Företagsobligationernas comeback!

 

Det har varit riktigt tufft för företagsobligationsmarknaden under det första kvartalet. Det störtdykande oljepriset fick den amerikanska företagsobligationsmarknaden att skaka till rejält.  Även den norska företagsobligationsmarknaden blev rejält stressad med stora problem för företag som Seadrill att återfinansera sig. I övriga Europa ställde blandat annat den svaga banksektorn till det och oro för framför allt italienska och tyska banker skakade till kreditmarknaderna.

Aktiemarknaden har inte hjälpt till heller med en mycket volatil period bakom sig.

Men när ECB kom med sitt räntebesked den 10 mars så kom man även med ett beslut som var mycket välkommet. ECB breddade de finansiella tillgångar som kan ingå i tillgångsköpen, till att även inkludera företagsobligationer utanför finanssektorn av god kvalitet (Investment grade).

Företagsobligationsmarknaden har varit riktigt stressad under en längre tid men ECB stödet verkar var exakt vad köparna väntade på. Tittar vi på eropeisk statistik på fondflöden den senaste veckan är svaret tydligt, flödena har gått från aktier till företagsobligationer.

1.98 milard usd har lämnat Aktiefonder och 2.07 miljarder usd har gått in i företagsobligationsfonder den senaste veckan.

 

ecb

 

Och tittar vi på den amerikanska statistiken (bloomberg) så kan vi konstatera att spreaden mellan statsobligationer och företagsobligationer har gått ner igen.

-1x-1

Det verkar som att faran i företagsobligationsmarknaden är över för den här gången.

 

 

 

Joakim Bornold
Joakim Bornold
Fd. Sparekonom Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer