Folkaktier, en bra grund i portföljen.

Företag med många aktieägare kan vara intressanta att betrakta. Delvis varför det är många investerare som äger dessa aktier men också för att det väldigt ofta är bland de störa företagen på börsen.

Välkända bolag

Bolagen som toppar listan på flest svenska ägare gör det av olika skäl, Telia t.ex. har ju många ägare efter den starkt kritiserade börsnoteringen 2000. Men framför allt är det här bolag vars verksamhet är välkänd och som man känner igen och det är relativt lätt att förstå deras verksamhet. En fördel är också  det finns mycket information att hämta kring de här bolagen. De är välanalyserade då de följs av både analytiker och journalister.

Euroclear rapport över aktieägandet

I Sverige är det företaget Euroclear som håller koll på vilka som är aktieägare i våra svenska bolag. De brukar varje år ge ut en rapport över hur aktieägandet har förändrats och vilka som är de största bolagen sett till antalet ägare. Euroclear håller för de börsnoterade företagen vad man brukar kalla för Aktieboken, vilket anger vilka som är ägare i varje börsnoterat bolag.

En bra grund i portföljen

Om du är en av alla svenskar som är ägare till de här bolagen så finns det bra skäl till att ha kvar dessa aktier, de är bolag som går bra och är stabila och ger en bra årlig utdelning. Tittar man på de här 10 bolagen tillsammans som en portfölj så ger de också en fin riskspridning.    

De 10 bolagen med flest ägare

BolagAntal ägare
Telia 471 959
Ericsson414 760
Swedbank368 313
SEB268 312
Volvo250 798
Investor246 259
H&M235 056
Kinnevik125 204
Handelsbanken121 556
SSAB117 911

Listan är från rapporten “AKTIEÄGANDET I SVERIGE 2019” av Euroclear

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer