50 dagarna med den mer långsiktiga genomsnittsvolatiliteten senaste 4 åren. Det relativa förhållandet mellan dessa båda avslöjar väldigt mycket om vilken typ av börs vi har att göra med för tillfället. En mer grundläggande genomgång av indikatorn finns på www.autostock.se, men i veckobloggen nöjer vi oss med att titta på värdet just nu – som ligger mellan nedre gränsen 20 och övre gränsen 80. Det indikerar stökig börs med förhöjd volatilitet, ofta bra börsklimat för kortsiktig trading. En låg volatilitet (V.A.P över 80) har historiskt sammanfallit med stabila uppgångsfaser – perfekt för Buy and Hold-strategier.

Sammanfattningsvis kan vi säga att vår tekniska analys tyder på kortsiktigt överköpt börs, men med goda förutsättningar till fortsatt uppgång fram till försommaren efter någon form av hälsosam rekyl. Vi ser fram emot att uppdatera analyserna veckovis och tittar gärna närmare på några av de indikatorer vi använder. Trevlig helg!

Rikard Nilsson
Rikard NilssonPartner
Utgivare av Autostocks analysplattform Autotrader

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer