Hoppa till huvudinnehållet

Fastigheter, branschsvep och rapportperiod

Läs vad Affärsvärlden tycker om Academedia, Tele2, Nyfosa, Balder, Anora, Trelleborg, Dedicare, Bonesupport, SBB och Svedbergs. Det bjuds också på nyheter kring Branschsvep Bygg/Renovering, Afv-portföljen, Börsgolvet, Investeraren, Råduppföljning och nytt poddavsnitt.

Vissa av analyserna är upplåsta för Nordnets kunder, du ser vilka nedan.

Academedia – Till analysen (inget inlogg krävs)

Skolkoncernen lägger fram en rapport där lönsamheten faller rejält på grund av stigande kostnader. Vi ser risk att en miljö med bestående inflation är skadlig för Academedias möjligheter att komma tillbaka till historisk lönsamhet.

Tele2 – Till analysen (inget inlogg krävs)

Årets inflationsekonomi har slagit tufft mot teleoperatörerna. Tele2 klarar sig ändå relativt väl, har värderats ned till rimlig nivå på börsen och om 2023 bjuder på en mer traditionell lågkonjunktur kan aktien få revansch.

Nyfosa – Till analysen

Stigande räntor börjar på allvar göra avtryck i Nyfosa men det ändrar inte bilden av aktien som väldigt billig på de här nivåerna. Det hänger dock på att fastighetsmarknaden inte klappar ihop framöver.

Balder – Till analysen

Erik Selins fastighetsbolag ser ut att kunna hålla uppe vinsten hyggligt även när räntorna stiger. Balansräkningen känns däremot inte lika stabil.

Anora – Till analysen

Anora Group skapades förra hösten genom en sammanslagning av Arcus och Altia. Bolaget förvärvade nyligen danska Globus Wine. Frågan är vad lönsamheten kommer att bli för det sammanslagna bolaget.

Trelleborg – Till analysen

Trelleborg har fått en rättvis uppvärdering på börsen. För att få mer än så krävs nog riktigt bra förvärv och att ledningen styr bolaget nästan oskatt genom en tuff konjunktur.

Dedicare – Till analysen

Vårdbemanningsbolaget Dedicare fortsätter att uppvisa stark tillväxt och marginalexpansion. Nyligen gjorde bolaget ett förvärv i Storbritannien. Aktien är nu upp cirka 70% sedan Affärsvärldens köpråd i våras. Finns mer uppsida?

Bonesupport – Till kommentaren

Medicinteknikbolaget fortsätter leverera stark tillväxt. Lanseringen av den antibiotikafrisättande produkten Cerament G i USA skapar betydande tillväxtmöjligheter och potential till fin marginalexpansion.

SBB – Till kommentaren

Ilija Batljan försöker trolla fram nya värden. Upp ur SBB-hatten kommer ett bostadsbolag som ska knoppas av och delas ut till ägarna. Det hela kan vara ett trick som låter Ilija Batljan behålla makten över SBB.

Svedbergs – Till analysen

Badrumsbolaget gjorde i slutet av 2021 ett stort förvärv i Storbritannien som dubblerade koncernens storlek. I våras presenterade huvudägarna Stena ett budpliktsbud. Aktien har mer än halverats sedan dess.

Branschsvep bygg/renovering – Till sammanställningen

Många konsumenter passade på att bygga en ny altan, renovera kök eller badrum under pandemin. Inflation, högre elpriser och räntor har påverkat konsumenternas köpkraft negativt under 2022. Fem av tio bolag med exponering mot bygg- och renovering har rapporterat räkenskaperna för tredje kvartalet. Vilka rapporter sticker ut och hur ska man se på aktierna?

Afv-portföljen – Till veckosummeringen

Portföljen har repat sig på sistone delvis hjälpt av Evolution. Frågan är om spelbolagets rapport kan ge aktien mer skjuts.

Börsgolvet – Till golvet

Ratingshopping, dubbelfel och en och annan kontraindikator. Ännu en vecka har passerat i kvarteren kring Stureplan!

Investeraren – Till intervjun

Bankveteranen Jan Olsson, Nordenchef på Deutsche Bank, menar att makten har förflyttats i och med att IPO-marknaden har strypts. Nu är det fördel för branschkännare när det ska handlas bolag.

Råduppföljning – Till uppföljningen

Köprådet i Semcon utvecklades fint, inte minst tack vare budstriden som utspelat sig mellan Etteplan och Ratos nu under hösten. Det var även rätt att teckna årets stora IPO Volvo Cars. Afv var negativ till både Vitec och XP Chemistries som rasat.

Nytt poddavsnitt – Till Podden Afv Analys

I veckans Affärsvärlden Analys hör vi Peter Benson, Madeleine Lundberg och Otto Klaar debattera guldet – ska guldtackan, sedelbunten eller aktiedepån förvaras i madrassen? De tittar också närmare på Newmont Corporation, Barrick Gold, Kopparbergs, Atrium Ljungberg, Platzer och NCC.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer