Hoppa till huvudinnehållet

Fem av åtta partier vill förändra amorteringskravet

frida

Amorteringskravet blir en allt hetare fråga i takt med att ekonomin blir allt tuffare för hushållen. Fem av åtta riksdagspartier vill nu ta bort det stärka amorteringskravet, visar Nordnets enkät. Ytterligare två partier är öppna för att se över nuvarande krav.

Finansmarknadsminister Max Elger har gett Finansinspektionen i uppdrag att utvärdera konsekvenserna av amorteringskravet och bolånetaket för hushållen. Uppdraget ska redovisas den 14 oktober, och finanmarknadsministern vill inte kommentera vad utredningen eventuellt kan mynna ut i.

Samtidigt har flera andra riksdagspartier föreslag på förändrat amorteringskrav, och det gäller främst det skärpta amorteringskrav som infördes 2018. Moderaterna meddelade dock på tisdagen att man vill se en paus från hela amorteringskravet.

Enligt den enkät som Nordnet genomfört bland riksdagspartierna är det endast Miljöpartiet som säger blankt nej till ett förändrat amorteringskrav.

Ursprungligt amorteringskrav:

Innebär att bolånetagare ska amortera 2 procent av lånet årligen om belåningsgraden, lånet i förhållande till bostadens värde, är över 70 procent. Är belåningsgraden mellan 50 och 70 procent ska 1 procent av lånet amorteras årligen. Är belåningsgraden under 50 procent behöver ingen amortering ske enligt det lagstadgade amorteringskravet.

Skärpt amorteringskrav:

2018 tillkom en skuldkvotskomponent, som säger att om lånet är 4,5 gånger högre än hushållets årliga bruttoinkomst så ska du amortera 1 procentenhet mer än vad det ursprungliga amorteringskravet kräver. Det innebär att om ett hushåll har en skuldkvot på över 4,5 gånger bruttoinkomsten och samtidigt en belåningsgrad över 70 procent ska 3 procent av lånet amorteras årligen.

Så här ser riksdagspartierna på amorteringskravet. Svaren kommer från en enkät som Nordnet skickat ut till samtliga partier. I fallen Moderaterna och Socialdemokraterna har partierna helt nyligen intagit färska ståndpunkter, och där beskriver vi dessa ståndpunkter så som de beskrivits medialt.

Kristdemokraterna

“Vi vill ta bort det förstärkta amorteringskravet och utreda de samlade kreditrestriktionerna för att hitta en bättre lösning som både minskar finansiella risker men också ökar möjligheterna för personer att köpa eget boende.”

Sverigedemokraterna

“Sverigedemokraterna vill slopa det andra amorteringskravet.”

Vänsterpartiet

“Vi har sedan tidigare påpekat att kombinationen av bolånetak och amorteringskrav blir tung för många, särskilt bland yngre. Det är då bolånetaket som vi i första hand har velat skrota. Med det nya läget med hotande räntehöjningar och press på många hushålls ekonomi, kan vi tänka oss en ny samlad bedömning av bägge kraven”.

Centerpartiet

“Vi vill att det förstärkta amorteringskravet tas bort, för att underlätta för fler hushåll med deras boendekostnader. Det är självklart att man ska betala av på sina lån, men med tanke på det allt tuffare ekonomiska klimatet anser vi inte att det förstärkta amorteringskravet är proportionerligt.”

Liberalerna

“Liberalerna vill avskaffa det skärpa amorteringskravet. Det sätter krokben för förstagångsköpare.”

Miljöpartiet

“Nej. Miljöpartiet tycker amorteringskravet är ett bra sätt att hålla nere hushållens skuldsättning, vilket i sin tur förhindrar att vi långsamt närmar oss en finanskris.”

Socialdemokraterna

En utredning som ska se över både amorteringskrav och bolånetak är tillsatt.

Moderaterna

Moderaterna har meddelat att de vill pausa amorteringskravet, och detta i sex månader till att börja med. Enligt partiet är det banken och hushållet som tillsammans ska komma överens om detta.

Personligen tycker jag man måste vara ödmjuk inför den oerhört tuffa situation som hushållen står inför nu, kanske främst på grund av energikrisen. Amorteringspengar kan helt enkelt behöva gå till att betala vinterns elräkningar. Ett förändrat amorteringskrav skulle ha mycket stor betydelse och lätta på bördan. Samtidigt ska man vara medveten om att amorteringsrkavet, trots att det inte är perfekt, har skapat en amorteringskultur som är värd att värna. Premissen att lån ska betalas tillbaka är sund. Dessutom kan vi ha ett scenario där Riksbanken med sina räntehöjningar försöker strama åt ekonomin för att få bukt med inflationen, samtidigt som finanspolitiken ger mer pengar till hushållen via förändrat amorteringskrav. Rent teoretiskt skulle det ju kunna innebära att räntehöjningarna blir mindre effektiva än de annars skulle ha blivit, och möjligen då skulle behöva bli ännu fler.

Ett mildrat amorteringskrav vore bra i det här läget, men någon form av krav på amortering är bra att ha kvar. Just för att inte kasta bort den amorteringskultur vi till slut skapat.

Vad tycker du? Bör man ändra på amorteringskravet nu när elpriserna väntas bli skyhöga och boräntorna stiger? Eller ska man låta det vara kvar som det är?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2022-09-15 01:32

Inflationen beror inte på att människor har pengar och det finns köpkraft utan det beror helt på läget i omvärlden som har trissat upp priserna på allt.Snart får vi stagnation i Sverige om vi fortsätter att pressa människor och få företag omkull med stor arbetslöshet som resultat medans inflationen fortsätter att tuffa på pga yttre faktorer som fortsatta energikrisen och andra utmaningar som vi står inför idag som vi inte direkt kan påverka. Det skärpta amorteringskravet slår på de hushåll som har lån över 4,5 ggr årsinkomst alltså de som går på knän och inte har buffert att klara av… Läs mer »

Anonym
Anonym
2022-09-09 10:38

Tyvärr har båten redan sjunkit till botten med alla goda idéer samt enklare lösningar. Alla
måste se till sitt eget hus och tänka före inköp .
bolånemarknaden är tyvärr död och alla saker som nu görs hade kunnat undvikas om vi haft en mer sund räntepolitik samt skickat riksbankschefen för 10 års sedan till en söderhavsö

Anonym
Anonym
2022-09-07 14:43

Belåningsgraden är i första hand relevant vid försäljningstillfället. Boverket brukar utgå från en genomsnittlig innehavstid på en bostadsrätt på 10år och 30år för egna hem. Om ett slopat bolånetak kombineras med ändrade amorteringskrav kan en belåningsgrad på <80% uppnås efter 10år vid oförändrade marknadsvärden.

Slopa bolånetaket. Inför nytt 3% amorteringskrav på bolån 91-100% i förhållande till bostadens MV.

Amorteringskravet (2%) på bolån 70-85%, ändra till 81-90%. Amorteringskravet (1%) på bolån 50-70%, ändra till 71-80%.

Det som är mest relevant är ju betalningsförmågan. Amorteringskravet (1%) på bolån >4,5 gånger den årliga bruttoinkomsten, ändra till >4.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm