Hoppa till huvudinnehållet

Fonderna med högst betyg

Osäker på hur du ska hitta bra fonder? Inspireras av Morningstar och deras betyg för fonder som visar hur bra avkastning de har haft i jämförelse med vilken risk de tar.

Avkastning och förvaltningsavgift

En strategi som är rätt vanlig idag är att investera i indexfonder, på så sätt kan man hålla avgifterna låga i sitt fondsparande. Men det medför lätt att man tappar fokus på det viktigaste – avkastning. I slutändan så vill ju jag som sparare se mina pengar växa så mycket som möjligt. Därför brukar jag titta på Morningstar och deras betyg som jämförelsemått på fonder.

Morningstar-betyget mäter nämligen de fonder som haft högst riskjusterad avkastning. Riskjusterad avkastning innebär att man kollar hur duktig en fond varit historisk på att ha en stabilt stigande avkastning utan större svängningar. Det viktiga att komma ihåg när man kollar på fonder är att man alltid ser nettoavkastningen, alltså hur fonden har presterat efter alla avgifter. Därför blir Morningstar-betyget ett bra verktyg för dig som vill få mest ”bang for the buck”.

De bästa Shareville-användarna köper teknik och utländska aktier

Kollar vi bland våra Shareville-användare som har högst riskjusterad avkastning på fonder så hittar vi en bra diversifierad fondportfölj med tio fonder. I topplistan hittar vi även fem fonder med höga Morningstar-betyg:

Fond Morningstar betyg
Spiltan Aktiefond Investmentbolag ★★★★★
Swedbank Robur Ny Teknik  ★★★★★
Didner & Gerge Aktiefond Sverige  ★★★★★
DNB Global Indeks ★★★★☆
SPP Aktiefond USA ★★★★☆

Det är dessutom en bra riskspridning i portföljen. Spiltan och Didner & Gerges aktiefonder ger exponering mot Sverige, Robur Ny Teknik mot små/medelstora bolag i Norden och SPPs aktiefond mot USA. Som sista krydda har DNB Global Indeks exponering mot marknader i hela världen.

När vi kollar på alla våra kunder under oktober månad så ser vi att dessa finns också med på listan över mest köpta fonderna.

Jag har även gjort ett gäng utbildningstexter om fondsparande på Nordnetskolan som du kan kolla in för att lära dig lite mer.

/Alexander Gustafsson

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer