FANG-bolagen sänktes av granskningshot

Flera teknikaktier i USA är nära att falla i björntrend efter att amerikanska myndigheter och lagstiftare vill granska deras starka ställning på marknaden. Enligt bedömare riskerar detta att lägga en blöt filt över branschen under en lång tid framöver. En teknisk analytiker räknar också med fortsatt ras. Tisdagen bjöd dock på en mindre uppåtstuds.

Den tunga inledningen på veckan betydde att FANG-bolagen tappade ett börsvärde på nära 130 miljarder dollar, eller drygt 1,2 biljoner kronor*.

Tre av dem, Facebook, Neflix och Google är nära attatt falla in i björnmarknad, som alltså betyder att ett bolag nästan tappat 20 procent på börsen sedan den senaste toppnoteringen.

Under tisdagen såg branschen dock en uppåtstuds efter att den amerikanska centralbankschefens ordförande Jerome Powell signalerat att centralbanken är redo att lätta på penningpolitiken om de pågående handelsdispyterna tynger ekonomin.

Måndagens kalldusch drabbade särskilt Facebook som rasade 7,5 procent medan Googles moderbolag Alphabet tappade 6,1 procent. Amazon var samtidigt ned 4,7 procent medan Netflix backade 1,9 procent.

Det är det amerikanska justitiedepartementet som enligt Wall Street Journals källor gör sig redo för att dra igång en utredning för att granska konkurrenssituationen för Google kring sökfunktionen och kringliggande tjänster, något som bolaget själva inte ville kommentera enligt CNBC.

Fler teknikjättar ser dock ut att drabbas. Justitiedepartementet och Federal Trade Commission ska ha delat upp ansvaret för granskningen mellan sig. Justitiedepartementet får ansvaret för eventuella konkurrensutredningar som rör Alphabets Google och Apple medan FTC granskar Facebook och Amazon, uppger personer med insyn till affärstidningen.

Tror på ytterligare ras

En teknisk analytiker vid Oppenhemier bedömer nu att mer ras väntar för nämnda bolag men även för andra teknikföretag.

I indexet NYSE Fang+index som innefattar totalt tio bolag så finns också Tesla och Alibaba. Indexet föll med 4 procent under måndagen. Hittills i år är indexet upp med blygsamma 1 procent. Det kan jämföras med sektorer som sett en bra tillväxt som mjukvaror, konsumentprodukter och kommunikationstjänster som alla har stigit med minst 10 procent.

“Som en grupp av aktier så har FANG+-indexet inte utvecklats väl”, säger Ari Wald och fortsätter:

“De bolagen handlas till samma nivåer som i december 2017. Det har varit en tuff marknad för dessa bolag och dessutom i bemärkelsen att det har varit bra tillväxtmiljöer generellt.”

“Kan lägga sig som en blöt filt över bolagen”

Enligt Gina Sanchez som är vd på Chantio Global så kan granskningshotet komma att lägga sig som en blöt filt över FANG-bolagen för en tid.

“Myndigheterna kan hålla dessa bolag upptagna i en process över minst två år så att de inte kan bedrivas på ett effektivt sätt och ägna sig åt det som tillväxtbolag gör”.

Hon tar Microsoft som jämförelse som granskades hårt av konkurrensmyndigheter under 1990-talet med anklagelser om att bolaget hade ett otillbörligt monopol.

“Marknadens reaktion är rättvis givet hur alla kunde se hur det gick för Microsoft som hölls distraherade, och detta kan vara ett liknande scenario, enligt Sanchez.

Apple som räknas med i det bredare FAANG-begreppet klarade sig relativt sett bäst under inledningen av veckan men har å sin sida redan fallit in i björntrend. Aktien tappade “bara” 1 procent under måndagen, något som delvis kan förklaras av att bolaget släppt flera nya uppdateringar i samband med sin utvecklarkonferens WWDC.

Apple har bland annat lanserat en ny version av sitt operativsystem men även iPad får ett eget operativsystem samt att Itunes går i graven och ersätts med tre separata appar för Apple Music, Apple Podcast och Apple TV.

Det finns dock en risk att även Apple dras in liknande ärenden. EU utreder bland annat Apple för konkurrensbrott efter bråk med Spotify. Högsta domstolen i USA har också dömt bolaget för att ha utnyttjat monopolet som enda försäljare av appar till iPhone-användare. Här har Apple kontrat med att lansera en webbsida om App Store där de informerar om egna och konkurrerande appar i butiken App Store.

BolagSedan toppnoteringI veckan**
Facebook−18,82%−4,96%
Amazon−13,43%−2,56%
Apple−25,01%2,61%
Netflix−18,89%2,95%
Google−14,40%−4,58%

*) Apple som innefattas i det bredare FAANG är ej medräknade här 
**) Avser tisdagens stängningskurs

Finwire
Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-08-20 11:12

ää det är inte bara kineserna som gnuggar händerna fransmännen lanserade nyligen en skatt på tvitter f bock med mera
ja Trump börjar snart att tugga på mattor . han kan säker köpa dom i kina om han skulle köpa dom i Iran så ingår det säkert en överraskning i dom