Förändringar i portföljen och fler bud på börsen.

Läs vad Börsplus tycker om SSM, JLT Mobile Computers, Cherry, Cinnober, Kappahl, BIMObject, H&M, Hoist, C-rad, SBB och Elos Medtech. Börsplus har också gjort några portföljförändringar. För att kunna läsa alla analyser krävs en prenumeration på Börsplus, se erbjudandet via Nordnet längst ner.

SSM

SSM:s aktie faller 5 procent på beskedet att detaljplanen för bolagets projekt “Bromma Boardwalk” hävs. Men frågan är om inte detta är en vinstlott för den problemtyngda bostadsutvecklaren. Beslutet innebär att SSM slipper undan det enormt dyra och enormt feltajmade fastighetsköpet från Niam som nu i stället blir sittande med Svarte Petter.

JLT Mobile Computers

Småländska JLT har en balansräkning i topptrim med en överfylld kassakista. Ligger en utdelningshöjning, extrautdelning eller kanske ett förvärv i sikte?

Cherry

Cherrys storägare med pokermästaren Morten Klein i spetsen vill ihop med riskkapitallister köpa ut bolaget från börsen. Premien verkar låg. Men priset är nog rätt rimligt och givet hur riskkapitalbolag brukar göra uppköp är det troligt att Cherrys insiders faktiskt är nettosäljare i transaktionen.

Cinnober

Julen kom tidigt till Cinnobers aktieägare. Det är tomtarna på Nasdaq som hittat mer pengar i botten av presentsäcken och nu höjer budet från 75 till 87 kronor. Det är bara att tacka och ta emot. Chans till ytterligare budhöjning kanske finns men smärtan kan bli väldigt stor om Nasdaq fortfarande inte får in 90 procent och backar från budet. Se Haldex.

Kappahl

Aktien har rasat mer än 70 procent sedan toppen för drygt ett år sedan. Förväntningarna på klädhandlaren börjar nu bli låga men för att köpa aktien måste man svälja ett antal stora utmaningar och frågetecken på vägen.

BIMobject

Börsplus har haft en lyckosam tid som investerare i BIMobject men nu tar vi en paus. Bolaget har klara svårigheter att svara eller bemöta viktiga frågor om hur det ser ut “under motorhuven”. Oron för att frågorna har dåliga svar gör att vi ser en nedsida som inte kompenseras av kortsiktig potential.

H&M

Den hajpade brittiska e-handlaren Asos aktie har i princip halverats efter måndagens vinstvarning. Det har även dragit ner H&M-aktien 9 procent. Börsplus oro för H&M:s lager kvarstår och det blir allt svårare att se ett positivt svar på den stora frågan om marginalen någonsin igen uthålligt kan orka över 10 procent.

Portföljförändring: köper Akelius Pref & Säljer BIMobject

Akelius säljer fastigheter för 4,7 miljarder kronor med motiveringen att man ska skaffa sig en bra kreditrating. Det är mumma för risknivån i preferensaktien och vi köper in ett gäng till portföljen. Och säljer samtidigt den lilla restposten i BIMobject.

Hoist

Inkassokoncernen tänker hantera ökade kapitalkrav utan att ta in nya pengar i en emission. Det borde vara positivt för aktien men andra sidan av myntet är att tillväxten lär bromsa in. När så sker i bolag som är riggade för motsatsen ökar riskerna.

C-Rad

Strålterapibolaget C-Rad har vuxit bra de senaste åren. Aktien har dock gått trögt sista året. Aktiemarknaden verkar dessutom tveka på bolagets skalbarhet. När kommer lönsamheten och hur hög blir den?

Portföljförändring: Köper Ahlsell

Det ligger ett kontantbud på 55 kronor på Ahlsell men på börsen kan aktien köpas för 52,60. Det har vi gjort till Börsplus portfölj.

SBB

En trend bland fastighetsbolag som strävar mot högre kreditbetyg och lägre finansieringskostnader är att ersätta preferensaktier med “preferensaktieliknande” stamaktier. Sagax var först 2016 och nu har Samhällsbyggnadsbolaget följt efter med en sprillans ny D-aktie som vi kikar närmre på.

Elos Medtech

Kontraktstillverkaren Elos Medtech har haft en tuff börsresa senaste åren. Investeringar har dämpat lönsamheten och tillväxten har varit svag. Under 2018 har bolaget genomfört en rad viktiga åtgärder. Kan tillväxten och lönsamheten närma sig bolagets finansiella mål?

Nytt avsnitt av Börspluspodden

Vi redogör för Börsplus 2018 års utdelningsportfölj vars totalavkastning blev 15 procent. Följt av en genomgång av innehaven i Utdelningsportföljen 2019. Det blir en salig blandning av allt från laxaktier till bostadsutvecklare och preferensaktier.

Vill du läsa analyserna och mycker mer? Läs mer om Börsplus och rabatten du får med Nordnets erbjudande. 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer