Hoppa till huvudinnehållet

#flytträttensdag – med pensionsspararen i centrum.

Idag (på självaste Tjänstepensionens dag) firar vi på Nordnet Flytträttens dag. Tjänstepension är en grundförutsättning för en bra pension och alla initiativ som syftar till att få arbetsgivare att erbjuda den, löntagare att kräva den och branschen att prispressa den är av godo.

Tjänstepensionens dag är en bra dag att adressera pensionsfrågor och för oss är den fria flytträtten en viktig sådan fråga. En fri och fungerande flytträtt är nämligen mer än något annat är en förutsättning för en tjänstepensionsmarknad på kundens, inte branschens, villkor.

Självklart är du mer än välkommen att fira med oss om du liksom vi tycker att fri flytträtt för pension är en självklarhet. Att det på alla sätt är oetiskt att bromsa flytträtten genom att införa höga flyttavgifter. Att en fri flytträtt bidrar till att vi i branschen faktiskt vårdar våra kunder och deras intressen. För att vi vill och för att vi måste. Annars drar de.

Individens och konsumentens frihet ökar på nästan alla områden och plan i samhället. Därför känns det förargligt att arbeta i en bransch som går åt andra hållet. Som med fula medel tvingar kunderna att stanna. I år kommer vi svenskar att betala över 2,6 miljarder kronor till pensionsbolagen i avgifter. Många miljarder är inlåsta i försäkringar som inte kan flyttas – och ännu fler är i praktiken fast på grund av höga flyttavgifter.

Efter åtskilliga år på storbank är jag stolt och glad över att idag befinna mig hos en aktör som inte accepterar detta. Som både skippar onödiga avgifter på sparande och inte tar en krona i flyttavgift. Precis som andra brottas vi med administrativa processer som kunde vara bättre – men vi kan ändå lova att den som väljer att flytta från oss inte ska behöva vänta mer än två månader.

För detta kallas vi ibland rebeller. Jag menar att vi bara gör det vi måste.

Förslag för en effektivare flytträtt.

Vi driver en rad initiativ som alla syftar till att skapa en flytträtt värd sitt namn. Exempelvis lanserade vi, med sparekonom Frida Bratt i spetsen, den så kallade 500:2-metoden. Låt det kosta max 500 kronor att flytta, och låt inte flytten ta mer än två månader. En maxtid behövs för att inte bolagen ska trötta ut spararna med långa handläggningstider och krånglig administration.

Vi opponerade oss mot regeringens förslag om en effektivare flytträtt, som ju lämnar mycket att önska. Enligt förslaget ska exempelvis pensionsbolagen fortsatt få ta ut straffavgifter för flytt motsvarande de anskaffningskostnader, det vill säga provisioner, som pensionsbolaget betalat ut för att få pensionsspararen som kund. Ersättningar som spararen varken känt till eller bett om men som han eller hon ändå tvingas stå för.

Klart vi inte är nöjda med det.

Vi tar alla tillfällen vi får att diskutera pension och flytträtt med branschen och med makthavare. Vi har haft finansmarknadsminister Per Bolund på besök, fått medhåll av flera partiledare och nu lägger vi in en extra växel för att beslutet om en effektivare flytträtt ska gå spararnas väg – inte branschens.

/Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet

Tips! Kolla om du kan flytta. Beställ en gratis pensionssammanställning här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-09-27 10:01

Tack Martin för att ni kämpar på 🙂 !
/ Herr Flint
https://www.herrflint.se