Hoppa till huvudinnehållet

Fondvinnarna under turbulensen

Vi närmar oss halvårsskiftet och jag har tittat på vilka fondmarknader som klarat sig bäst under den turbulenta våren, och vilka som spurtat på slutet. Kina har faktiskt gått bäst räknat från årsskiftet, men Brasilien har spurtat rejält den senaste månaden.

Det är en urstark rekyl vi bevittnat på de globala börserna. Dett trots att kronan har stärkts mot dollarn med 9 procent på tre månader. En starkare krona gör att vi får mindre tillbaka i kronor för varje dollar vi köper fondandelar för. Därför påverkar en starkare krona våra globalfonder, eller USA-fonder, negativt.

Utropstecknet den senaste tiden är framför allt Brasilienfonder. De har stigit med i snitt cirka 26 procent på bara en månad. Hela Latinamerika, men framför allt länder som Brasilien och Mexiko, ligger ”efter” Asien, Europa och USA i coronapandemins utveckling, och här har pandemin fortfarande sitt grepp om länderna. Men spararna har sett hur utvecklingen har sett ut i de regioner som ligger tidigare i utvecklingen, med ett återöppnande och det är helt enkelt det som prisas in i de brasilianska aktiekurserna just nu. Annat som bidrar är att Brasilien och andra latinamerikanska länder har stor export gentemot USA och att man gynnas av ett stigande oljepris (+25 % på bara en månad) eftersom man har stora oljetillgångar.

Som sparare ska man veta att Brasilienfonder är riskfyllda, och att uppgången bygger på att ekonomin kan öppna upp som man gjort i till exempel Europa. Man ska också veta att Brasilien brottas med andra problem, som en politisk kris som knappast avtagit under våren. Valutan real har pressats rejält. Och sedan årsskiftet är utvecklingen i Brasilienfonder ingen rolig läsning. Indexen MSCI Brazil och MSCI Latin America visar en nedgång på -17 procent, trots uppgången senaste månaden.

Kina bäst sedan årsskiftet

Istället är det Kina som klarat sig absolut bäst under årets första halva. Kina ligger före resten av världen under coronapandemin och verkade ha fått bukt med virusspridningen på ett hoppingivande sätt, vilket gjorde att ekonomin kunde börja öppna upp. Indexet MSCI China är den enda stora regionala fondmarknad som ligger på plus sedan årsskiftet, + 2 procent.

Norden har också sedan årsskiftet klarat sig relativt bra, med den nedgång i MSCI Nordic countries på -2 procent. Det är mindre än exempelvis Europa som ligger på -10 procent. USA har också klarat sig bra med en nedgång som sedan årsskiftet stannat på -3 procent, mycket tack vare den enorma draghjälpen från techjättarna, som är de som lett rekylen i USA (och därmed globalt).

Bästa fondmarknaderna senaste månaden:

  1. Brasilien: +23 %
  2. Latinamerika: + 17 %
  3. Sverige: + 13 %
  4. Europa: + 12 %
  5. Norden: + 10 %
  6. Världen: + 9 %
  7. USA: + 9 %
  8. Östeuropa: 8 %
  9. Kina: 8 %
  10. Ryssland: 6 %

Källa: MSCI index, Infront.

Bästa fondmarknaderna sedan årsskiftet:

  1. Kina: + 2 %
  2. Norden: -2 %
  3. USA: – 3 %
  4. Världen: -5 %
  5. Sverige: – 6 %
  6. Europa: – 10 %
  7. Ryssland: – 14 %
  8. Östeuropa: – 16 %
  9. Brasilien: – 17 %
  10. Latinamerika: – 17 %

Källa: MSCI Index, Infront

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm