Kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrande gav världens investerare skrämselhicka i början av veckan då det befarades att det kunde bli ett kinesiskt Lehman Brothers. I slutet av veckan hade dock Stockholmsbörsen återhämtat sig från måndagens ras och fått ny kraft efter amerikanska centralbanken, Feds, räntebesked. I Kina förbereder sig regeringen dock på en kollaps för jättekonglomeratet.
Veckan inledde med den största nedgången på mycket länge för Stockholmsbörsen. Under torsdagen kom testet på om bolaget kan betala räntan på sina obligationer. Fastighetssutvecklaren har skulder på 2,6 biljoner kronor, alltså ungefär hälften av Sveriges BNP.
Krisen kring Evergrande har också förstärkts av tystnaden från Peking. Under en period skedde det inga inställda betalningar alls på den kinesiska marknaden. Därefter har Peking hårdnat vilket gjort att marknaden normaliserats. Under det första halvåret i år låg antalet inställda betalningar i Kina, så kallade defaults, på rekordnivån 18 miljarder dollar, motsvarande över 150 miljarder kronor. Konkurser är alltså inte helt ovanligt i världens näst största ekonomi.
Peking har också historiskt tagit sin hand från stora konglomerat sedan de byggt upp rejäla skulder genom spektakulära förvärv utomlands. HNA är ett sådant exempel, vilket innebar att det blev en form av garageförsäljning av deras tillgångar. Nu blåser det istället runt Evergrande, som primärt är en fastighetsutvecklare.
“Liten risk att problemen får fäste i Sverige”
Marknaden oroar sig för att Evergrande ska bli ett kinesiskt Lehman Brothers. Alltså att en gigantisk konkurs får hela marknaden att undvika risk och enorma negativa rörelser på finansmarknaderna. Oron har också spillt över på den svenska börsen. Tobias Kaj, som förvaltar en fastighetsfond hos Lannebo, ser en liten risk för att de kinesiska problemen får fäste även i Sverige.
“De direkta kopplingarna mellan en bostadsutvecklare i Kina som har problem med genomförandet av bostadsprojekt till svenska förvaltande fastighetsbolag är få. Oron handlar i första hand kring vilket effekt en eventuell konkurs för Evergrande kan få för den globala obligationsmarknaden givet de enorma volymer av skuld som Evergrande har. Vi har ingen åsikt kring hur sannolikt det är att den kinesiska regimen skulle tillåta en konkurs för ett av de största kinesiska bolagen”, säger han och fortsätter.
“Vid händelse av konkurs är det dock sannolikt att oron på obligationsmarknaden kortsiktigt blir betydande och att det kommer bli svårt att emittera nya obligationer.”
De svenska fastighetsbolagen har de senaste åren ökat sin exponering mot den europeiska obligationsmarknaden.
“Sammantaget anser vi att svenska fastighetsbolag har väldigt starka balansräkningar. Kortsiktigt kan oro på obligationsmarknaden minska utrymmet för tillväxt, i ett längre perspektiv förväntar vi oss dock ingen påverkan”, tillägger Tobias Kaj.
Fed-besked lugnade
Marknaden höll också andan inför den amerikanska centralbanken Feds räntebesked under onsdagskvällen. Stockholmsbörsen hade då inlett sin återhämtning men fick förnyad kraft i den inledande torsdagshandeln. Fed lämnade som väntat räntan oförändrad men det som tilldrog sig uppmärksamhet var hur och när centralbanken ska börja trappa ner sina tillgångsköp som gett stöd till börserna under hela pandemin, så kallad tapering.
Federal Reserve gör månatliga stödköp på 120 miljarder dollar per månad, men centralbanken flaggade för att takten i obligationsköpen snart kan komma att minskas om ekonomin fortsätter att utvecklas som förväntat.
På den efterföljande presskonferensen sa Fed-chefen Jerome Powell att det kan vara lämpligt att taperingen kan vara avslutad till mitten av 2022. Vissa investerare tolkade budskapet som lite duvaktigt då färre policystiftare än väntat ville se en räntehöjning nästa år och för att det inte fanns någon officiell tapering.
Fed uppger också i sina kommentarer att indikatorer för den ekonomiska aktiviteten och sysselsättningen har förstärkts, men konstaterar också att ökningar av covid-19-smittan har dämpat återhämtningen i sektorer som tidigare påverkats negativt av pandemin. Inflationen uppges vara förhöjd, vilket till stor del beror på övergående faktorer.
“Ska bara ingripa i sista stund”
Problemet Evergrande är dock kvar på bordet. Ska jättekonglomeratet kunna betala sina dollarnominerade räntebetalningar på tisdag i veckan? Under torsdagen förra veckan rusade dock Evergrande med 32 procent efter besked om att man kommer att betala obligationsräntor till lokala investerare.
Ska Kina lyckas hindra spridningseffekter från det kraschade tåget Evergrande? Enligt uppgifterna ska lokala myndigheter och statliga företag beordrats att bara ingripa i sista stund ifall Evergrande misslyckas med att få ordning på sina affärer på ett ordnat sätt.
ja särskilt intressant blir det när man kan konstatera att detta fastighsbolag plöjt ned pengarna i EL bils företag