Hoppa till huvudinnehållet

“Börsens ska ner 20-30%” – Blecher

Kommer Stockholmsbörsen att fortsätta att klättra uppåt eller är det bara en tidsfråga innan vi står inför ett rejält ras? Finwire lägger örat på rälsen och lyssnar på vad några experter på området säger i ämnet. Inte oväntat går uppfattningarna om vad som väntar brett isär.

En av dem som är mest pessimistisk just nu är Carnegie Fonders förvaltare Simon Blecher som hävdar att börsen ska ner med hela 20 till 30 procent inom 18 månader. Grunden i hans resonemang är att börsen har gått starkt i många år och att den inte haft någon ordentlig korrigering neråt.

Den historiskt låga räntan pressar dessutom upp värderingen av börsen då det helt enkelt är svårt att få bra avkastning i lågräntemiljön, säger han.

Jonas Olavi, som är allokeringsansvarig på fondbolaget Alfred Berg, viktar istället upp aktier till övervikt. Han ser tecken på ökad aktivitet i Asien, vilket ses som en tidig indikator på att konjunkturen vänder uppåt och något som bidrar till att de är beredda att öka andelen aktier i portföljen.

En annan faktor som pekar på att öka innehavet i aktier är att vinterhalvåret historiskt sett ofta har en bättre avkastning än sommarhalvåret.

Till saken hör dock att den nordiska och europeiska allokeringen bland aktierna ligger i undervikt hos Alfred Berg. Olavi nämner också, precis som Blecher, att räntorna är fortsatt låga och värderingarna på de flesta tillgångarna är fortsatt höga. Trots det ser de positivt på aktier då placeringsalternativen få.

En annan som heller inte delar Blechers pessimism är fondförvaltaren Gunnar Håkansson på Cliens Kapitalförvaltning i fonden Mixfond som han förvaltar.

“Vi bedömer att det inte finns intressanta alternativ till aktiemarknaden för den som vill ha väsentlig avkastning i förhållande till risk och bedömer för närvarande att aktiemarknaden kommer att sluta året på högre nivåer”, skriver han bland annat i månadsrapporten för september till sina kunder.

Blecher som fick inleda artikeln är inte bara pessimistisk om börsen på kort sikt. Han menar dessutom att utvecklingen på börsen inte kommer att vara så stark under de kommande 10 till 20 åren som den varit historiskt – även om den kan vara positiv, tillägger han.

Tilläggas bör att han rekommenderar att köpa mer om börsen går ner. Stockholmsbörsens breda index som inkluderar utdelningar, SIX Return index, är i skrivande stund upp med 6 procent från årsskiftet. Det är femte året i rad som indexet visar på uppgång.

Rikard Jansson
rikard.jansson@finwire.com
Nyhetsbyrån FinWire, @FinWire

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer