Hoppa till huvudinnehållet

Finwires följare blickar in i nästa år

2017 är snart till ända. Det återstår endast några få handelsdagar i år och det är läge att summera och blicka framåt mot ett nytt spännande finansmarknadsår 2018.

Twitterföljarna har fått vara med och besvara ett antal aktuella frågor som att kryptovalutan bitcoin rusar, att siffrorna från klädkejsaren H&M levererats mer än tunnklädda och hur kommer bostad- och fastighetsmarknaden att utveckla sig efter årets amorteringskrav och skakiga finanser för fastighetsutvecklare.

USA

Den amerikanske presidenten Donald Trump har sedan han kom till makten fortsatt pumpa på med (sin enda app?) Twitter. Vissa dagar kan nyhetsredaktioner runt om i världen nästan ställa klockan efter presidentens morgontweets och allt som oftast skapar hans twittrande ordentliga marknadsrörelser. Under året kan stora kursrörelser för enskilda bolag, inom exempelvis hälsosektorn, bilindustrin och vindkraft, enkelt att härledas till presidentens privata twitterkonto @realDonaldTrump .

Den amerikanska börsen har levererat rekordstängningar vid inte mindre än 70 av årets 242 handelsdagar hittills. Volatiliteten på de amerikanska marknaderna uppvisar också rekordlåga nivåer och de som trott på och investerat med förhoppningen om en skakigare marknad har hittills inte lyckats särskilt väl.

Det breda amerikanska storbolagsindexet S&P500 har i stort sett helt utan rekyler oförtrutet traskat norrut och uppgången för indexet är närmare 20 procent sedan årsskiftet. Rekordsmå intradagsrörelser på bara 0,52 procent i snitt tillsammans med den rekordlåga volatiliteten vittnar på ytan om en helt “perfekt” och lugn amerikansk aktiemarknad men man skall ha med sig att om man blickar bakåt i femårs-perioder så har exempelvis dagsrörelserna historiskt varit betydligt större.

S&P 500
År Intradagsrörelser i snitt per handelsdag
2017 0,52%
2012-2017 0,86%
2007-2012 1,67%
Källa: ThomsonReuters/Finwire

Sverige

I Sverige har börsen totalt sett utvecklats positivt under 2017 även om vägen inte varit spikrak som i USA. Som vanligt de senaste åren har det slagits rekord i antalet nya bolag på Nasdaq, First North, Aktietorget och NGM vilket delvis har präglat nyhetsflödet under året. Det återstår att se om IPO-haussen fortsätter under nästa år. Volymerna är ofta tunna i de nya bolagen efter att den inledande periodens intresse lagt sig.

Finwires följare har en spretig syn om framtiden för svenska börsen 2018.

Börsen står just nu i en uppgång på 10% (SIXRX), vad kan vi förvänta oss under nästa år?
Index fortsätter upp 2018 med mer än 15% 6%
Index fortsätter upp 2018 med mellan 5-15% 24%
Index stänger på plus mellan 0-5% 16%
Index stänger på minus mellan 0-5% 16%
Index vänder och går 2018 ner med mellan 5-15% 30%
Index vänder och går 20181 ner med mer än 15% 8%

Hennes & Mauritz

En viktig beståndsdel i svenska sparares portföljer, antingen direkt eller indirekt via fonder, är klädjätten H&M som utvecklats till ett riktigt sänke för många med en nedgång hittills i år på 28 procent. Under 2017 har bolaget gång på gång gjort investerare besvikna med dåliga nyheter och aktien handlas sedan i fredags på nivåer vi inte sett aktien handlas vid sedan i april 2009.

Den svaga försäljningen och oförmågan att hitta nyckeln till onlinemarknadslåset gör att investerare nu dessutom måste oroa sig för att ägarfamiljen Persson riskerar att tvingas sänka utdelningen. Finwires följarenkät spår en fortsatt dyster framtid för H&M-aktien.

Hennes & Mauritz har haft ett dåligt börsår hittills, kommer aktien tillbaks 2018?
Ja, aktien vänder upp och utvecklas positivt under nästa år 38%
Nej. H&M står inför fortsatta utmaningar, aktien kommer handlas ner 2018 62%

Fastighetsmarknaden

I Finwires enkät fick respondenterna besvara en fråga om den svenska fastighets- och bostadsmarknaden som sedan sensommaren tappat ordentligt med fart. Skärpta kommande amorteringsregler samt en hårdare inställning från bankerna rörande nya lån har dämpat prisutvecklingen. Bostadsutvecklarna på den svenska börsen har tappat ordentligt under året och flera fastighetsbolag försöker nu sälja både både moget- och utvecklingsbart bestånd till andra aktörer med bättre tillgång till kapital. Den absoluta majoriteten tror att “bubblan” inom bostadsmarknaden fortsätter pysa ut.

Vilket alternativ passar bäst in på bostadsmarknaden under 2018?
Fastighetspriserna fortsätter ned kraftigt 9%
Fastighetspriserna fortsätter ned måttligt 72%
Fastighetspriserna stabiliseras på nuvarande nivåer 13%
Fastighetspriserna ökar måttligt 6

Carnegie fonders Sverigeförvaltare Simon Blecher uttryckte sig nyligen på följande sätt om situationen bland fastighetsutvecklarna: “En stark balansräkning slår en svag, alla dagar i veckan. Bolagen kommer förmodligen klara sig men det blir inte kul för aktieägarna.”

Bitcoin

Kryptovalutan bitcoin och dess gelikar har den senaste tiden tagit upp nästan allt syre och flöde på de sociala medierna inom finans. Kryptovalutorna har rusat på ett helt unikt sätt och nya rekord slås närmast dagligen. Finwire-enkäten spår att kryptovalutor kommer vara förlorare under nästa år. Frågan är väl då hur högt de skall innan dess?

Kommer kryptovalutor vara vinnare även under 2018?
Ja 35%
Nej 65%

Fredrik Hansson

fredrik.hansson@finwire.se

@Finwire

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer