Fler försäljningar

Att köpa rätt aktier vid rätt tillfälle är viktigt, men att sälja och veta när det är dags att lämna en aktie är minst lika viktigt. Jag har i veckan sålt Lifco och Midsona efter att aktierna underpresterat under en tid.

Min portfölj genomgår en tuff period med svag relativ utveckling för flera av mina innehav. Jag har påbörjat en omvandling av portföljen till nya förutsättningar. Den processen fortsätter och i veckan har jag sålt Lifco och Midsona, innehav som inte har utvecklats enligt förväntningarna på sistone.

Fundamentala och teknisk kriterier

De som följer min portfölj vet förmodligen att såväl fundamental som teknisk analys är viktiga beståndsdelar i min placeringsstragi. Jag har vissa fundamentala kriterier för vilka bolag jag vill ha i portföljen. I grunden vill jag ha lönsamma, växande kvalitetsbolag som en bas i portföljen. Men jag har också fokus på kursutvecklingen och den tekniska bilden. Mina aktier ska ha de rätta tekniska egenskaperna, bland annat med fokus på trenden och den relativa styrkan i förhållande till börsen som helhet.

Bra bolag och bra aktier

Den fundamentala analysen ger mig ett ganska väl definierat univers av aktier att utgå från. Det finns många bra bolag med de rätta fundamentala egenskaperna, men bra bolag är inte alltid bra aktier. Den tekniska analysen bidrar till att ytterligare få ner antalet kandidater för portföljen och avgör normalt min timing. De aktier som hamnar i portföljen har vanligtvis såväl fundamentala som tekniska faktorer i sin favör.

När det gäller försäljningar så är det oftast de kursutvecklingen och hur aktien reagerar på ny information som föranleder försäljningar. Det beror helt enkelt på att det är i kursen och de tekniska faktorerna som signaler på ändrade förutsättningar dyker upp först. Min erfarenhet är att den som väntar på tydliga signaler från fundamentala faktorer kommer att sitta alldeles för länge i underpresterande aktier. Kursen och de tekniska faktorerna är mycket snabbare på att fånga upp potentiella problem. Ofta dyker de fundamentala problemen upp först långt in i en fallande trend, enligt min erfarenhet.

Priset för riskkontroll

Nära toppen av trend så ser dock det mesta jättebra ut. Mina bolag är som sagt också i grunden välskötta och bra bolag. Det kan vara svårt att släppa sådana aktier där inget särskilt har hänt ur ett fundamentalt perspektiv. Jag försöker dock vara så osentimental som möjligt, aktierna är bara bra om de bidrar till portföljens överavkastning. Ibland visar sig också försäljningarna vara onödiga och fel. Jag har sålt många aktier som sedan vänt och blivit vinnare utan mig bland aktieägarna. Det är priset för att hålla kontroll på risken och undvika de riktiga fällorna.

Lifco och Midsona åker ut av ovan nämnda anledningar. Ingenting fundamentalt har hänt vad jag vet, men aktierna har just nu många av de tekniska egenskaper jag inte vill se hos mina aktier. En trend som på medellång sikt går på tvärs mot en stigande börs, handelsvolymer som tilltar på nedgångsdagar och krymper på uppgångsdagar. Det är varningssignaler som jag lärt mig respektera och agera på.

Upprepade försök sällan lyckosamma

Att jag sålt en aktie betyder inte att det är ett dåligt bolag och normalt finns aktien kvar på min bevakningslista. När alla bitar är på plats igen kan jag tänka mig att göra ett nytt försök. Jag har dock noterat att när jag gör upprepade försök i en aktie blir det sällan bra. Lifco är ett exempel på en sådan aktie som jag haft i portföljen två gånger och båda gångerna har det slutat med förlust. Vissa aktier är man helt enkelt inte riktigt i fas med.

/Roger Jansson, förvaltningsansvarig Nordnet

 

 

Private Banking-bloggen
Private Banking
Private Banking-bloggen

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer