Hoppa till huvudinnehållet

Fallande utdelningar länge – kan det gå så illa?

Vinster som backar, 10 år av fallande utdelningar och företag som inte längre kan låna till sina aktieåterköp? Är festen över nu? Kanske inte.

Utdelningarna är problemet

”Dividends Aren’t the Answer. They’re the Problem” (Wsj) var en artikel som fångade många ögon på Wall Street. Bland alla derivat stora investerare köper och säljer till varandra ingår handel med framtida utdelningar. Vilken förväntad utdelningstillväxt ser de i USA de kommande tio åren? Rätt svar – en procent om året. I Europa ser det ännu sämre ut. Här förväntas utdelningarna falla det kommande decenniet.

Källa: Nordea

Ett annat sätt att återföra kapital till ägarna är genom återköp av aktier. Det har gått stadigt uppåt de gångna åren men det är med lånade pengar. Summan av det här har var redan 2015 att ”Amerikanska bolag delar ut mer än de drar in” (Molekylär Ekonomi). Nu kan alltså den trenden vara på väg att ta slut. Det vid en tidpunkt när amerikanska vinster, enligt FactSet, backade senaste kvartalet backade 7 procent jämfört med året innan och FED diskuterar nya räntehöjningar redan före sommaren. I Sverige är prognosen att vinsterna faller 3 procent i år, enligt FVMR.

Falskt alarm?

Källa: Fat Pitch

Dystert värre således? Nja, alla håller inte med. Många ser likheter med oljekraschen i USA 1986. Det är för övrigt enda gången i modern tid som ett fall i vinstmarginalerna på den nivå som nu setts i USA inte lett till en recession. Den gången var den utlösande faktorn för nedgången i vinsterna också fallande oljepriser. När energisektorn tills slut landade uteblev den bredare konjunkturnedgången. Istället tog resten av ekonomin att ta över stafettpinnen. Så kan det bli även denna gång, som beskrivs i “Are Poor Sales and Profit Growth Signaling an Imminent Recession?” (Fat Pitch).

Å ena sidan, å andra sidan och vem bryr sig?

En äkta värdeinvesterare har tålamodet att vänta och förmågan att välja bolag utifrån långsiktiga kvaliteter inte tillfälliga trender. I nya numret av Värdepappret går det att läsa både om hur värdeinvesteraren ska tänka nu – sju år in i en uppgång med en liten dipp på slutet. Dessutom hittar du som vanligt genomgångar av de spännande bolagen du annars hade missat. Denna gång blir det Nilörngruppen, Seismik och Associated Capital Group. För på en börs där småbolagens värderingar stigit fort och det finns en oro om de stora bolagens vinster finns det väl bara två bra lösningar. Hårt arbete eller att läsa igenom resultatet av andras hårda arbete.

Missa inte Värdepapprets nordiska aktieportfölj som du följa på Shareville genom att klicka här (länk).

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla Värdepapprets aktieinnehav publiceras i tidningen för prenumeranterna, men från och med har vi även en nordisk modellportfölj tillgänglig för alla att följa på Shareville.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer