Fastigheter vinnare på räntenedgång

Fastighetsaktier har rusat på Stockholmsbörsen i år och flera bolag har noterat nya kursrekord nästan dagligen den senaste månaden. När denna text skrivs den 5 september noteras dock en mindre rekyl nedåt efter att Pareto Securities sänkt sina rekommendationer för flera fastighetsbolag. 

Räntekostnader är av naturliga skäl en av de allra största kostnadsposterna i fastighetsbolagens resultaträkningar. Fastigheter är lämpliga för belåning då de erbjuder långivaren en fast tillgång som säkerhet.

Under sommaren har marknadsräntorna fallit rejält, vilket har fungerat som raketbränsle för de svenska fastighetsaktierna. Den svenska tioåriga statsobligationen handlas nu kring minus 0,36 procent och motsvarande tyska statsobligation handlas till minus 0,72 procent. Den amerikanska tioåriga statsobligationen handlas till 1,44 procent. Det är visserligen på den positiva sidan, men det är en historisk låg nivå för världens mest handlade obligation.

Försvagningen av världskonjunkturen samt politisk osäkerhet kring brexit och handelskriget mellan USA och Kina har bidragit till att stöka till det på marknaderna.

USA:s centralbank Federal Reserve sänkte den 31 juli sin styrränta med 25 räntepunkter till intervallet 2,00 till 2,25 procent, vilket var den första räntesänkningen sedan december 2008. Den europeiska centralbanken ECB lämnar räntebesked på torsdag den 12 september och marknaden förväntar sig en räntesänkning, sannolikt med 10 räntepunkter till minus 0,50 procent. Flera mindre centralbanker har också sänkt sina styrräntor.

Riksbanken lämnade som förväntat den 5 september styrräntan oförändrad på minus 0,25 procent. Centralbanken upprepade samtidigt bedömningen om en höjning mot slutet av året eller början av nästa år. Den synen delas inte alls av chefsekonomerna på de svenska bankerna och andra bedömare där i princip ingen tror på någon räntehöjning från Riksbanken varken i år eller nästa år.

Den svaga svenska kronan gör också att tillgångar i Sverige blir billigare för utländska aktörer. Castellum har exempelvis ett utlandsägande på 55 procent av aktierna.

När det gäller efterfrågan på fastigheter är den generellt god i Sverige, både vad gäller bostäder, kontor och logistik. Fastighetsbolagen har därmed inga problem med att fylla sina lokaler med hyresgäster, utom möjligen handelslokaler och köpcentrum i sämre lägen som pressas av den växande e-handeln.

Fastighetsbolag är av tradition pålitliga utdelningsaktier. Hufvudstaden och Castellum har bägge höjt sina utdelningar 21 år i följd, vilket är den längsta sviten med årliga utdelningshöjningar på Stockholmsbörsen.

Kursrallyt har dock inneburit att aktiernas direktavkastning har minskat rejält. Castellum delar under 2019 ut totalt 6,10 kronor per aktie, fördelat på två tillfällen. Direktavkastningen var 3,7 procent räknat på aktiekursen vid årsskiftet, men den har minskat till 2,9 procent räknat på aktuell kurs efter kursuppgången.

Balder är en udda fågel i branschen genom att inte lämna någon utdelning på sina aktier. Alla vinster har istället återinvesterats i att expandera verksamheten, vilket har varit mycket lönsamt för aktieägarna.

Fastigheter har skapat stora förmögenheter i Sverige. Balders huvudägare och vd Erik Selin har enligt Forbes en förmögenhet på 2,8 miljarder dollar. Andra svenska dollarmiljardärer som delvis skapat sin förmögenhet på fastigheter är Erik Paulsson och Fredrik Lundberg med döttrarna Katarina Martinson och Louise Lindh. Några andra framgångsrika fastighetsprofiler med stora förmögenheter är Rutger Arnhult, Ilija Batljan, Jens Engwall, David Mindus och Hans Wallenstam.

De största börsnoterade fastighetsbolagen: 

BolagBörsvärde mdr krKursutveckling i år
Atrium Ljungberg27+34 %
Balder67+42 %
Castellum59+28 %
Fabege54+32 %
Hufvudstaden A43+29 %
Pandox33+32 %
Sagax B41+68 %
Wallenstam37+34 %
Wihlborgs25+51 %
Finwire
Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer