Februari blev svajig börsmånad – mars inleder nedåt

Februari blev en skakig månad på den amerikanska och den svenska börsen. Inflationsoron i USA tog fart av löneökningar som överraskade på uppsidan. Den amerikanska tioåriga räntan närmade sig dessutom den psykologiskt viktiga 3-procentsnivån.

Börsen skakade gradvis av sig detta och trendade uppåt igen. Men så spökade inflationsoron igen och statistik över den amerikanska kärn-inflationen i januari som kom i mitten på månaden hamnade något över förväntningarna. Ökningen på 0,3 procent var den skarpaste uppgången på ett år, vilket USA-börsen reagerade negativt på. Fortfarande är det en bra bit kvar till toppen och när läget började se bättre ut i slutet av månaden svingade USA:s president Donald Trump mot marknaden och hotade att klubba igenom amerikanska importtullar på stål och aluminium.Det som nu många frågar sig är hur mars kommer att arta sig. I skrivande stund har OMXS30 sjunkit med 3,3 procent på de inledande två börsdagarna.

Hur tungt väger inflationsoron? Är det risk för ett stundande handelskrig? Ska man köpa guld nu?

Jonas Olavi, som är allokeringschef på kapitalförvaltaren Alfred Berg tonar ner läget något. Han håller det inte för troligt att den amerikanska inflationsrädslan är startpunkten för en nedgång på börserna. Ett förhöjt tonläge kan vara en risk för ett handelskrig men syftar främst till att skrämma, sammanfattar han.

Den positiva börshumöret som kännetecknade inledningen på börsåret byttes alltså mer eller mindre i ett lappkast den 6 februari. Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 sjönk med drygt 3,7 procent under en och samma handelsdag. Under några dagar skrämdes investerarna av statistik som visade att lönekostnaderna tog fart i USA. Parallellt tog den amerikanska tioåriga räntan stadiga kliv mot 3-procentsnivån, som dock ännu inte passerats, ska tilläggas. Uppåtrekylen skapades den 9 februari.

Volatilitetsindexet Vix, som speglar realtidskurserna på optioner kopplat till det stora börsindexet S&P 500 rakade i höjden över en dag. Fortfarande har Vix-indexet inte kommit ner på de nivåer som rådde innan börsraset.

Varför föll då börserna? frågar sig många. 

“De ryggmärgsinstinktiva förklaringarna som haglat under månaden har uppehållit sig kring att räntorna stigit, att USA:s budgetunderskott kommer öka och därmed också skulden, att risktillgångar är för högt värderade, att aktier stigit för snabbt efter att skattereformen i USA klubbats igenom och att vi närmar oss konjunkturnedgången snabbare än vi skulle vilja”, sammanfattar Olavi.

Hur ser du på inflationsrädslan? 

“Inflationsförväntningarna har förvisso stigit i USA, som ju med fiskala stimulanser och en undervärderad dollar dels skapar egen inflation men även importerar inflation. Om man tittar på Tyskland och inte minst på Sverige så ser ju läget annorlunda ut vad beträffar inflationen. Så att detta var startskottet för ett fall på börserna (med den väl snabba slutsatsen att centralbankerna skulle stressa fram räntehöjningar och därmed punktera högkonjunkturen) är nog inte så troligt trots allt.

Vilka sektorer tror du kan klara sig bäst om inflationsrädslan blossar upp igen?

“Om vi leker med tanken att inflationen stiger så är ju de flesta företagen vinnare medan konsumenterna är förlorarna. Så företag med privatpersoner som slutkunder får relativt sett svårare då kundunderlaget sjunker (på medellång sikt). Så detaljhandelsbolag kan man föreställa sig kommer vara relativa förlorare, men först på medellång sikt. Företag med andra företag som slutkunder (industribolag) gynnas generellt då vinstmarginalerna stiger och kunderna är inte lika känsliga som privatpersoner är. Banker gynnas också i och med att om inflationen stiger så gör räntan det också. Och högre räntor är generellt sett positivare för bankerna”.

Den amerikanska räntan föll tillbaka något med oro för handelskrig då det blev ett ökat köptryck på statspapper.

Är guldet en tillfällig hamn att sprida sina risker på?

“Guld är generellt sett en dålig tillgång då den inte avkastar något. Den tillför inget värde utifrån ett allokeringsperspektiv, men därmed inte sagt att priset kan stiga (eller sjunka). Om priset bara styrs av rädsla kan man ju fråga sig vilken rädsla man skall mäta”.

Hur ser du på risken för handelskrig?

“Ett handelskrig kan förstås uppkomma, men vad vi hör nu är ett förhöjt tonläge som på sedvanlig politisk sedvänja syftar till att skrämma. Det gillar ju förstås inte marknaden, men den brukar sansa sig när man lagt fram alternativen. För en del länder framstår ju världshandeln som det bästa av världar. Sverige, Tyskland, Kina och några till har ju överskott medan USA visar ett klart underskott. Jag ser det som prisjusteringar, vilket ju förekommer redan idag med tariffer på olika varor och tjänster runt om i världen. I politiska diskussioner, precis som i affärsdiskussioner (Trump) så måste alla vinna lite och förlora lite för att alla skall vara nöjda”.

Hur ser då Alfred Bergs faktiska rekommendationer ut? I marsutskicket ansåg kapitalförvaltaren att det stora vinstlyftet som skett globalt mest berodde på sänkt bolagsskatt i USA. De konstaterade att estimaten inte har justerats medan kurserna och därmed värderingen har gjort så. Aktiemarknaden har helt enkelt blivit mer attraktiv i jämförelse med räntemarknaden.

Kapitalförvaltaren behåller den regionala övervikten mot USA och mot tillväxtmarknader, medan europeiska och nordiska underviktas relativt sina strategiska vikter. Inom tillväxtmarknader lyfter de upp latinamerikanska akter till neutral och flyttare ner asiatiska till undervikt.

Finwire
Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-03-03 14:27

Jag ser en risk med detta senaste fall på börsen av flera olika anledningar. Dels har vi haft många bra år och det har gått upp och man säger det går upp och ner men vi har det numera ännu mer komplicerat än tidigare: Vi har USA som kanske börjar starta ett handelskrig? Var det detta som utlöste fallet ? Flera viktiga val i EU kan det påverka? Räntan är på minus och kommer att öka. När kommer Riksbanken med första höjningen? Före valet i september ? Sverige har ett av världen hösta belåning när det gäller hushållens skulder. Hur… Läs mer »