Detta är en del 2/3 i intervjun med daytradern IT4ever, som har haft högst avkastning av alla bland Sharevilles 100 000 medlemmar. I denna del av intervjun går han igenom fenomenet med “fanclubs” för aktier och hur han använder sociala medier.
Finns det något småbolag som du tror har potential att bli “nästa Fingerprint” (sett till hausse)?
-Fingerprint är fullständigt unikt. Under alla år jag följt börsen är det i princip bara ett bolag som gjort den resan och det är Fingerprint. Efter alla tidiga sorger och var det dessutom en överraskning för mig att de faktiskt satt på kompetensen och tekniken att nå stjärnorna. Mycket imponerande och minst lika imponerande är de aktieägare som haft kylan att behålla aktierna hela vägen upp, kanske tack vare sektbildningen som inte bara är till ondo.
“Hellre många bäckar små”
-Det är svårt att spekulera i vilken aktie som blir nästa att stiga under många år med en växande fanclub och jag tycker inte man behöver söka efter en sådan heller som aktiv trader. Att hitta en ny Fingerprint och behålla hela vägen upp är så osannolikt att det känns meningslöst att ens lägga energi på det. Det finns tryggare och mer sannolika vägar att nå motsvarande avkastning och det är förstås konceptet “många bäckar små”. Vinsterna är små och engagemanget är kort. Denna kombination omöjliggör i princip ett känslomässigt band till aktien, vilket är precis vad som eftersträvas.
“Jag köper det jag ska och lämnar sedan butiken”
-Det är viktigt att ha en förståelse och inblick i vad hausse och fanclubs är, och hur de utvecklas över tid, men som framgångsrik trader ska man själv förhålla sig totalt likgiltig till aktien. Den är bara ett redskap för att nå dagens mål. Som att gå och handla på ICA. Inte står jag och har känslor för brödhyllan eller för alla blanka Granny Smith. Jag köper det jag ska och lämnar sedan butiken, med kvittot kastat. Konsumerar varorna och köper sedan nytt.
-Däremot kan jag favorisera en viss kategori som jag vet har bra volymer och reagerar konsekvent vid en viss typ av nyheter, det vill säga aktier som har ett upprepande beteende, men det har inget att göra med känslomässiga band. Hausse och baisse är det bästa som finns så länge man befinner sig utanför själva känslostormen. Spring gärna i flocken men alltid i utkanten, där syns riktningen bäst.
Vilka sociala profiler (blogg/podd/twitter/shareville etc) tycker du är viktiga att följa om man vil hänga med i flödet om bolagen det snackas om?
-För något år sedan följde jag en mängd bloggar och poddar, idag nästan inga alls. Det kan dels bero på tidsbrist men kanske även att det har gått inflation i ämnet. När det fanns ett fåtal koncentrerades läsarna och lyssnarna till dessa och inslagen fick ett genomslag på kurserna och som trader är det allt som är intressant. Med den begränsade tid man har får jag noga välja vilken input som är väsentlig för målet, det vill säga att nå avkastning. Det må vara underhållande att lyssna på många poddar men ger det ingen effekt på sista raden prioriteras det bort. Då lägger jag hellre tiden på att stirra på en avslutsticker.
-Antalet traders som twittrar har ökat lavinartat och det är svårt att nämna enskilda profiler numera. Jag använder twitter mest för att få en uppfattning om opinioner och trender, det vill säga en helhet mer än enskilda åsikter. Det får jag genom att följa många användare, inte bara proffsen utan även nybörjare, för deras tänk är minst lika viktigt. Den investerare jag respekterar mest online och själv skulle kunna tänka mig att följa med en lång portfölj är LaBull. Han har gång på gång bevisat sin kompetens. Ligger dessutom så pass lång i sina innehav att det är praktiskt möjligt att rygga utan att drabbas av kappvindar.
Gör du investeringar på andra marknader än börsen?
-Det är svårt att matcha det börsen erbjuder. Att kunna lägga sig likvid över natten med ett knapptryck, att betala låg skatt, att inte ha någon krånglig administration, att på dagsbasis till viss del kunna styra och låsa in sin inkomst. Detta har även gjort börsen omåttligt populär bland småsparare och gamblers, inte minst då efter att investeringssparkontot och kapitalförsäkringen lanserades. För 20 år sedan hade jag knappt någon att prata aktier med. Antalet listade aktier var så få att jag kunde rabbla dem alla från A-Ö. Nu kan jag i princip prata aktier med grannens hund.
“Alla har en åsikt och ett hett tips”
-Alla har en åsikt och ett hett tips. Jag vet inte ens längre vad alla bolag är verksamma inom. Min bevakningslista har gått från 30 aktier till över 300. Hela fenomenet har blivit mer och mer overkligt och det är väl nackdelen jämfört med investeringar utanför börsen. Börsen, eller åtminstone tradingen med de mindre bolagen känns mer och mer som ett spel. Det tillför inget egentligt värde. När bolagen tar in pengar är traders redan långt upp på läktaren och avnjuter sin korv. Utdelningar och direktavkastning existerar inte och ligger i bästa fall 3-10 år framåt i tiden. Allt är spekulationer.
“Fysiskt guld för att det är närvarande och verkligt“
-Ovan gör att jag ibland ifrågasätter konceptet på lång sikt och dagdrömmer om att växa upp och ligga lång på large cap och få direktavkastning. Verkligare än så blir det inte på börsen men det känns fortfarande inte verkligt nog och alltför ovisst för mig. För att råda bot på dessa existentiella frågor har jag sedan länge fysiskt guld, både som investering men också just för att det är fysiskt närvarande och verkligt. Har även en större samling äldre aktiebrev som faktiskt har en årlig avkastning som matchar eller till och med överstiger den bästa direktavkastningen som börsen kan erbjuda.
Här kan du läsa del 3 av intervjun med IT4ever där han går igenom sin strategi för IPO:s.
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.