Hoppa till huvudinnehållet

Folkaktien Kinnevik i förändring

På måndagskvällen meddelade Kinnevik att man säljer av Millicom. Kinnevik har blivit en riktig folkaktie, och har varit ett bra komplement i spararnas bank- och verkstadstunga portföljer. Men det kan vara bra att framöver hålla koll på bolagets omvandling.

Kinnevik är numera en av våra riktiga folkaktier. Aktien är mycket populär bland Nordnets kunder; sedan början av 2018 har antalet aktieägare ökat med 15 procent. Bolaget ligger månad efter månad i toppen av de mest nettoköpta aktierna hos Nordnet.

Men även sett till det totala ägandet i Kinnevik så ser man ett stort uppsving i ägandet. Vid utgången av 2018 hade Kinnevik 120 000 aktieägare, enligt Euroclear. Det är nästan 13 procent fler än vid samma tidpunkt året innan.  Antalet privatpersoner som äger Kinnevik är 115 000,..

Visst är det långt ifrån Ericssons och Telias omkring 400 000 aktieägare, men Kinnevik är trots allt den åttonde mest ägda aktien bland privatpersoner.

Aktien varit under press

Varken det faktum att Cristina Stenbeck lämnar styrelsen, att familjen Stenbeck minskat sitt ägande eller att Zalando har varit under press har påverkat privatspararnas tro på aktien. Nordnets kunder har fortsatt köpa Kinnevik även när aktien var under press. Det kan dels bero på investmentbolagens allmänna popularitet hos spararna, vilken särskilt ökar under lite mer oroliga tider när spararna vill sprida risken. Dessutom erbjuder Kinnevik, med sin profil, bra komplement till svenskarnas annars ofta verkstads- och banktunga portfölj.

Det jag tycker att spararna nu måste ha i åtanke är att Kinnevis profil blir smalare. Försäljningen av Millicom – som var väntad – är ett steg i omvandlingen från mot ett ännu mer tillväxt- och e-handelsorienterat bolag. Vi får inte veta vilka bolag Kinnevik ämnar investera i framöver, men att det blir mindre privata och digitala tillväxtbolag i Norden tycks stå klart. Det ligger helt klart i tiden – men så har Kinnevik å andra sidan alltid jobbat. Det man också bör ha i åtanke framöver är att utdelningen sänks framöver, trots att Tele2 förstås kvarstår som pålitlig utdelare i portföljen.

Våra främsta folkaktier: (antalet privatpersoner som äger aktien)

Ericsson: 402 302 st

Telia: 357 074 st

Swedbank: 289 202 st

SEB: 253 710 st

Volvo: 232 686 st

H&M: 225 701 st

Investor: 209 089 st

Kinnevik: 115 002 st

Handelsbanken: 114 050 st

Skanska: 103 216

Källa: Euroclear, 181231

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer