Hoppa till huvudinnehållet

Fem varningsklockor när du väljer fonder

Det finns några saker som bör få varningsklockorna att ringa och göra dig lite extra vaksam, när du väljer fonder. Här är fondtyper att se upp för.

Underpresterare

Historiskt resultat säger sannerligen inte allt om framtiden. Men är det är en fond som år efter år underpresterar jämfört med andra fonder i samma kategori så bör varningsklockan ringa. Gå in på Morningstar.se och kolla hur många stjärnor (1-5) fonden har. Har fonden få stjärnor har den gått dåligt jämfört med konkurrenterna. På Morningstar finns också en bra översikt hur fonden gått jämfört med konkurrenter i samma kategori de senaste åren.

Dolda indexfonder

Fonder som säger sig vara aktivt förvaltade och prissätts därefter men som egentligen bara följer index. Då betyder det att du som sparare betalar dyrt för något du inte får. Storbankernas Sverigefonder är enorma, och det är stora fonder som har svårast att leverera aktiv förvaltning. Var därför extra vaksam här och kontrollera i fondens årsberättelse att nyckeltalen active share ligger över 60 och tracking error över minst 3. Det är den europeiska värdepappersmyndighetens riktlinjer för vad en fond bör kunna uppvisa för att få kalla sig aktiv.

“Paketerade” fonder

Fonder som investerar i flera olika tillgångar, gärna i komplexa värdepapper, ofta via andra fonder, prissätts gärna högt. Det måste inte vara en dålig fond, men det är inte sällan så att det är just paketerade fonder som tagits fram just för att kunna prissättas dyrt. Det kan handla om en fond i fond med hög avgift där underliggande fonder är vanliga indexfonder och korträntefonder med låg avgift. Ofta springer den här typen av fonder ur försäljning snarare än förvaltning. Det är inte rätt utgångspunkt för en bra fond.

Hög avgift

En anledning att vara extra vaksam på fonden. Fråga dig alltid varför den här fonden är värd att betala extra för? Läs på om fondens inriktning och hur den kompletterar dina indexfonder. Kolla förvaltaren och hur fonden presterat historiskt. Väljer du fonden, se till att utvärdera den en gång om året. Aktiva fonder med rätt hög prislapp är ingen göm och glöm-produkt – utvärdera kontinuerligt att fonden är värd det extra priset (jämfört med indexfonder).

Högrisktagare

På finansspråk talar man ofta om riskjusterad avkastning. Enkelt uttryckt handlar det om hur mycket risk fonden har tagit för att uppnå sin avkastning. Det här heter ”Sharpe-kvot” och finns i fondinformationen hos till exempel Morningstar. En kvot på under noll är dålig, medan 0,5 är bra. Ett bra mått att hålla lite koll på. 

Läs gärna artikeln i ämnet på Privata Affärer.

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-11-06 16:24

Hej Frida! Jag tänker att informationen om Sharpe-kvoter kanske kan vara missledande. I texten står: “… Det här heter ”Sharpe-kvot” och finns i fondinformationen hos till exempel Morningstar. En kvot på under noll är dålig, medan 0,5 är bra. Ett bra mått att hålla lite koll på.” Då antar jag att nämnda riktvärden för vad som kan anses vara dåligt respektive bra är Sharpe-kvoter baserade på »ÅR« medan Morningstar på sin webbplats, så vitt jag kan se, visar Sharpe-kvoter baserade på »10 ÅR«. Om detta stämmer så innebär det ju att riktlinjerna blir missvisande eftersom Sharpe-kvoten blir olika beroende på… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-11-07 18:41

Men om nu Nordnet ska driva en blogg så borde det väl finnas någon som besvarar seriösa frågor?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-11-08 10:41

Hej Leif! Ledsen för sent svar och för att jag var otydlig i texten. Med en riktlinje på 0,5 avser jag över en längre tidsperiod, vilket jag ska förtydliga. Under ett år kan ju sharpekvoten bli betydligt högre än så, medan det är svårt för förvaltare att under exempelvis 10 år ligga stabilt på t ex 1,5. Därför tycker jag 0,5 kan anses vara bra över tid. Hälsningar Frida

Anonym
Anonym
2019-11-11 13:38

Morningstar i all ära men deras stjärnbetyg är absolut inget att bry sig om.
Jag rekommenderar att gå in på Jan Bolmessons blogg ” Rika Tillsammans ” och se avsnitt 123 som gick för någon vecka sedan.
Mycket intressant och tänkvärt avsnitt där det framkommer att till och med Morningstar själva erkänner att stjärnorna är betydelselösa.
Tänk så många miljoner människor i världen som luras av dessa stjärnor.