Hoppa till huvudinnehållet

Fondmarknaderna som är vinnare i turbulensen

Råvarufonder är den fondkategori som inte bara klarat den senaste månadens turbulens, utan faktiskt gått riktigt starkt den senaste månaden. En trigger är givetvis energikrisen, som också drar med Rysslandsfonderna uppåt. Sämst har det gått för svenska småbolagsfonder.

BGF World Energy är den fond som gått allra bäst av alla fonder hos Nordnet den senaste månaden. Medan andra fonder tappat betydligt i turbulensen har BGF World Energy stigit med 18 procent. Näst bäst har Franklin Natural Resources gått, som är upp med nästan 10 procent på en månad.

Anledningen till uppgången är förstås det faktum att oljepriset har stigit mycket kraftigt och når nu över 80 dollar fatet, samtidigt som kolpriset nådde sin högsta nivå på 13 år samtidigt som europeiska naturgaspriser är rekordhöga. En anledning till det stigande oljepriset är den kraftiga ekonomiska återhämtningen, och utbudet understiger just nu efterfrågan. Men framför allt bidrar de rekordhöga kol- och naturgaspriserna att också stärka oljepriset, eftersom sannolikheten ökar att fler oljeeldade kraftverk måste tas i bruk inför vintern. Det här är en drivande faktor för råvarufonderna, som alltså stigit kraftigt.

Lyft för Rysslandsfonder

Samma faktorer lyfter Rysslandsfonderna, eftersom både rysk ekonomi i stort och ryska oljebolag är beroende av ett högt oljepris. Energi- och råvarusektorn väger tillsammans över 60 procent av Moskvabörsen. Generellt stärks den ryska rubeln när oljepriset stiger. HSBC GIF Russia Equity har stigit med 7 procent på en månad, och nästan lika bra har exempelvis BGF Emerging Europe, Carnegie Rysslandsfond och Nordea Rysslandsfond gått.

Men Rysslandsfonder har gått bra hela året, vilket sannolikt har att göra med återstarten av den globala ekonomin och rotationen mot värde vi haft under 2021. Ryssland är en av de mest värdetunga börserna i världen.

Även Indienfonder har gått bra trots den globala turbulensen. Indienfonderna har fört en tillvaro i skuggan av exempelvis Kinafonder, och börsen där har haft en utveckling i sidled. Indien hade stora utmaningar med smittspridning under pandemin, men det – och stora stimulanser – har också gett en gummisnoddseffekt på börsen.

Tufft för småbolag

De fondmarknader som drabbats värst i turbulensen är bland annat småbolagsfonder. SEB Sverige Small Cap har fallit med nästan 14 procent, och det på bara en månad. Lannebo Småbolag har fallit med 11 procent.

När de långa marknadsräntorna stigit, som de gjort den senaste månaden, skapar det rent generellt en oro som i högre utsträckning drabbar tillväxtbolag, som ju ofta finns i den här typen av fonder. Höga värderingar blir generellt sett svårare att räkna hem när räntorna stiger.

Fonder som sticker ut i turbulensen (kursförändring 1 månad):

BGF World Energy: 18 %

Franklin Natural Resources: 11 %

HSBC GIF Russia Equity: 7 %

Vontobel Commodity: 7 %

BGF Emerging Europe: 7 %

..Och här har det gått sämre (kursförändring 1 månad):

SEB Sverigefond Small Cap: -14 %

Aktia Nordic Small Cap: -13 %

Fondita Nordic Small Cap: -12 %

SEB Fastighetsfond Norden: -12%

Lannebo Småbolag: -11 %

Källa: Nordnet

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm