Fastighetsjättar handlas till rabatt mot substansvärdet trots fortsatt stark utveckling av fastighetsmarknaden

Fem av de sex största fastighetsbolagen på Stockholmsbörsen räknat i börsvärde handlas idag med rabatt jämfört med substansvärdet vid årsskiftet. Den genomsnittliga rabatten på fastighetsjättarna uppgår till 4,6 procent, visar Finwires uträkning.

 

Undantaget är Wallenstam där börskursen är nästan 5 procent högre än substansvärdet.
Bolagets successiva återköp av egna aktier bidrar till att minska antalet utestående aktier och ökar substansvärdet per aktie.

 

Utköp sannolikt

 

Den uteblivna kursuppgången för fastighetsaktier kan nu skapa utköp från börsen alternativt att företagen börjar återköpa mer aktier. Den bedömningen gör Jonas Andersson, förvaltare för Alfred Bergs Fastighetsfond Norden.

Fastighetsmarknaden har fortsatt att utvecklas starkt och hyresmarknaderna i Stockholm och Göteborg är mycket starka. På börsen har aktierna den senaste tiden pressats av oro för högre räntor.

“Med andra ord, börsen tyckte plötsligt att långa räntor, på samma nivå som för ett drygt år sedan, är höga, medan många investerare på fastighetsmarknaden istället ser ett mycket gynnsamt ränteläge. Även efter återhämtningen för fastighetsaktier på börsen i februari är diskrepansen mellan fastighetsmarknaden och börsen stor”, skriver han i analysen.

Att många bolag nu handlas med rabatt jämfört med substansvärdet gör att man kan köpa breda portföljer mot en rabatt jämfört med vad de stora fastighetsinvesterarna såsom AMF, AFA, Alecta med mera är beredda att betala. Om rabatten blir större kan intresset för rena utköp bli aktuella, anser Jonas Andersson.

En färsk affär är Sagax som nyligen köpte mer aktier i rivalen NP3, en utveckling som Andersson tror kommer att fortsätta om inte kurserna på börsen går upp.

 

Ränteoron överdriven

 

Räntan är en viktig faktor för fastighetsbolagen och just nu ligger räntefrågan som en våt filt över marknaden. Högre räntor är normalt negativt för fastighetssektorn även om högre räntor generellt sett är förknippat med en högre aktivitet i ekonomin. Jonas Andersson tror dock inte på någon någon snabb ränteökning, delvis på grund av den heta svenska bostadsmarknaden.

“Dessutom ser jag snabba ränteuppgångar som osannolikt och räknar med att räntorna kommer att ligga på en gynnsam nivå under många år framöver. Ett argument för detta är att det kommer att vara omöjligt för Riksbanken att snabbt höja styrräntan utan att punktera bostadsmarknaden och skjuta ekonomin i sank”. Riksbankens styrräntan ligger sedan drygt ett år tillbaka på minus 0,5 procent.

 

 

 

Rikard Jansson, Mats Hård
rikard.jansson@finwire.com
Nyhetsbyrån FinWire, @FinWire

Finwire
Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-03-13 17:19

Fastighetsaktier: köpte Brinova vid introduktionen. Blåste fastighetshajarna mig, en småsparare?