Hoppa till huvudinnehållet

Följ med: Så jobbar vi för en digital pensionsportal med flyttfunktion

En central digital pensionsportal, genom vilken sparare kan se över sin pension och även administrera flyttar, är sista pusselbiten för en fungerande lagstadgad flytträtt. Vi jobbar intensivt för att få till en sådan – följ med på vår resa mot en fungerande flytträtt värd namnet. Här kommer vi uppdatera kontinuerligt kring hur vi arbetar för en pensionsportal med flyttfunktion.

I dagarna fyllde avgiftstaket 1 år. Det är väl värt att fira. Avgiftstaket innebär att en flytt av en fond- och depåförsäkring inom den individuella tjänstepensionen och privat pensionssparande endast kostar 600 kronor, till skillnad mot tiotusentals kronor som de stora pensionsjättar kunde ta ut av avflyttande kunder tidigare. Det hindrade i praktiken den lagstadgade flytträtten. Nu kan inte de stora pensionsjättarna lägga detta krokben i form av straffavgifter längre. Vad man däremot kan göra är att förhala och försvåra för den konsument som vill flytta sin pension. Det kan handla om blanketter som inte godtas, digitala signaturer som nekas, uppgifter för kundkännedom som plötsligt begärs in och annat som gör flytten krångligare och som prövar konsumentens tålamod.

För att råda bot på detta krävs en standardiserad process som är digital och central, dit alla pensionsbolag är ansluta. På Nordnet föreslår vi att den utmärkta informationsportalen MinPension skulle kunna utvecklas till att bli en komplett pensionsportal. Det handlar inte om att skapa någon “flyttkarusell”. Snarare kan ett standardiserat förfarande vid flytt säkerställa att flyttar inte görs för lättvindigt, i kombination med att konsumenten måste bekräfta sitt flyttval en extra gång.

Så ser Nordnets förslag ut, och vi jobbar hårt för att det ska bli verklighet. Följ med när vi tar strid för en komplett digital pensionsportal!

Startskottet: Nordnets vd Lars-Åke Norlings debattartikel

10 februari 2022

Den 10 februari skrev Nordnets vd Lars-Åke Norling en debattartikel i tidningen Dagens Juridik, som du kan läsa i sin helhet här.

“Processen för den konsument som vill flytta sin pension är många gånger allt för krånglig, men för flertalet bolag i branschen saknas incitament att underlätta för spararna. Därför bör finansdepartementet ta beslut om att inrätta en digital flyttportal enligt den modell som finns i Norge. MinPension skulle vara en utmärkt aktör att ta sig an den uppgiften”, skrev Lars-Åke Norling bland annat, i en text som väckte uppmärksamhet och uppmärksammades bland annat här.

Möte med finansmarknadsminister Max Elger

17 februari 2022

På Nordnet tror vi inte att branschen själv kommer att ta initiativ till en pensionsportal. Istället är det staten, i form av finansdepartementet, som behöver initiera en sådan. Därför bad vi om ett möte med finansmarknadsminister Max Elger, för att presentera vårt förslag. Jag, kommunikationschef Johan Tidestad och Fredrik Ekblom, vd för Nordnets pensionsbolag, träffade ministern på finansdepartementet.

Max Elger lyssnade på vår idé och sa att den var intressant, och att det är ett av de förslag han tar med sig om man väljer att gå vidare med fler steg på pensionsområdet.

Du kan läsa mer om vårt möte med finansmarknadsminister Max Elger här.

Intressekonflikt i MinPension

10 mars 2022

Nordnet har som sagt föreslagit att MinPension, idag en bra och uppskattad informationsportal, skulle kunna utvecklas till att bli en komplett pensionsportal med flyttfunktion. Anledningen till det är att vi anser att MinPension gör ett fint jobb som informationsportal, och att halva jobbet därför är gjort.

MinPension själva tycktes dock svala till idén. I en intervju med tidningen Pensioner & Förmåner hänvisade man till en studie från 2016 som visade att användarna inte vill ha en flyttfunktion. Mycket hinner hända med konsumenters digitaliseringsvana på sex år. Men vad som är mer intressant är att det finns en till studie som man inte nämner, som visar att användarna förväntade sig mer av en portal, till exempel att man ska kunna genomföra flytten direkt på skärmen.

Min teori om det svala intresset från MinPensions sida var att det egentligen inte berodde på MinPension, utan på den ägarsituation man befinner sig i. Minpension är ett dotterbolag till branschorganisationen Svensk Försäkring. Och Svensk Försäkring har knappast utmärkt sig för att vara särskilt flytträtts-vänliga.

Kritiken var alltså riktad mot branschorganisationen. Återigen – branschen har knappast incitament för att underlätta flytt för konsumenter.

Läs hela texten om intressekonflikten i MinPension här.

Enkät bland riksdagspartierna: “En självklar reform”

23 mars 2022

MinPension sitter uppenbarligen i kläm mellan två ägare som där ingen har något direkt intresse av att jobba för en pensionsporta; Svensk Försäkring och staten genom Pensionsmyndigheten. Svensk Försäkring har som sagt inga incitament att jobba för en fungerande flytträtt, och Pensionsmyndigheten tycks inte se det som sitt ansvar att verka för en pensionsportal för individuella pensionsförsäkringar. Dessutom har myndigheten fullt upp med att administrera diverse inkomstpensionstillägg och garantitillägg och annat som kommer ovanpå uppgifterna att exempelvis administrera pensionsutbetalningar och administrera fondtorget inom premiepensionen (som dessutom är under omgörning).

För att MinPension ska jobba för en pensionsportal krävs ett sådant uppdrag från ägarna. Och för att ägarna, i det här fallet Pensionsmyndigheten, krävs ett direktiv från regeringen. Med anledning av detta är det av största intresse att veta hur riksdagens partier ställer sig till förslaget om en pensionsportal.

Läs mer om enkäten hos Realtid.

Vi skickade därför ut en enkät till samtliga riksdagspartier där vi ställde frågan hur de ser på en pensionsportal med flyttfunktion. Glädjande nog svarade alla partier, i varierande grad, att de ser positivt på en pensionsportal.

Läs alla riksdagspartiers svar här.

Här går jag och kommunikationschef Johan Tidestad igenom partiernas svar:

Möte med MinPension

28 mars 2022

Nordnets vd Lars-Åke Norling och vd:n för Nordnets pensionsbolag Fredrik Ekblom träffade MinPensions vd Anders Lundström i ett möte där vi utvecklade idén om en digital pensionsportal, och varför vi tror att just MinPension skulle vara en utmärkt utgångspunkt för en sådan portal.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm