Hoppa till huvudinnehållet

Fem vanliga myter om pension

Pension ses ofta som något svårt och krångligt. Detta har att göra med att vi människor gärna skjuter upp sådant som inte ger oss belöning på en gång. Men faktum är att om du agerar idag kan du se till att din framtid blir både rikare och tryggare. Här är fem vanliga pensionsmyter som vi slår hål på, och tips på hur du kommer igång redan idag.

 Myt 1. Hela pensionen är placerad på börsen.

Ett vanligt missförstånd är att hela din pension är placerad på börsen. En stor del av inkomstpensionen ligger hos staten och inte på börsen vilket innebär att du går misste om börsens alla fördelar. Se därför till att spara på börsen på egen hand.

TIPS: Starta ett pensionssparande på börsen

Myt 2. Kvinnor missgynnas i pensionssystemet.

Det statliga pensionssystemet är inte uppbyggt för att missgynna kvinnor, men däremot kan det ofta bli effekten av andra missgynnande faktorer i samhället. Kvinnor är generellt hemma mer med barnen och tjänar dessutom i många fall mindre än män, vilket gör att den faktiska slutpensionen blir lägre för kvinnor. Det är viktigt att vara medveten om detta, och eventuellt lägga upp en plan med din partner där ni ser till att utjämna dessa skillnader.

TIPS: Så gör du pensionen mer jämställd

Myt 3. Det där är för långt fram för att bry sig om redan nu.

Hela poängen med att spara pengar på börsen är att låta pengar växa under lång tid och utnyttja den så kallade ränta-på-ränta-effekten. Enklast kan den liknas vid en snöboll som rullar ned för en backe och samlar på sig mer och mer snö. På samma sätt växer en liten summa pengar till en stor när ränta och utdelning adderas till beloppet, och bidrar till att kommande ränta och utdelning blir ännu högre. Detta är ofta skillnaden mellan att bli miljonär eller inte, valet är upp till dig.

TIPS: Jag vill bli miljonär – börja spara redan idag

Myt 4. Det spelar ingen roll var jag har min pension.

Var du har din pension spelar i allra högsta grad roll. Faktum är att du kan spara upp till en halv miljon om du undviker de onödiga kostnader som många aktörer tar ut.

Med en tjänstepension på 500 000 kr vid 35 års ålder och 6 procent i antagen avkastning varje år har du vid 65 år cirka 2,9 miljoner kr om du sparar hos oss, jämfört med cirka 2,4 miljoner kr om du sparar hos ett pensionsbolag som tar 0,65 procent i kapitalavgift och 360 kr i fast årsavgift. Skillnaden på cirka 500 000 kr beror på att du hos det andra bolaget betalar cirka 230 000 kr i avgifter.

TIPS: Flytta din pension till Nordnet och spara en halv miljon

Myt 5. Jag behöver inte spara själv, jag kommer att klara mig bra på min allmänna pension.

Den allmänna pensionen bör ses som en del av tre i ditt pensionssparande och således inte något du bör överlåta hela din framtid till.  Utan tjänstepension och eget sparande blir din pension idag endast 50 % av slutlönen. Den här siffran kommer dessutom minska för varje år som går, och 90-talisterna kan räkna med en allmän pension om maximalt 40 % av slutlönen. Vårt tips är att beställa en pensionssammanställning så att du får veta vilka pensioner du har – både tjänstepension och privatpension.

TIPS: Beställ en gratis pensionssammanställning här

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer