Hoppa till huvudinnehållet

Ett år sedan coronakrisen på börsen – så har spararna agerat

Ett år har gått innan coronakrisen slog till på allvar och tog sitt grepp om börsen. Vad har hänt sedan dess – hur har spararna agerat?

Aktierna som gått bäst och sämst

Här är aktierna på large och mid cap som gått bäst respektive sämst sedan 16 mars 2020:

Bäst 1 årUtv %Sämst 1 årUtv %
G5 Entertainment504 %Oasmia Ph.– 37 %
Kindred468 %Essity– 4 %
Catena Media421 %Orexo– 2 %
Cellink359 %Hufvudstaden– 1 %
Boozt341 %Cloetta1 %
Sinch341 %ICA Gruppen2 %
Better Collective291 %Klövern5 %
Avanza266 %Sobi6 %
Elanders255 %Astrazeneca6 %
Källa: Infront, utveckling sedan 16 mars 2020

Stockholmsbörsen bottnade den 16 mars och i USA såg det som allra mörkast ut den 23 mars. Sedan vände det uppåt – med besked.

Man kan fråga sig vad som fick aktiemarknaden att mitt i krisen se ljust på framtiden. Initialt: stimulanser. Framför allt den amerikanska centralbanken tog ifrån tårna för att stimulera med ökade storköp och framför allt sänkt ränta. Det fick till en början, innan vändningen, motsatt effekt. Investerare undrade vad det egentligen var som den amerikanska centralbanken såg lurade runt hörnet – rentav en ny finanskris? Ett svart hål?

Med sina stödköp lugnade Fed ned den amerikanska obligationsmarknaden, som hade börjat darra av skräck i samband med att botten gick ur oljepriset. Agerandet sände signaler: vi kommer att stimulera oss ur det här.

Aktierna som spararna nettoköpt

Aktierna Nordnets svenska sparare köpt sedan mars 2020:

Investor
Embracer
SAS
Norwegian Air Shuttle
Astrazeneca
Evolution Gaming
Kinnevik
Telia Company
Scandic Group
Castellum
Källa: Nordnet Sverige

Snabbt sjösattes under våren 2020 stora stödpaket runt om i världen, både av ECB och i USA. ECB:s hade en grön stämpel, vilket senare skulle resultera i att aktier inom förnyelsebar energi fick en rejäl resa upp i skyarna. Under våren och försommaren började också förhoppningar om vaccin börja gro.

Dessa två faktorer tillsammans, enorma stimulanser och vaccinhopp, är vad som gjort att börsen efter den initiala hissen ned i avgrunden faktiskt tog en stabil rulltrappa upp.

Tillväxtaktier blev raketer

Och allra snabbast åkte tillväxtaktier – som gynnas av ett lågt ränteläge, då de framtida vinsterna rent tekniskt blir värda mer idag med lägre räntor. Dessutom gjorde pandemin att megatrender som digitaliseringen tog ett jättekliv. Det var bingo för många teknikbolag och så kallade pandemivinnare, vilket tydligt syns i listan över de aktier som gått allra bäst under det senaste året. Dit hör spelbolag och spelutvecklare, och svenska sparare storköpte Embracer och Evolution Gaming, vilket syns i listan ovan.

Spararna köpte också mycket amerikanskt, företrädelsevis techjättar, däribland kinesiska sådana. Mest nettoköpta amerikanska aktier bland Nordnets sparare:

Apple
NIO
Tesla
Microsoft
AMC
Gamestop
XPeng
Palantir
AT&T
Amazon
Källa: Nordnet, mest nettoköpta amerikanska aktier

Men ett tema för spararna under 2020 var pandemiförlorare. Norwegian, SAS och Scandic finns alla i listan över de mest nettoköpta aktierna, i försök till bottenfiske.

Aktierna spararna nettosålt

Aktierna Nordnets svenska sparare nettosålt sedan mars 2020:

Intrum
Swedbank
Latour
SEB
Hexpol
LeoVegas
Stillfront Group
Handelsbanken
Lundin Energy
SCA
Källa: Nordnet Sverige

I november kom så slutligen besked om att vaccin kommer. Då tog den stora rotationen vid, i hopp om en normalisering av samhället. Tillväxtaktier fortsatte att vara attraktiva ytterligare en tid, men i början av 2021 slog pendeln över på allvar. Då kom konjunkturkänsliga verkstadsbolag ikapp på börsen, medan techfrossa tog vid. Detta sedan insikten fyllt investerare: kommer de stora stimulanserna att orsaka högre inflation vilket i sin tur kan ge högre räntor? Högre räntor gör ju att de höga värderingarna i tillväxtaktier blir svårare att räkna hem.

Där står vi nu, ett år senare, med ett otroligt starkt börsår bakom oss – trots att den reala ekonomin kämpat i motvind med både andra och tredje vågor av viruset med ökade restriktioner som följd.

Ambivalensen var börsen ska ta vägen är stor. Mycket har tagits ut i förskott, samtidigt som rotationen mot konjunkturkänsliga aktier förutsatt ett problemfritt vaccinationsförfarande. Nu sackar såväl Sverige som övriga Europa efter USA. Det är inte ett scenario som gynnar rotationen mot europeisk gammelverkstad.

Aktierna där antalet ägare ökat mest:

Embracer Group
SAS
Evolution Gaming
Norwegian Air Shuttle
Astrazeneca
NIO
Investor
Betsson
Scandic Hotels
Stillfront
Källa: Nordnet Sverige, aktier där antal ägare via Nordnets plattform ökat mest procentuellt sett det senaste året.

Trender under coronaåret i korthet

Techfonder och teknikfonder köps

 • Spelundret levererar
 • Förnyelsebar energi får boost av gröna stödpaket
 • Techfonder köps – amerikanska techjättar populära
 • Allt som andas tillväxt stiger
 • Bank säljs av
 • “Gammelindudstri” oattraktivt
 • Utdelningsstrategi lönar sig inte
 • Bottenfiske i coronaförlorare

Trender framåt

 • Ändrade konsumentbeteenden som blir bestående påverkar retail, fastigheter, bostäder etc.
 • Digitaliseringen accelererade och kommer fortgå.
 • Stor ökning av börsintresset – många nya unga på börsen
 • Gäller att ha rimlig avkastningsförväntningar
 • Utdelningar gör comeback
 • Bank och verkstad har kommit ikapp digitala bolag något.
 • Lärde vi oss att centralbanker och regeringar alltid kommer till undsättning? Hur påverkar det privatpersoners och företags syn på risk?

Vad tar du med dig från coronaåret?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer