Hoppa till huvudinnehållet

Facebook har tappat mer än 10 procent efter dataskandalen

Facebooks aktie har den senaste veckan rasat med drygt 10 procent på Nasdaq i New York efter att det avslöjats att privat information från över 50 miljoner användare läckt ut. Finwire har jämfört hur Facebook gått jämfört med andra sociala medier och vilka svenska fonder som har den största viktningen i bolaget.

Det var i helgen som New York Times skrev att den av Facebook suspenderade analysfirman Cambridge Analytica haft en betydligt större tillgång till användardata än vad techjätten ville ge sken av. Den stora mängden data gör det till en av de största dataläckorna hittills på Facebook. Informationen ska ha använts av den Trumpanknutna analysfirman för att analysera väljare i samband med det senaste presidentvalet.Facebooks aktie föll 6,8 procent i måndagens handel och drog med sig andra teknikbolag efter oro om hårdare regleringar i sektorn. Fortfarande lyste grundaren och vd:n Mark Zuckerberg med sin frånvaro. Under tisdagen kallades de anställda till ett krismöte.Samma dag kom New York Times med uppgifter om att Facebooks informationschef Alex Stamos var på väg att lämna företaget. Detta med anledning av meningsskiljatligheter internt hur företaget bör agera. Stamos uppgavs dock sitta kvar till augusti efter att ha övertalats av den sociala mediejätten att hjälpa till under övergångsperioden.

Källor till Bloomberg uppgav att Amerikanska Federal Trade Comission, FTC beslutat sig göre en utredning över om bolaget har brutit mot regler kring användardata.

Nu började det också mullras på denna sidan av Atlanten. Brittiska politiker krävde Zuckerberg på svar. Tyskland sällade sig också till EU-kommissionens krav på ett “förtydligande” från Facebook.

Även svenska fondförvaltare med Facebook som innehav började skruva på sig. Under onsdagen beslöt Nordea sig för att deras hållbara fonder skulle sätta Facebook i karantän och stoppa ytterligare investeringar i bolaget.

Det var först under onsdagskvällen som Zuckerberg kommenterade ärendet. Han beklagade hur bolaget skött det hela. Senare gjorde han ett inlägg på Facebook med vilka åtgärder som bolaget vidtagit. Bland annat ska de öka granskningen av appar som tidigare haft tillgång till stora mängder av data innan de senaste ändringarna gjordes 2014. Cambridges data kom från en app som hade samlat in information redan 2013. De ska också begränsa apputvecklares datatillgång ytterligare i syfte att förhindra liknande saker från att inträffa igen. Personliga data som appar använder ska dessutom automatiskt försvinna om man inte använt appen på tre månader. Slutligen ska man lägga till en ny funktion i nyhetsflödet med vilken man kan stoppa utvalda appar från att få tillgång till ens data. Denna funktion finns redan under privata inställningar.

Mozilla, mest kända för sin webbläsare Firefox svalde inte betet. Förändringarna ansågs inte tillräckliga för att övertyga dem och de avbröt sina annonskampanjer på det sociala nätverket.

Som lök på laxen fattade även Israel ett beslut om att utreda bolaget, uppgav justitieministeriet till AFP.

Enligt en färsk SIFO-undersökning funderar var femte svensk användare att lämna det sociala nätverket.

Den senaste veckan har flera analyshus sänkt sina riktkurser för Facebook. Här kommer ett urval: Under tisdagen sänkte Baird Equity Research sänker riktkursen för Facebook till 200 dollar (225), upprepar outperform. Macquarie sänkt sin riktkurs till 200 dollar (205) och upprepade outperform. Under torsdagen sänkte Bank of America Merrill Lynch riktkursen till 230 dollar (265) men upprepar köp. Samma dag sänkte Bank of America Merrill Lynch riktkursen till 230 dollar (265) och upprepade köp. Stifel sänkte riktkursen för Facebook till 168 dollar (195) och upprepade behåll under torsdagen.

Facebook har dock inte gått sämst under den senaste veckan. Twitter har gått sämre medan Snap klarat sig undan med en mindre nedgång. Fredagens utveckling är dock lite blandad. Facebook faller under den första handelstimman 0,3 procent medan Twitter stiger 1,5 procent. Sämst utveckling bland de tre har Snap som faller med 1,2 procent.

Finwire listar också de fonder som redovisar i svensk valuta som har störst viktning i sin portfölj mot Facebook:

Fonder som anges i SEK med högst viktning mot Facebook Procent
1 Swedbank Robur Technology 7,46
2 SEB Teknologifond 5,78
3 Skandia Time Global 4,51
4 Lannebo Vision 4,19
5 Handelsbanken Amerika Tema 2,83
6 Advisor Världen 2,63
7 Öhman Global Growth 2,4
8 Indecap Guide 2 2,28
9 Naventi Offensiv Flex 2,24
10 Öhman Global Marknad Hållbar 2,2
Senaste månaden Senaste veckan Idag*
Facebook −10,4% −11,2% −0,3%
Twitter −3% −11,2% 1,5%
Snap −5,4% −2,8% −1,2%

*) Avstämningen gjordes kl 15.15 under fredagen.

Tillägg: Under fredagseftermiddagen kom också besked att Facebook fått fyra stämningar mot sig på grund av dataskandalen. Däribland en användare vill föra en grupptalan mot nätverket men även enskilda aktieägare.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer