Hoppa till huvudinnehållet

Ett partnerskap mellan människa och maskin

Idag annonserar vi ett samarbete med det amerikanska bolaget IPsoft kring artificiell intelligens, AI. Med AI menar man normalt robotar som har intelligens, kan tänka som människor och har möjlighet att konstant lära sig nya saker baserat på de interaktioner de upplever.

Begreppet artificiell intelligens ger oss människor olika associationer. Några av oss tycker att det känns opersonligt och exkluderande, medan andra omfamnar teknologin och ser framför sig en mängd nyttiga användningsområden. Det mesta pekar på att de flesta branscher kommer att använda och ha stor nytta av AI i framtiden, t.ex. detaljhandel, sjukvård och fordonsindustrin. Jag tror att också sparande och investeringar är ett område där AI kommer att kunna öka kundnyttan väsentligt.

För oss på Nordnet handlar inte artificiell intelligens om att ersätta våra mänskliga medarbetare med robotar. Du som kund kommer naturligtvis i fortsättningen alltid ha möjlighet att kontakta oss på telefon eller träffa oss på de olika kundträffar vi är ute på. Men genom att implementera artificiell intelligens i vårt erbjudande kommer vi kunna komplettera och utöka vår service, och i förlängningen supporta er kunder under obegränsade öppettider till obefintliga väntetider. Rent konkret kommer vi som ett första steg under hösten att implementera AI i vår nykundsprocess och underlätta för er att komma igång med ett sparande. Det handlar om att digitalt stötta och informera om hur man t.ex. sätter in pengar, flyttar över värdepapper eller elektroniskt signerar avtal. Vi kommer att lyssna på den feedback vi får och sedan bestämma oss för nästa steg, men tänkbara områden där jag ser att AI kan göra skillnad är generell kundservice eller finansiell rådgivning.

Jag är egentligen ingen tekniknörd. Det jag brinner för är vilken skillnad modern teknologi kan göra för sparare och människor i allmänhet. Min utgångspunkt gör att jag kan ställa de självklara (dumma) frågorna och utmana tech-lösningar från ett användarperspektiv. Jag tycker om enkla och intuitiva tjänster och mitt mål som vd för Nordnet är att skapa världens bästa kundupplevelse inom sparande och investeringar. Det tror jag inte är möjligt utan att använda artificiell intelligens och annan kognitiv teknik.

Kommentera gärna nedan om du har synpunkter eller kontakta mig på twitter @CEONordnet. För er som vill läsa mer finns intervju med mig i DI Digital från idag.

/ Peter Dahlgren, Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
10 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-08-09 10:19

Hej!
Är det inte bättre om ni satsa på eran App till IOS och Android ist för AI? Exempel, man kan inte överföra pengar mellan olika konton i eran app.

Ha en bra dag

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-08-11 12:45

Hej Daniel, tack för feedback. Vi väljer inte mellan AI och ny app, vi behöver göra båda sakerna. Appen är under utveckling, men kan inte lova exakt lanseringsdatum / Peter

Anonym
Anonym
2017-08-09 18:56

Se nu bara till att inte upprepa t.ex. Telias, Försäkringskassans och dylika misstag. Måste vara betydligt fler än jag som fått nog av att prata med id-otiska dataprogram, som slutar med att man blir fullkomligt vansinnig och lovar sig själv att omedelbart avsluta affärsrelationen ifråga.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-08-11 12:55

Hej, vi implementerar Amelia under hösten, och kommer göra detta i nära dialog med våra kunder. IPsofts teknik är relativt beprövad men behöver förstås anpassas till vår verksamhet. Förhoppningsvis lyckas vi leva upp till era förväntningar / Peter

Anonym
Anonym
2017-08-10 16:26

Fokusera på mobilappen, den är riktigt dålig just nu.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-08-11 12:49

Vi fokuserar på såväl AI som app, och vi är medvetna om att vi måste förbättra användarupplevelsen i mobilappen. Under utveckling, men inte lova specifikt lanseringsdatum / Peter

Anonym
Anonym
2017-08-10 17:28

Hej. Jag tycker det är en bra målsättning att ni på sikt arbetar mot att inkorporera AI för ökad kundnytta. Andra har kommenterat er app, visst, den kan säkert förbättras också, men det gör inte att denna AI-satsning/samarbete skulle ligga fel i tiden för den sakens skull. Kör på!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-08-11 12:49

Tack Jonas, är av samma åsikt som du / Peter

Anonym
Anonym
2017-08-11 09:08

Håller med övriga kommentarer om appen. Den är riktigt dålig. Förbättra den istället för customer added value.

Vad gäller AI så finns en överdriven hype runt detta just nu. Jag vill prata/chatta med en människa, inte ett “semi-intelligent” dataprogram som säger “jag förstår inte” varannan gång.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-08-11 12:53

Hej David, vad gäller appen, se mitt svar till Martin och Daniel. Håller med till viss del beträffande AI – människor kommer alltid vara bättre på relationer. Vi kommer inte att ersätta vår personal med robotar, utan komplettera och bygga ut vår service med digitala verktyg. Du kommer alltid kunna prata med mänskliga medarbetare även i framtiden / Peter