FAANG inleder året starkt med undantag av Apple

Den som hade en eller flera av bolagen under den första halvan av fjolåret fick god draghjälp för att försöka slå index. Den sparportfölj som behöll innehaven under resten av året har dock tvingats se dem som sänken. Faang-bolagen har alltså varit mer volatila som grupp än teknikindex som helhet.När börskylan slog till på allvar hade Nasdaq redan vänt. Toppen för indexet kom den 27 september. Intressant nog hade redan 4 av 5 Faang-bolag då toppat, med undantag av Apple. Mediannedgången är hela 24 procent, alltså betydligt mer än Nasdaq.

Det nya börsåret har börjat svajigt men Nasdaq har redan hunnit stiga 5 procent. Det går att konstatera att Faang-gruppens utveckling i median varit dubbelt så bra som index.Med undantag av Apple har alla FAANG-bolaget stigit i år, medianen är en uppgång om 10 procent. Det kan jämföras med Nasdaq-index som hittills i år har stigit med 5 procent. 

Bolag Datum för topp Sedan toppen, procent I år, procent
Facebook 25 juli −34 10
Amazon 4 september −19 10
Apple 3 oktober −34 −3
Netflix 9 juli −24 20
Google 26 juli −15 4
Nasdaq 27 september -14

5

Facebook

Det var Facebooks rapportbesvikelse för det andra kvartalet som fick aktien att falla som en sten i slutet av jul och startskottet för resa vidare ner i källaren.Den omtalade dataskandalen där Cambridge Analytics kommit över användardata för 50 miljoner Facebook-användare inträffade redan i mars. Informationen användes sedan av den Trump-anknutna analysfirman för att analysera väljare i samband med det senaste presidentvalet. Med facit i hand blev inte skandalen den börstopp som många befarat. Förtroendet på aktiemarknaden fick sig en törn men blev inte den utlösande faktorn för årets definitiva utförslöpa.

Apple

Hösten brukar innebära nya iphones och för Apple kom toppen kort efter bland annat tre nya mobilsläpp i mitten av september. Snittpriserna på telefonerna hade fortsatt upp samtidigt som bolaget lyckats sälja mer servicetjänster. Apples varumärke, men även Samsung fick sig en törn när bolagen i slutet av oktober åkte på böter för att ha segat ner hastigheten på äldre telefoner.Att Apple sedan överträffade förväntningarna både för resultatet och omsättningen i det fjärde kvartalet räckte inte. När rapporten släpptes i november tog investerare fasta på den lägre intäktsguidning för nästkommande kvartal som bolaget gjorde. Rädslan tog fäste i att denna låg i den lägre delen av spannet som förväntningarna låg på.

Fram till rapporten var också Apple förskonade från handelskriget mellan USA och Kina. Att bolaget i samband med rapporten meddelade att de inte längre kommer att redovisa antalet sålda enheter för sina produkter gjorde också att många drog öronen åt sig.

Nedgången tog sedan ny fart när flera av Apples underleverantörer började vinstvarna i mitten av november, bland annat för en lägre efterfrågan på bolaget flaggskepps-mobiler.Strateger har också menat att bolaget är extra känsligt för en upptrappning av handelskriget. Därför kan det vara extra intressant för Apples del hur ett eventuellt avtal mellan USA och Kina kan te sig. Resultatet av förhandlingarna väntas komma inom kort. Aktien har fortsatt att falla in på det nya året och så sent som i veckan vinstvarnade ytterligare en av Apples underleverantörer.

Google

Google var den av Faang-aktierna som klarade sig bäst under hösten. Tekniska analytiker har också noterat att aktien klarat sig från att falla under botten i den stigande trendkanalen från så tidigt som 2015.

Amazon

Amazon blev det andra amerikanska techbolaget efter Apple att nå en värdering på 1 biljon dollar tillfälligt. Aktien har dock gått starkt i början av det nya året och gick åter förbi Microsoft som det mest värdefulla bolaget på Wall Street. Ett av Amazons mest lönsamma segment är molntjänster vilket man bland annat konkurrerar med Microsoft och Google. Kort efter kurstoppen kom information om att Microsoft tar affärer och växer snabbare än Amazon inom just molnbaserade tjänster.

Under hösten har nyheter kring Amazon bland annat handlat om att bolaget prioriterar lönsamhet framför tillväxt i sin e-handel även om höstens Black Friday och även Cyber Monday blev en succé för bolaget. Amazon håller också snabbt på att vinna över allt mer annonsintäkter i USA, något som WSJ rapporterat om. Baserat på siffror från analysföretaget eMarketer väntas annonsintäkterna fördubblas på ett år. Bolaget är dock långt bakom ledande Google och Facebook.

Grundaren Jeff Bezos skapade rubriker när han i mitten av november gick ut med att Amazon inte är för stora för att gå omkull “not too big to fail”. Även för Amazons del blev rapporten i slutet av oktober en negativ händelse då rapporten visade sämre försäljnings- och vinstutsikter för fjärde kvartalet än vad marknaden räknat med.

Netflix

Netflix är det Faang-bolag som gått bäst efter nyår och rusat hela 20 procent. Bland annat har bolaget hamnat på Goldman Sachs conviction buy-lista, bland annat för sina fortsatta investeringar i innehåll och teknik som väntas locka allt fler prenumeranter. I mitten av december gick streamingjätten ut med att de kommer att producera 90 filmer per år.Bland höstens nyheter märktes också att Netflix tvingats till en högre andel europeiskt innehåll på denna geografiska delmarknad.
Finwire
Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer