Fem aktier till bevakningslistan

Som inspiration till bevakningslistan kollar vi på Shareville och vad just de bästa 10% investerare äger, köper och säljer just nu. Det är just nu fem finska aktier som ligger längst upp på listan över mest nettoköpta och dessutom en del relativt okända bland svenska investerare så vi tar och stiftar bekantskap med dessa bolag i detta inlägg.

Shareville Relax Nordisk – Mest nettoköpta 1mån

1. Nokian Tyres Plc

Nokian Tyres, däcktillverkaren för bilar och tunga maskiner, är ändå relativt välkänd i Sverige. På Shareville är det just nu 2646 ägare av detta värdepapper.
Primära marknaden som bolaget säljer sina däck är norden, som står för ca 45% av omsättningen. Men har försäljning över hela världen.
Kollar vi på estimaten som analytikerna har satt på bolaget så förväntas vinsten öka stabilt och även utdelningen, sen bör man ha i åtanke att långa estimat ofta justeras under tiden.

2. Nokia Corporation

Telekommunikationsbolaget Nokia är också välkänt, många kommer ihåg mobilerna som världspopulära i början av 00-talet. Sen dess har man lagt ner mobiltillverkning och fokuserat på att bygga programvara för kommunikation, infrastruktur för telenätet och att vara en ledare på teknisk utveckling inom området. Mobiltillverkningen är dock idag en boll man plockat upp igen.

Det är i skrivande stund nästan 11 000 Shareville medlemmar som äger aktien, antingen den finska aktien eller svenska depåbeviset.
Nedan ser du estimaten just nu.

3. Ponsse Oyj 1

Finska Mid cap bolaget Ponsse som tillverkar och levererar skogsmaskiner är desto mindre känd bland svenska investerare. 1274 ägare på Shareville just nu.

Bolaget har haft ett skakigt år bakom sig, Q2 kom in nyligen och levererade över förväntan på orderingången men dessvärre kom in ganska kort på vinst per aktie.
Är du nyfiken på en kommentar om bolaget så hittar du det här.

4. Innofactor Plc

Bolaget är en leverantör av IT system baserade på Microsoft plattformen och primära marknaden är de nordiska länderna. Bolaget handlas på Small Cap just nu och har 1115 ägare på Shareville.
Det är dålig täckning bland analytikerna så estimat var svårt att hitta, det finns lite historisk data.

5. Suomen Hoivatilat Oyj

Mid cap bolag som producerar, äger och hyr ut vård och omsorgs hem, samt tillhandahåller service kring det området. Vårdbolaget Attendo har ingått samarbete och är en av de som hyr lokaler. Bolaget noterades under våren förra året och har just nu 1770 ägare på Shareville. Svårt att hitta estimaten även här, utan data två år tillbaka fanns att hitta.

Detta är ju en av styrkorna med Shareville, att kunna hitta intressanta bolag att hålla på sin bevakningslista som annars hade varit svåra att hitta. Har du dessutom glömt öva på finska språket så kan man använda direkt översättningen på Shareville för att kunna enkelt läsa vad andra tycker och tänker om bolaget.

Framöver så tänkte jag att vi ska ta och kolla på de andra nordiska länderna får att få ytterligare lite inspiration på spännande bolag att kolla mer på.

Vilka bolag är på din bevakningslista?
Har du önskemål om specifika aktier du vill att jag ska kolla på så skriv gärna här nere i kommentarsfältet så plockar jag upp det!

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer