Hoppa till huvudinnehållet

Fem intressanta aktier inom cleantech

Cleantech är ett begrepp som dyker upp lite här och var. Men hur skiljer det sig från förnyelsebar energi och vilka bolag finns det att investera i inom sektorn? Vi har tittat närmre på 5 intressanta nordamerikanska cleantech-bolag.

Black & Green Friday – handla samtliga aktier nedan courtagefritt idag (29/11)

Bolag som kategoriseras inom “clean technology” verkar med att producera eller distribuera”clean energy” eller ren energi. Detta begrepp ska inte blandas ihop med förnyelsebar energi, då det inkluderar alla energikällor som inte kommer från olja eller kol. Exempel på detta är förutom vind, sol och vattenkraft även naturgas, ren kolkraft, bränsleceller och energi från avfallsförbränning. Begreppet syftar inte till att energikällorna är helt fria från att bidra till föroreningar – utan att de bidrar till mindre förorening än olja och kol.

I listan nedan har vi utgått från Motley Fool och Investing News Networks urval med de nordamerikanska bolag som är populära inom ren energi. Urvalet baseras på de som i första hand sysslar med förnyelsebar energi.

”Vattenkraftverkskungen” – Brookfield Renewable Partners

Ett investmentbolag med en av de största portföljerna av bolag som genererar elektricitet från förnyelsebara energikällor. Portföljbolagen är verksamma i 15 olika länder och kontrollerar 217 vattenkraftverk i 82 olika flodsystem. Senaste året har bolaget haft en kursutveckling på 64 procent upp.

Högavkastande vind- och solkraftsbolag – TerraForm Power

TerraForm Power äger tillgångar för att producera energi från vind och sol, med fördelningen 63 procent vindkraft och 37 procent solkraft. Genom att sälja den genererade elektriciteten på långtidskontrakt, har bolaget skapat stabila och förutsägbara kassaflöden. Med en generös utdelningspolicy om cirka 80 till 85 procent av kassaflödet har bolaget blivit populär bland utdelningsinvesterare och senaste året har kursen gått upp cirka 38 procent.

Solpaneler med tunnfilms-teknologi – First Solar

First Solar producerar solpaneler och har uppfunnit en tunnfilms-teknologi som möjliggör snabbare och billigare produktion jämfört med sina konkurrenter. Bolaget redovisar än så länge marginell vinst med en omsättning om 546 miljoner dollar senaste kvartalet (Q3 2019). Aktiekursen har gått upp 28 procent senaste året.

Omvandlar solpanelers likström till växelström – Enphase Energy

Bolaget Enphase Energy är verksamma inom solenergi där de designar och utvecklar så kallade ”mikroinverteringssystem” för bostäder. Mikroinverteringssystemet uppfanns av bolaget, och omvandlar likström från solpaneler direkt till växelström för användning eller export. Bolaget har haft en otrolig utveckling senaste året och gått upp 280 procent.

Bioraffinaderier – Renewable Energy Group

Som namnet antyder fokuserar Renewable Energy på produkter och tjänster inom ren energi. Bolaget äger 14 stycken bioraffinaderier runtom i USA, där de omvandlar bioråvaror så som kemikalier och naturliga fetter till energi. Bolaget är ner 37 procent i år, efter en stark uppgång de senaste 3 åren på 73 procent.

Bolagsnamn Börsvärde, miljoner USD P/E P/S Vinst, miljoner USD Utveck. 1 år
Enphase Energy236956,04,745,2281,3%
Brookfield Renewable Partners8209143,62,774,163,9%
TerraForm Power3250-39,43,4-82,537,9%
First Solar5732-396,9 2,4-13,827,7%
Renewable Energy 654-7,20,3-83,2-37,4%

Källa: Börsdata

Vad anser du om clean tech-bolagen? Finns det potential i sektorn och har du själv investerat i något bolag? Kommentera gärna nedan.

Black & Green Friday – handla samtliga aktier nedan courtagefritt idag (29/11)

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer