Fondspararna väljer tillväxtmarknader

Sparekonom Joakim Bornold Nordnet

2018 har börjat positivt för fondspararna. Många börser har öppnat året starkt och det är framförallt tillväxtmarknader som lockar spararna.

Historiskt kan man se att intresset för tillväxtmarknader svänger kraftigt och just nu är intresset på väldigt höga nivåer. Många tillväxtmarknader hade en strålande utveckling under 2017 och det är många fondsparare som vill hänga på tåget. Tillväxtmarknader är dock väldigt volatila så du måste fundera på vilken risk du är bekväm med. Har du ett långt perspektiv på sparandet eller försöker du bara spekulera på en uppåtgående trend? Tillhör du gruppen som vill spekulera i en uppåtgående trend är du definitivt inte ensam och även om det är oerhört svårt att hitta timing i marknaden så finns en fördel när det kommer till tillväxtmarknader.

Anledningen till de stora kurssvängningarna i tillväxtmarknader är inte bara ett dessa ekonomier är mer konjunktur- och omvärldskänsliga, utan det finns även en faktor som förstärker rörelserna och det är att internationella kapitalflöden får väldigt stor påverkan på relativt små inhemska börser. När blickarna riktas mot tillväxtmarknader så blir vägen in väldigt trång och när intresset minskar så är dörren minst lika trång på vägen ut. Om den gigantiska amerikanska marknaden blir populär eller om investerarna flyr blir det inte alls samma effekt. Den amerikanska aktiemarknaden står för nästan 60% av det globala börsvärdet och stora kapitalflöden in eller ut får inte alls samma påverkan.

Jag stötte på det här fenomenet första gången när jag jobbade för Nasdaq och var utlånad på ett uppdrag hos Istanbulbörsen. Hos Borsa Istanbul ville man inte öppna upp för snabbt för internationellt pensions- och fondkapital därför att marknaden var för liten och man var orolig för volatiliteten.

När det flyttas kapital till dessa marknader stiger de snabbt vilket drar till sig än mer intresse, ännu mer kapital och marknaden fortsätter uppåt. Det gäller dock att komma ihåg en sak; Det är ofta ännu svårare att komma genom dörren på vägen ut.

Är du intresserad av att investera i tillväxtmarknader måste du därför förbereda dig på att vara långsiktig, för även om det svänger kommer värderingen till slut att bli rättvis. Är du intresserad av att spekulera? Sätt fast säkerhetsbältet och var redo på en tur med bergochdalbana.

/Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer