Hoppa till huvudinnehållet

Förbered privatekonomin för 2020

Året går mot sitt slut och det är dags att blicka mot 2020. Vad kan vi vänta oss av börsen, bolånet och är det något särskilt man behöver tänka på kring skatten, bostadsförsäljningen eller pensionen?

Läs gärna också en artikel i Aftonbladet i ämnet, där jag ger mina tips.

Sparandet

Börsen har gått starkt under hösten trots att konjunkturen försämrats. Det talar för att vi har en lite lugnare period framför oss på börsen de närmaste veckorna. Men det råder knappast längre panikläge kring utsikterna för den globala ekonomin. Istället ser det ut att bli en mjuklandning i avmattningen, samtidigt som de stora centralbankerna fortsätter att stimulera. Det blir en gyllene medelväg. Jag tror därför att 2020 blir ett helt okej år på börsen. Därmed tror jag på cykliskt även framöver, och tror jag på cykliskt tror jag följaktligen också på Europa.

Oavsett vad du tror om börsen är det viktigt att ha rätt uppdelning av sparandet. Dela upp sparandet i olika ”påsar” beroende på när du ska ha pengarna. Sparande till pensionen, till barn eller barnbarn bör vara placerat på börsen, medan du behöver ha en tanke kring fördelning aktier och räntor för sparandet på medellång sikt. Här är det viktigt att rebalansera portföljen efter de stora uppgångar vi haft i aktier.

Bolånet

Bankerna lär passa på att höja bolåneräntorna i samband med att Riksbanken gör verklighet av sin önskan att komma upp från minusränta till nollränta. Det bör du vara beredd på. Men tänk på att det lär bli en räntehöjning från Riksbanken, och sedan inte mycket mer på en lång tid. I teorin bör dessutom nollränta bli en lättnad för bankerna, som lagt på marginaler för att kompensera för den kostnad minusräntan inneburit för sparandet på sparkonton. Det kan vara bra att ha i bakhuvudet när bankmannen skyller på Riksbanken som en anledning att höja räntan.

Det bör fortsatt löna sig att hålla räntan rörlig under nästa år, så länge du är beredd på att den kan bli några punkter högre vid årsskiftet. Men Riksbanken lär inte höja mycket mer därefter och bolåneräntorna kommer förbli låga. En rörlig ränta innebär att du kan nyttja det något bättre konkurrensläget på bolånemarknaden. Ställ flera banker mot varandra och var beredd att byta bank.

Kronan

En räntehöjning från Riksbanken vid årsskiftet bör i teorin innebära en starkare krona. Enligt många bedömare är dock detta redan inprisat i kronkursen. Däremot kan en mjuklandning för konjunkturen göra att kronan stärks, eftersom kronan tenderar att pressas i orostider då den ses som en liten och osäker valuta. Det talar för att kronan möjligen stärks nästa år, om man tror på en lite bättre konjunktur.

Man ska dock komma ihåg att kronan i ett historiskt perspektiv ändå lär förbli svag. Ta höjs för en svag krona när du planerar nästa års utlandsresa och välj gärna svenskt i matbutiken, eftersom den svaga kronan märks på högre priset på importerat.

Pensionen

Nästa år höjs lägsta åldern för att ta ut pension, från 61 till 62 år. Du ges också rätt att vara kvar på jobbet till 68 års ålder. En annan förändring på pensionsområdet är att garantipensionen, de lägsta pensionerna, höjs med maximalt 200 kronor i månaden. Dessutom höjs taket för bostadstillägget.

Nästa år sänks också skatten för pensioner över 17000 kronor. Det kan såklart tyckas orättvist att det bara är på dessa pensionsnivåer skatten sänks, men det beror på att skatten tidigare har sänkts på lägre pensionsinkomster.

Planerar du att gå i pension under nästa år så är det redan nu läge att börja planera uttaget. Gå in på minpension.se och gör en prognos över pensionen. Gör en budget med din kommande, förmodligen lägre, inkomst. Börja plocka ut först från den försäkring som idag inte är flyttbar och som drar höga avgifter. Det kan vara klokt att välja olika uttagstider för olika försäkringar. Glöm inte att kolla om du har rätt till bostadstillägg.

Skatt

Från den 1 januari slopas värnskatten, som är en tilläggsskatt på fem procentenheter för den som under 2019 har en årsinkomst på mer än 703000 kronor. För den som har en inkomst på 751000 kronor blir skatten 1610 kronor lägre per år. Vid en årsinkomst på 8000 kronor blir skatten 4110 kronor lägre, och den som har en inkomst på 1,5 miljoner per år får sänkt skatt med cirka 39000 kronor per år. Detta enligt beräkningar från regeringskansliet.

De eventuella extra hundralapparna i plånboken för den som påverkas av reformen kanske kan användas till att fylla på bufferten eller utgöra en extra insättning till pensionen?

Också glesbygdsbor får sänkt skatt, med i snitt 137 kronor i månaden. Å andra sidan behålls överindexeringen med två procentenheter på bensinpriset samtidigt som man sänker skatten, vilket i slutändan resulterar i en höjning med 15 öre vid pumpen. Detta påverkar många glesbygdsbors plånböcker negativt.

Boendeekonomin

Går du i flyttankar? Nästa år återinförs taket för uppskov. Å andra sidan höjs det, vilket innebär att du från och med nästa år får skjuta upp beskattningen av upp till tre miljoner kronor. Dessvärre vet vi inte när regeringen avser slopa uppskovsräntan på 0,5 procent, vilket gör situationen lite knepig för den som planerar att flytta nästa år. Med tanke på de låga bolåneräntorna har det faktiskt lönat sig att till och med låna för att betala av vinstskatten, eftersom uppskovsräntan motsvarar en ränta på hela 3,25 procent. Nu blir rådet att avvakta och invänta besked om när räntan slopas helt.

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer