Hoppa till huvudinnehållet

FOMO lär göra att högvärderat Uber lockar

Extremt hajpade Uber börjar handlas idag med ett börsvärde på 82 miljarder dollar. Noteringen är gigantisk och tajmingen säger en hel del om börsklimatet just nu. Som sparare tycker jag man bör vara skeptisk.

Uber är en mycket populär tjänst här i Sverige så jag tror att denna gigantiska notering kan locka till sig en hel del intresse också bland svenska sparare. Detta trots att svenska sparare knappast kommer få någon tilldelning eftersom bara 10 procent av aktiekapitalet emitteras, så svenskar får sannolikt köpa i börsöppningen.

Men som sparare tycker jag det gäller att läsa på om bolaget och skapa sig en realistisk bild av värderingen. Den väntade värderingen tagits ned från 120 miljarder dollar, till 100 miljarder dollar och sedan 80,5-91,5 miljarder dollar. Slutkursen landade till slut på 82 miljarder dollar.

Låt dig inte lockas att tro att det för den sakens skull innebär en form av ”rabatt”. Värderingen är fortfarande otroligt hög för ett bolag som fortfarande går med förlust.

Förlust trots marknadsledare

Uber har visserligen bidragit till att förändra taximarknaden och man har vuxit snabbt på kort tid, och därmed gjort av med mycket pengar. Men trots att Uber har en dominerade ställning – 60 procent av den appbaserade nättaximarknaden i USA – så är marginalerna rejält pressade. Bolaget lyckas trots sin position inte gå med vinst – preliminära siffror för första kvartalet visar på en förlust på över en miljard dollar. Taxiapparnas tillväxt och flöde från riskkapitaliser har bidragit till ett priskrig som ger pressade marginaler; Ubers rörelsemarginal ligger på minus 35 procent.

Om man inte – med den enorma marknadsandel bolaget har – lyckas gå med vinst i det här läget, hur ska man då göra det framöver? Som investerare måste man bilda sig en uppfattning om det.

Många varningssignaler

Dessutom finns legala risker, Uber Pop stoppades ju exempelvis ibland annat Stockholm. På plussidan för Uber finns ju förstås att bolaget rider på en megatrend, delningsekonomin, och att tekniken och tjänsten enkelt kan skalas upp ännu mer internationellt. Styrkan ligger i att tjänsten upplevs som så smidig och innovativ.

Men det finns som sagt många varningssignaler, så jag tycker investerare ska hålla sig avvaktande. Ändå blir Ubers emission säkerligen fulltecknad. Bolaget upplevs som ”så i tiden” att FOMO-febern breder ut sig – fear of missing out. Men det kan vara värt att ställa sig frågan varför Uber har skyndat på och tidigarelagt noteringen samt varför det just nu råder en liten IPO-våg i USA. Sannolikt vill man hinna notera innan marknaden viker. Vilket skvallrar om att Ubers notering framför allt har ett övergripande skäl; att personalen ska kunna realisera sina vinster.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer