Hoppa till huvudinnehållet

Så här får du fler följare på Twitter

Varför Twitter?

Twitter har blivit ett av de starkaste fenomenen på sociala mediehimmelen. Världskändisar, toppolitiker, offentliga ekonomer, akademiker och ytterligare 230 miljoner människor har idag ett konto. Eftersom kommunikationen begränsas till 140 tecken så ställer formatet krav på användaren att komprimera sitt budskap. För den som vill utveckla och nyansera sina resonemang krävs vidare länkningar till källor där skribenten kan bre ut sig textmässigt. Jag tror personligen att just SMS-storleken med 140 tecknen har byggt framgången för Twitter. I en värld där vi ständig översköljs med budskap så vill vi ha det i komprimerad form – och omedelbart. Twitter skapar där en fantastisk möjlighet för alla som har ett specifikt intresse att få en direktlina till de mest tongivande inom detta ämnesområde.

Ekonomi på Twitter

Mitt största intresse är ekonomi i bred bemärkelse. Inom detta ämnesområde finns en uppsjö av intressanta personer att följa. Här blandar jag chefekonomer, centralbanker, finansiella nyhetsbyråer, ekonomimedia, journalister, investerare, företagsledare, börsbolag och vanliga sparare i mitt flöde. Mitt största problem är att begränsa mig. I min nyfikenhetsiver så följer jag allt för många för att kunna få ett flöde som jag kan överblicka i alla lägen.

Två olika typer av Twitter-användare

Man kan slarvigt dela upp alla användare av Twitter i två läger. De passiva som primärt följer och de aktiva som primärt följs. För en nybörjare utan ambitioner att förändra världen är det mest strategiskt att välja det första lägret. Då kan du även sluta läsa detta inlägg och istället fokusera på att följa de intressanta inläggen och samtalen på Twitter. För de som däremot vill bidra med innehåll och delta i debatten krävs det att man skapar en respektabel följarbas för att kunna nå ut med budskapen och kunna få genomslag. Jag har valt det senare lägret, av förklarliga skäl, och har sedan jag började på Nordnet för ett år sedan arbetat aktivt för att bygga upp min följarbas. Det har resulterat i att min följarbas vuxit från 2000 till över 6000 på mindre än ett år. Jag har stora fördelar av att vara en halv-publik figur, men jag tror att många kan lyfta sin följarbas väsentligt om man bara lägger upp en strategi.

Hur får man fler följare på Twitter?

Nu tänkte jag presentera mina bästa tips för att attrahera fler relevanta följare att intrigera med.

Tips 1 – välj ämnesområde och var relevant

Välj ut ditt ämnesområde och avgränsa dig till att enbart kommentera frågor inom detta fält. Personer som blandar tweets om jobbet på kommunen, privata investeringar, middagslagningen, flugfiske och barnuppfostran kommer att ha svårt att attrahera och behålla nya följare.  Det blir het enkelt för mycket brus.

Tips 2 – Skapa en tydlig profil

När du startar ett konto så har du möjlighet att forma din profilsida med bilder och text. Se till att din biografi lockar till att vilja följa dig och låt bilderna förstärka din profil. Allt måste andas samma språk. Vill du bli stor inom ämnesområdet motorsport så ska bilden på dig själv och alla andra bildval andas motorsport och visa att du brinner för ämnet och bygger en legitimitet för att uttala sig i dessa frågor. Använd gärna de vanligaste hashtagsen # för ditt ämnesområde redan i din biografi. Jag använder t.ex. #sparpodden eftersom det är direkt relevant för mig, med det skulle även kunna vara #svpension.

Tips 3 – identifiera trendsättarna inom ämnesområdet

Börja med att följa trendsättarna och de mest inflytelserika inom ditt ämnesområde. Försök finna både de självklara och de mindre självklara. Det kan finnas privatperson som genom ett konsekvent bidrag med nya perspektiv och intressanta inlägg har lyckats bygga upp en auktoritet inom ett visst ämne, utan att de arbetar med frågorna professionellt. Se till att addera minst 100 personer inom ditt område för att få ett relevant flöde inom ditt område. På detta sätt får du också snabbt en känsla för hur de mest framgångsrika kommunicerar på Twitter.

Tips 4 – interagera med andra

Twitter är en plattform för interaktion – inte för att ensidigt kabla ut egna budskap. Ge beröm och var kritisk när du ser inlägg som berör dig. Rikta dessa direkt till den berörda personen genom att skicka meddelande som börjar med personens användarnamn t.ex. @gunthermarder. Genom att interagera ökar du också sannolikheten för att andra skall uppmärksamma dig, särskilt om du kommunicerar med trendsättare inom ämnet. Våga sticka ut hakan, men var aldrig otrevlig.

Tips 5 – var aktuell

Twitter är en främst en kanal för det som händer här och nu. Därför krävs det att du som användare fångar in vilka ämnen som dominerar debatten för att kunna få genomslag. För den politiskt intresserade så öppnas naturligtvis aktualitetsdörrar i samband med val, partikongresser, budgetframläggningar, tv-debatter, tidningsdebatter osv. Utnyttja dessa tillfällen till att ta plats i debatten. En framgångsrik modell kan vara att läsa vad andra skriver i ämnet och notera de åsikter eller kommentarer som du finner mest relevanta givet ditt eget tyckande och komponera ett inlägg där du kombinerar dessa, gärna med en hänvisning till de med ursprungsidéerna eller åsikerna.

Tips 6 – infoga länkar

Eftersom Twitter är ett komprimerat format så skapar man större uppmärksamhet om man kan hänvisa till andra källor där fördjupning kan finnas. Det kan vara din egen blogg, en tidningsartikel eller annat. Min spontana uppfattning är att du oftare blir retweetad om du kompletterar ditt inlägg med en relevant länk.

Tips 7 – välj tid på dygnet

Alla människor har naturliga stunder på dygnet då sannolikheten ökar för att vi står och fipplar med mobiler och försöker döda tid. Två av dessa tillfällen är till och från jobb, studier eller annat. Om du skriver ett inlägg vid 07:30-tiden är sannolikheten högre att många kommer att läsa och fler retweeta jämfört med klockan 09:30 då alla har kommit igång med sina dagsysslor. Samma sak gäller med inlägg strax innan kl. 17:00. En annan tid som jag uppfattar som intressant är perioden 19:00-22:30 då många svenskar sitter bänkade och slötittar på TV. Vårt beteende i dessa stunder inkluderar nu ofta en telefon eller en läsplatta där vi ströläser på sociala medier. Här lämpar sig tweets ypperligt – särskilt bra blir det om du kan koppla an till kvällens stora nyhetsämnen om de är relevanta för ditt område.

Tips 8 – använd humor

Människor älskar att bli underhållna. Kan detta kombineras med aktualitet och i ett oväntat sammanhang så kan det bli succé. Men gränsen är ofta hårfin och på grund av utrymmesbegränsningarna skapas lätt missförstånd. På Twitter har du alltid möjligheten att ta bort ett inlägg som du gjort. Utnyttja denna möjlighet om du om du märker att din humor mottags på fel sätt.

Tips 9 – jobba med siffror

Det finns en fascination över siffror, gärna när de kombineras och ger oväntade resultat. Ett av mina mest retweetade inlägg är: ”Senaste 7 åren har skattettrycket i Sverige minskat från 48 till 44% av BNP & skatteintäkterna ökat med 10%. Ekonomi är fantastiskt!” Nu ska det samtidigt sägas att detta inlägg innehåller en politisk dimension som tilltalar borgerliga sympatisörer, även om min avsikt inte var att gå in i den politiska debatten. Hänvisa gärna till statistik.

Tips 10 – kommentera nyheter eller infoga bilder

Under fliken #Upptäck publiceras intressanta inlägg från de du följer. Om du arbetar medvetet med att länka till en nyhetsartikel eller infoga en relevant bild till dina inlägg så ökar sannolikheten att du kommer att lyftas upp i denna sammanställning. Har du dessutom kompletterat med att använda en relevant #hashtag så ökar också chansen att nya personer upptäcker dig.

Mest avgörande tipset

Det sista sammanfattande tipset är ändå innehåll, innehåll och innehåll. För högsta möjliga framgång ska du leverera relevant innehåll, i rätt tid, paketerat på ett oväntat sätt, utsänt i rätt tid, med bifogad länk, under rätt #hashtags och med en humoristisk touch.

Lycka till i byggandet av din följarbas!

Twitterhälsningar

@gunthermarder

 

Mer läsning och tips:

Tidningen skriva: 13 sätt att få fler följare på Twitter 

Spiderchick: Så får du fler följare på Twitter

Relationsfabriken: Sju sätt att få fler följare på Twitter

Karin Berg: Hur får du fler följare på Twitter

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2013-11-05 16:34

http://www.insidevoice.se finns många bra twiterkonton som är kopplade till svenskt näringsliv

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-12-27 10:57

Hej Jens,

Tack för bra tips!

Bästa hälsningar
Günther Mårder