Hoppa till huvudinnehållet

Förhöjd volatilitet varningstecken

Detta inlägg är marknadsföring.

Senaste veckorna har volatiliteten för de större aktieindexen varit högre än normalt. Det vittnar om en underliggande oro i marknaden och risk för nedgångar.

Ni som följer mina analyser är välbekanta med volatilitetens betydelse för börsutvecklingen. Jag brukar använda den kortsiktiga volatiliteten som mätverktyg i förhållandet till lite längre genomsnittsvolatilitet. Sedan årsskiftet har det varit klart högre oro i marknaden än normalt, och vi har också sett nedgångar för de flesta större index.

I diagrammen nedan syns fyra index, och samtliga visar på förhöjd volatilitet. Indikatorn längst ner under diagrammen är Volatility Average Points som vi utvecklade för några år sedan. Den är väldigt användbar för att få en fingervisning om stabiliteten hos en tillgång. Ju högre värde desto bättre är volatilitetsförutsättningarna för uppgång, baserat på teorin att lägre kortsiktig volatilitet i förhållande till det långsiktiga genomsnittet tyder på hög konfidens hos marknaden. Det brukar vara en bra signal om kommande uppgång. Men, senaste veckorna har VAP-indikatorn fallit och signalerat nedgång, och det har vi ju också noterat (inringat i rött). Med tanke på macro-läget i världen och speciellt i Europa är det självklart svårprognostiserat just nu, men även om vi nöjer oss att titta rent tekniskt lyser signalerna för uppgång med sin frånvaro. Saker och ting kan ändras relativt snabbt, men för att jag ska våga hoppas på starkare börs framöver vill jag främst se stigande VAP-poäng.

Den andra indikatorn jag oftast använder är Predictive Average, som lägger samman ett antal års kursdata och tar ut ett medelvärde på säsongsmönstret. Den grövre rosafärgade kurvan representerar kommande kvartals historiska genomsnitt. För OMX och DAX ser det hyggligt bra ut, men för de båda amerikanska indexen nedtill tyder indikatorn snarare på att mer nedgång är att vänta närmaste veckorna.

Dessa båda indikatorer sammantaget ger mig anledning till stor försiktighet närmaste tiden. Först när båda två åter signalerar uppgång är jag mer positivt inställd. För mer kortsiktig handel finns ändå förutsättningar för bra vinst, men det kräver i vanlig ordning ett bra money management och disciplinerade exit-strategier för positioner som går åt fel håll. Jag passar på att nämna att vi just nu arbetar vidare med olika “risk off”-indikatorer som kan användas för att automatisera riskhanteringen för mer långsiktiga handelsstrategier, och jag gissar att jag får anledning att återkomma med detaljer kring det längre fram.

Happy trading! 🙂

/Rikard Nilsson

Autostock AB

Rikard NilssonPartner
Utgivare av Autostocks analysplattform Autotrader

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Trading
Trading
2022-02-21 12:46

Kul att läsa Rikard, fortsätta med dessa inlägg!