Hoppa till huvudinnehållet

Fingerprints aktieägare är de mest hängivna, enligt twitterundersökning

Fingerprint Cards har den mest hängivna följarskaran på Twitter. Det anser en överväldigande majoritet av dem som svarade på Finwires twitterpoll med fyra svarsalternativ.

Hela 72 procent av 1009 personer som svarade på frågan “Vilket bolag har den mest hängivna följarskara?” angav Fingerprint, följt av Starbreeze som fick 24 procent av rösterna. Tredjeplatsen delades av Tobii och Imint med två procent vardera.

Nyhetsbyrån valde alltså ut fyra typiska bolag med väldigt intresserade aktieägare. Här visade alltså börsbolaget Fingerprint Cards-följare att de är “still strong” även efter att aktien tappat sin fornstora glans. Företaget har även tappat mest på börsen i år, av de fyra bolagen.

 

“Fler aktieägare”

 

Fingerprint har också överlägset flest aktieägare hos nätmäklaren Nordnet, jämfört med de andra tre. Näst flest aktieägare bland de fyra har dock Tobii, före Starbreeze. En följare anser dock att populariteten “bör ställas i relation till storlek. Då vinner nog Imint”.

När det gäller bolag som har hängivna fans är intresset av att dela med sig av information till andra på sociala medier mycket större för positiva nyheter och dessa genererar oftast en stor mängd delningar och likes. När mindre positiva nyheter publiceras eller då aktiekursen backar är diskussionen och delningarna mer mager.

På sociala medier skapas det grupper och forum för enskilda aktier och det skapas ofta en aktieägargemenskap i aktier som har hög risk. Forummedlemmar i dessa bolag är generellt ofta väldigt positiva till den enskilda aktien och inte sällan blir det hårda ord och tongångar mellan medlemmarna då någon individ belyser negativa faktorer eller ser mer kritiskt på bolaget eller aktien. De bolagen som har den mest högljudda fanskaran har ofta en sak gemensamt och det är att de är småbolag och att de handlas utanför en reglerad marknadsplats som på AktieTorget, NGM-börsens MTF eller på First North.

 

Levererar teknik till Microsoft

 

En av de senaste nyheterna, bland flera, av det börsnoterade Göteborgsbolaget Fingerprint Cards är att de levererar teknik till Microsoft. Det handlar om en biometrisk upplåsningsfunktion i form av en touchsensor inbyggd i en av tangenterna till teknikjättens senaste premium tangentbord “Modern Keyboard.”

 

Ny spelkontroll

 

Eyetrackingbolaget Tobii som handlas på First North har bland annat tagit fram spelkontrollen Tobii Eye Tracker 4C som möjliggör spårning av både huvud- och ögonrörelser. Nyligen meddelade bolaget att de tillsammans med partners tagit fram ytterligare 15 spel med integrerad eyetracking. Företaget har satt som mål att eyetracking ska finnas i över hundra spel vid årets slut.

Denna månaden släpper företaget också ett utvecklingskit för eyetracking i virtual reality baserat på HTC Vive. Produkten heter VR4 for Vive Kit. Den svenska bolaget började tillverka ögonsensorer 2001 men har idag bara två procent av omsättningen i Sverige.

 

Utvecklingsavtal med kinesisk smartphonetillverkare

 

Videostabiliseringsbolaget Imint som handlas på AktieTorget meddelade i början av månaden att de tecknat ett utvecklingsavtal med en av de större smartphonetillverkare i Kina om att integrera och optimera deras Vidhance videostabilisering till nya telefonmodeller som planeras att lanseras i år.

Huvuddelen av uppdraget kommer att utföras under sommaren och Imint har goda förhoppningar att nästa steg blir ett licensavtal, under förutsättning att utvecklingsprojektet uppnår bra resultat, enligt företaget.

Under det första kvartalet uppnåddes en viktig milstolpe då Vidhancemjukvaran fanns med i Huaweis flaggskeppsprodukt Mate 9.

 

Uppköp och licensavtal

 

Spelutvecklaren Starbreeze som handlas på First North meddelade nyligen att de köper det svenska destinationsbaserade virtual reality-företaget Enterspace för 20 miljoner kronor. Tillträdet är planerat till den 30 juni.

Tidigare i månaden gick företaget också ut med att de tecknar ett licensavtal med kamerateknikföretaget IMAX om att leverera innehåll till IMAX VR Centers och bolagen ska dela på intäkterna.

Företaget kunde också glädjas åt att första AP-fonden i maj ökade sitt innehav i bolaget till 11,2 procent av kapitalet och 4,0 procent av rösterna. Tidigare innehav var 9,2 respektive 3,3 procent.

 

Bolag Antal aktieägare Aktiens utveckling i år (procent)
Fingerprint Cards 16 042 -46
Tobii 4 808 -34
Starbreeze A 1 042 -23
Starbreeze B 3 602 -23
Imint 987 -25
Källor: Nordnet Bloomberg

 

Fingerprint Cards omsättning minskade till 685,9 miljoner kronor (1 491,2) under det första kvartalet. Resultatet före skatt var 69,7 miljoner kronor (589,2). Rapporten för det andra kvartalet presenteras för den månghövdade fanskaran den 21 juli.

Starbreeze rapporterade en ökad omsättning under första kvartalet till 57,3 miljoner kronor (40,8). Resultatet före skatt var -56,3 miljoner kronor (-15,0). Det andra kvartalets siffror presenteras den 24 augusti.

Tobii ökade omsättningen men även förlusten under årets tre första månader. Omsättningen uppgick till 261 miljoner kronor (252,2) i första kvartalet medan nettoresultatet landade på -55,1 miljoner kronor (-24,9). Tobii släpper sin rapport för det andra kvartalet den 25 juli.

Under de första kvartalet redovisade Imint en omsättning på 2 miljoner kronor. Resultatet före och efter skatt var -2,3 miljoner kronor (-2,6). Imint rapporterar det andra kvartalet den 22 augusti.

 

 

Fredrik Hansson, Rikard Jansson
Nyhetsbyrån FinWire, @FinWire

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer