Fler rustar sig för nedgång

Investerare på Nordnets plattform har ökat på i sina Bear investeringar under fallet. Privatplacerarna tror på fortsatt nedgång och de har varit träffsäkra i sin analys tidigare. Jag kollar mer om detta i veckans fokus. 

Grafen ovan visar på vänster axel hur stor andel av alla investerare i börshandlade produkter hos Nordnet som ligger antingen Bull eller Bear med OMXS30 som underliggande.

Fler tror på nedgång

I klartext ser du ovan alltså en procent av antalet investerare i både mini-future, certifikat och warranter med OMXS30 som underliggande. Om den röda linjen(Bear) är på 30% så är alltså den gröna linjen (Bull) på 70%. Om ena är på 50% så är den andra det också och då är det lika många kunder som tror på uppgång som nedgång.

Den svarta linjen är OMXS30 under samma tid och den ser i punkter även ute på höger axel.

Just nu är det ca 55% som tror på Bear och 45% som tror på Bull.

Bra träffsäkerhet under året

Börsåret inledes med ca 65% av investerarna som trodde på Bull och OMXS30 indexet steg i god takt under januari. Däremot hade man fortsatt ganska stark tilltro under månadsskiftet januari/februari och därmed låg snett inför den branta nedgång som kom i början av februari.

Stor del av tiden är investerarkollektivet kring 50% med små marginaler i ena riktningen. Men sedan nedgången i februari så har det successivt varit ett ökat skifte mot Bear under hela året. Det finns en lätt lutande trend mot Bear och lätt negativt lutande mot Bull. Under våren ökade man i Bear månadsskiftet april/maj ligga på omkring 65%. Detta tajmade in snyggt den nedgång som kom efter halva maj och varade under större delen av sommaren.

Under återhämtningen i augusti så steg börsen och under tiden var det fler som ökade på med Bear. Månadsskiftet augusti/september så gjordes högsta noteringen med ca 70% som låg rustade för Bear. September blev en neutral månad i kursutveckling, men både fall och sedan lite återhämtning. Sedan kom oktober och då fick alla Bear investerare rätt i sin positionering.

Under den skakiga perioden oktober och november har det inte funnits någon tydlig riktning utan det har bytts både mellan Bear och Bull. Nu är trenden stigande för att fler köper Bear och därmed rustar sig för viss fortsatt nedgång.

När ena sidan har haft med än 60% av antalet investerare så har det varit en god sannolikhet för att den sidan fått rätt. Under fallet i februari gick det snett, men i övrigt god träffsäkerhet. Med det sagt är det ingen som vet hur börsen ska utveckla sig. Jag tycker det är intressant dock att kolla på kollektivets tro om börsen och se ifall vi kan bli smartare tillsammans.

Fler indikatorer

Dela gärna dina tankar om grafen ovan. Hur analyserar du mönstret och har du kanske hittat något som jag missar? Eller är detta för kortsiktig indikator för din handel? Säg till om det finns annan statistik du skulle vilja att jag undersöker så får jag försöka återkomma med det inom kort. 

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-12-10 22:27

Nämn gärna några lämpliga bear investeringar.

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2018-12-11 11:20

Här hittar du kort positioner på OMXS30.
Vad som är lämpligt för din portfölj vet jag inte. Se till att läsa på hur dessa fungerar innan du eventuellt investerar också. 👍
https://www.nordnet.se/mux/web/marknaden/nordnetmarkets/futures.html?firstLevelIssuer=259584&type=FUTKO&sortcolumn=shortname&sortorder=ascending&currency=SEK&asset_class=&instrument=16104939&market_view=D&filter=&