Hoppa till huvudinnehållet

FAANG tar täten i drivande tekniksektor

Teknikaktierna har varit draglok i USA under coronakrisen där samtliga FAANG-aktier står på plus sedan nyår, och därmed haft en bättre utveckling än Nasdaq composite-index som backat 1,3 procent. Det visar en genomgång av Finwire.

Det tekniktäta indexet har i sin tur haft en bättre utveckling än det S&P500 som backat 11,8 procent hittills i år. Börsutvecklingen i USA har i stort varit bättre än Sveriges sedan nyår då Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 som fortfarande står på minus 13,7 procent, trots den senaste tidens starka uppgång.

Vilka FAANG-aktier har då gått bäst? Före rapportperioden hade Amazon den klart bästa utvecklingen med en uppgång på 27 procent sedan nyår, men har i stort sett stått still sedan Q1-rapporten. Amazon har gynnats under coronakrisen då e-handeln stärkts relativt butikshandeln. Amazon gick i mitten av mars ut med att de anställde 100 000 personal för att hantera kraftigt ökad pakethantering. En månad senare kom ytterligare ett positivt besked, 75 000 personer till skulle anställas. En nedsida i rapporten var att bolaget bedömer att covid-19 kommer att leda till kostnader på 4 miljarder dollar för bolaget, vilket fick aktien att tappa i efterhandeln.

Facebook är annars den FAANG-aktie som gått bäst efter kvartalsrapporten, en uppgång med 14 procent och har därmed klättrat förbi Nasdaq-indexet och står även den på plus sedan nyår. Det har inte varit så stort nyhetsflöde kring Facebook efter rapporten. Däremot så har samtliga 14 analytikerändringar, som Finwire skrivit om sedan rapporten handlat om en höjning av riktkursen.

FAANG-rapporterna i översikt

Netflix drog in nästan 28 procent under januari-mars, jämfört med förra året. Det var dock inräknat hos analytikerkåren. Resultatet mer än dubblades men nådde ändå inte riktigt upp till förväntningarna. Det som fick aktien att stiga i efterhandeln var uppgifterna om att streamingjätten fått 15 miljoner nya prenumeranter.

Google steg något i efterhandeln på sin rapport. Omsättningen steg drygt 13 procent, i linje med förväntningarna. Resultatet per aktie steg men kom ändå in en bit under konsensus.

Facebooks omsättning var nästan 18 procent högre under årets tre första månader, jämfört med i fjol. Resultatet sjönk och blev marginellt bättre än konsensus. Aktien steg i efterhandeln.

Amazon bättrade på försäljningen med nära 27 procent under det första kvartalet, jämfört med hur det såg ut för ett år sedan. Resultatet föll kraftigt och var dessutom sämre än vad analytikerna räknat med. Aktien tappade något i efterhandeln.

Apples omsättningsökning var blygsamma 0,5 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Analytikerkåren hade varit försiktiga i sina bedömningar och siffran blev därför en positiv överraskning. Även vinsten blev större än för ett år sedan och gladde marknaden. Därtill ökade bolaget kvartalsutdelningen med 6 procent och ökar på återköpen med 50 miljarder dollar.

utveckling i år, procentvarav utveckling efter rapporten, procent
Facebook1,614
Apple2,44,4
Amazon27,2−0,9
Netflix2,32,3
Google0,55,9
Nasdaq-1,3
S&P500-11,8
OMXs30-13,7

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer