Hoppa till huvudinnehållet

Fonderna som drabbats värst av virusoron – och de som stått pall

Skräcken för coronaviruset har fått fonder med exponering mot råvaror och mot Asien att falla tungt. Men det finns en fondkategori som står stark i oron.

Oron för coronaviruset har slagit klorna i marknaden. På stockholmsbörsen har våra exportbolag, några med exponering mot Kina som en viktig marknad, drabbats hårt och ute i Europa har flygbolagsaktier och lyxbolag fallit tungt. Detta eftersom viruset väntas orsaka ett minskat resande och att slaget virusskräcken innebär för kinesisk konsumtion. Kinesiska konsumenter är nämligen numera en mycket viktig drivkraft för försäljningen av lyxartiklar från europeiska varumärken. 

Men virusoron väntas inte bara tynga kinesisk konsumtion, utan även produktion. Och det har gjort avtryck på råvarumarknaderna, som har fallit kraftigt. Oljepriset har exempelvis fallit med 15 procent i januari. Kopparpriset, som används i många teknikprodukter, har backat med 12 procent sedan mitten av januari. Kina står för 50 procent av den globala kopparkonsumtionen.

Oron kring vad som ska hända med den efterfrågan har gjort att råvarufonder är den fondkategori som drabbats hårdast av virusoron och som därmed gått sämst i januari. Schroder Global Energy har exempelvis fallit med 11 procent i år, och Handelsbanken Råvarufond med 10 procent.

Också Asienfonder med fokus särskilt på Kina har fallit; East Capital China har exempelvis fallit med 8 procent.  Även fonden Fidelity Thailand har fallit, möjligen på grund av oro för minskad turism till hela regionen. Norgefonder har faktiskt också drabbats kraftigt av virusoron, eftersom man har en stor exponering mot oljebolag som ju påverkas av fallet på råvarumarknaderna. Energiindexet OSLO OBX Energy har tappat -7,5 procent bara hittills i år och oljeservicenäringens index Oslo OBX Oil Services har tappat nästan 11 procent bara i år. I snitt har Norgefonderna fallit över 4 procent i år.

Men det finns marknader som stått pall i oron, inte minst fondkategorin Ny Teknik. De har i snitt stigit med 7 procent i år. Fonden BGF World Technology har stigit med 10 procent.

De fonder som fallit mycket kan återhämta sig till viss del om man får kontroll på virusspridningen men mycket är osäkert och viss skada på kinesisk tillväxt är redan gjord. Och så länge vi får nyheter om virusets eskalering lär råvaru- och kinafonder fortsätta pressas.

Aftonbladet plockar upp min genomgång här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer