Hoppa till huvudinnehållet

Fondportföljen växer så det knakar

Nyss hemkommen efter att ha hållit i en heldagsutbildning på temat “Boosta din pension och dina fonder” faller det sig naturligt att mina tankar snurrar kring hur min egen fondportfölj kan vässas ytterligare ett snäpp. Jag upplever att jag har bra koll på mina fonder; jag stämmer av varje månadsskifte och byter några gånger per år. Sista större genomgången gjordes i november 2017. Genomgången beskrivs mer i detalj i blogginlägget “Nu är det dags att rensa ut dåliga pensionsfonder”.

Utvärdering

Nå, hur har det gått? Har fonderna varit duktiga och jobbat på bra? Svar ja! Portföljen har ökat mer än 18% på ca 6 månader, varav 2% avser inbetalningar. Den starka utvecklingen kan jag tacka mina teknik- resp. globalfonder. Bäst i klassen var: Swedbank Ny Teknik, MS INVF Global Opportunity  A samt BGF World Technology A2.


Källa: Nordnet

Totalt sett så har pensionsportföljen fördubblats i värde på 3,5 år (då inkluderas även några procent inbetalningar). Det är galet bra och inget jag förväntar mig framöver, men det känns bra att ha kontroll och göra medvetna val. Jag är ganska nöjd med hur portföljen ser ut nu och kommer att även fortsättningsvis att ha en hel del teknik i portfölj, men den ska nog vässas till lite inom.

Marknadsläget

Morningstar är en superbra källa för fondinformation. Jag använder ofta deras marknadsöversikt (se nedan) för att se hur vindarna blåser. Tittar vi på bilden så är det tydligt att Ny Teknik fortsätter sopa banan med den de andra marknaderna. USA kommer på en god andraplats, medan Latinamerika får jumboplatsen.


Källa: Morningstar

Hur har det gått för dig i år?

/Monica

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
10 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-06-18 07:29

Hej Monica ! Efter en genomgång av mina fonder för en del år sen gjorde jag en ordentlig omplacering . Stor förändring till betydligt bättre avkastning blev det. Verkligen viktigt att se över fonderna och följa upp dom över tid. Tack för ditt inlägg.
Hälsning Birgitta

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-06-18 19:55

Bra där! Det är det som är så himla kul, det krävs inte så mycket jobb för att det ska bli rejält mycket bättre!

Anonym
Anonym
2018-06-18 08:50

Jag sitter här med hakan i golvet. Fördubblats på 3,5 år???! Wow! Lär mig hur man gör!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-06-18 20:10

Haha, dessa år har varit otroligt bra år för mig! Är du engagerad och skaffar dig kunskap om hur du ska analysera och sen lägger tid på att följa upp och byta när så behövs så kommer du långt. Morningstars fondgruppsortering (från inlägget) och indexjämförelsesida rekommenderas starkt. Utifrån det och med hjälp av Morningstar och/eller Fondkollen.se är det ganska enkelt att hitta välpresterande fonder. Behöver du stöttning så håller jag kurser i pension, fonder och aktier (https://www.facebook.com/4Success.Consulting/) Avsikten är inte att kränga kurser, utan se det som ett tips om du vill lära dig mer. Lycka till!

Anonym
Anonym
2018-06-18 13:53

Själv så ligger ja plus 20% på fonderna. Har typ 600 olika fonder med 100 kr i varje. De få ligga kvar där i många år till. Så inga ändringar i fonderna

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-06-18 17:08

Du har diversifierat sönder portföljen i så fall. Och med 600 fonder lär många vara dyra och underpresterande.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-06-18 17:50

De har stigit 20 % i snitt sen ja köpte dom. Vi kolla kolla om 15 år när ja ska sälja dom om du kan slå mitt index. Ja har haft dom i typ ett år. Ja som du säger vissa är kanske lite dyra. Men man kan inte jämföra äpplen och päron. Så det är inte säkert att en sverigefond med låg avgift kommer gå bättre än en usa fond. Eller en kina fond med lite högre avgift. Fonderna på typ 60 000 är typ kaffepengar. Mest en kul grej och se vilken fond som kommer gå bäst. Och… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-06-18 20:11

Wow, det var en rejäl mängd! Varför så många?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-06-18 21:36

Ja är lite nördig och vill se vilken fond som går bäst på typ 15 år. Sen ska syskonbarnen få de pengarna. Vill också se fall 600 olika fonder typ kan slå nordnets 4 gratisfonder. Alla snackar ju också om att man ska ha så låga avgifter hela tiden när man köper fonder. Men det är ju svårt att veta om t ex nordnets sverigefond som har noĺl i avgifter kommer att gå bättre än tex kanada på 10 års sikt. Man få se hur det går med valutarisken också. Det är svårt att veta på sikt också

Anonym
Anonym
2018-06-19 09:14

Inspirerande inlägg. Tack.